Поділитись:

Ані 1300, ані 500: в "Ягодині" за останні дні не вилучали бурштин

П'ятниця, 10 травня 2019, 12:10

У пунктні пропуску "Ягодин" за останні дні не вилучали ні 1 300, ні 500, ні 12 кілограмів бурштину. 

Про це заявила речниця Волинської митниці Валентина Черниш. 

Із її слів, 6 травня до неї зателефонували з телеканалу "Аверс", який одним із перших і повідомив про начебто масшабну контрабанду бурштину. Журалісти запитували, чи справді на "Ягодині" вилучали бурштин. У відповідь речниця митниці запевнила, що такого не було, однак зауважила, що, можливо, щось відбувається саме в той час, коли триває розмова. Пообіцяла з’ясувати ситуацію і перетелефонувати.

"За деякий час мені повідомили, що на "Устилузі" справді в той момент відбувалося вилучення бурштину, і після того, як складуть протоколи, повідомлять, скільки чого вилучили. Віддзвонила "Аверсу" і кажу: "Люди! Я знайшла ваш бурштин. Але це "Устилуг", а не "Ягодин". Після цього з’являється публікація у ЗМІ. Мої слова трохи вирвали з контексту, оскільки я розказувала про бурштин на "Устилузі", який вилучали митники, а не прикордонники, як це потім було озвучено в сюжеті", – зазначила Валентина Черниш. 

Як пояснила вона, насправді прикордонники бурштин вилучити ніяк не могли, адже це не їхня компетенція. Прикордонники займаються контролем над транспортними засобами і фізичними особами, які перетинають державний кордон. Митники займаються контролем за товарами, які вони перевозять. Відповідно, будь-який огляд, вилучення чи будь-які інші дії з товаром можуть відбуватися тільки в зоні митного контролю і тільки митниками. Прикордонники в цей час стоять, оскільки вони охороняють пункт пропуску, і, як правило, вони фільмують те, що відбувається, оскільки митник в цей час проводить якісь дії. 

"Волинська митниця співпрацює і з Луцьким прикордонним загоном, і з Львівським. "Ягодин" охороняють луцькі прикордонники, "Устилуг" – львівські. Тому стверджувати те, що в Устилузі бурштин вилучали прикордонники Львівського загону, які буцімто проводили спецоперацію, неправильно. Львівські прикордонники завжди охороняють "Устилуг".  Публікація у мережі Фейсбук журналіста Плінського, який був неодноразово помічений на тому, що вигадує якісь історії, щоб підвищити власну популярність. Він не публікує цих історій в ЗМІ, бо знає, що вони несуть відповідальність за розголошення недостовірної інформації. Отож, він наговорив, що ця подія трапилася в "Ягодині". Спочатку у нього було 500 кг, через день стало 1300 кг бурштину.  Тому ще раз наголошую, що на "Ягодині" ані 500, ані 1300 кг, ані 12 кг бурштину в цей період не вилучали", – запевнила Валентина Черниш. 

Речниця митниці пояснила, що, якщо теоретично припустити, що волинські митники пропустили цей вантаж, тоді би його вилучали в польському Дорогуську.

"Проте станом на 9 травня офіційних повідомлень про якісь вилучення бурштину на польській території Волинська митниця не отримувала. Більше того, ніякої інформації про це на польських сайтах теж не було оприлюднено", – зазначила вона. 

Також Валентина Черниш підкреслила намагання "Авресу" та "Волинських новин" хоч якось дотриматися журналістських стандартів.

"Вони все-таки передзвонюють, перепитують і намагаються дізнатися якусь офіційну позицію. Як вони її потім подають – це вже інше питання, але вони принаймні перепитують", – зазначила вона. 

"Все, що зараз діється на Волинській митниці, не є саме її проблемою. Це проблема інформаційного простору, тих технологій та маніпуляцій, які використовуються. Використовують емоції, щоб виключити логіку. Адже коли людина налякана, захоплена, закохана, вона починає вірити. Їй набагато важче мислити критично", – додала речниця. 

Нагадаємо: днями декілька ЗМІ опублікували ряд матеріалів про начебто затримання великої партії бурштину в "Ягодині". Спершу говорили про 500 кілограмів, згодом – про 1 300.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів