Поділитись:

Світязь готується зустрічати туристів: як змінився пляж (фото)

П'ятниця, 10 травня 2019, 09:15

У Шацькому районі активно готуються до початку відпочинкового сезону.

Про це інформують на сторінці голови Волинської ОДА у Facebook.

"Ті напрацювання, які були зроблені за той рік, вперше так кажу, але майже задовольняють. Є певні зрушення. І основне зрушення, яке можна вважати великим досягнення – це взаємопорозуміння між різними формами управління та влади. Це дуже важливо. Зокрема, така співпраця дала серйозний результат у селі Світязь, де зроблено величезний об’єм роботи на пляжі озера та вулиці Набережній. На відміну від території Гряди, де роботи ще вистачає. Але це все – єдиний туристичний комплекс міждержавного значення, а, можливо, й міжнародного", – сказав голова ОДА Олександр Савченко. 

Нагадаємо, що у Шацькому районі нині триває реалізація великого інфраструктурного проекту каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, який фінансують у рамках програми транскордонного співробітництва "Польща – Білорусь – Україна". Його загальний бюджет становить 6 млн 450 тис. євро. Окрім того, Уряд забезпечив співфінансування на рівні 10 % з державного бюджету. А це 25 млн грн, які вдалося залучити на Волинь. 

Однак є питання, над якими потрібно ще попрацювати. Серед них – наповнення бюджетів власними силами.

Адже, на думку керівника ОДА, надходження від екологічного податку, екопостів та туристичного збору бажають кращого. Зокрема, у 2018 році надходження від екологічного податку становили 158 тис. грн, екопостах "Венське" та "Медик" – 713 тис. грн, туристичний збір у Шацькому районі – 155 тис. грн.

"Це не прикрашає район. Тому звертаю вашу увагу: якщо хочемо зробити Волинь туристично привабливою, то ми повинні думати над тим, як заробляти кошти", – наголосив Олександр Савченко. 

Своєю чергою Світязький сільський голова Микола Цвид запевнив, що цьогоріч розпочнуть активну роз’яснювальну роботу серед населення, аби покращити ситуацію. Особливо враховуючи те, скільки коштів вже вкладено у Світязьку сільську раду та зміни у податковому законодавстві. Для прикладу, сільська рада запропонувала людям, які не хочуть сплачувати туристичного збору, сплачувати кошти у цільовий фонд, який будуть використовувати на благоустрій території.

Також голова облдержадміністрації проінспектував роботи на вулиці Набережній у Світязі та благоустрій центрального пляжу. До слова, центральний пляж вдалося влаштувати завдяки керівництву Шацького національного парку. Парасольки, посіяна трава, завезений пісок – все стало можливим через співпрацю із представниками бізнесу, з якими Шацький НПП уклав договори. Щодо решти, то тут також ніхто не лишився осторонь. Каналізування здійснюється за кошти проекту, дорогу відремонтували за державні кошти, освітлення встановили з місцевого бюджету.

"У порівнянні із минулим роком, то цьогоріч підготувалися значно краще, аби приймати людей. Як бачимо, пляжі доводяться до ладу, трава вже піднялася, зводяться тимчасові споруди для кафе. По Набережній майже вже готово також. Каналізування – теж залишилося на кілька тижнів роботи. Але на сьогодні у нас повне взаєморозуміння із керівництвом районної ради, адміністрації, і навіть із місцевим самоврядуванням. Є певні проблеми, що стосуються вивозу сміття, не вистачає сміттєвих урн, але усе це виправиться в робочому порядку", – резюмував візит до озерного краю Олександр Савченко.

Нагадаємо: торік Олександр Савченко жорстко розкритикував підготовку до туристичного сезону в Шацькому районі.  Тоді там почали реконструкцію. Вже в липні Савченко перевіряв здійснену роботу і був нею задоволений. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів