Поділитись:

Контрабандного бурштину не існує: хто і коли може вилучити цінний камінь на кордоні

П'ятниця, 10 травня 2019, 16:30
Контрабандного бурштину не існує: хто і коли може вилучити цінний камінь на кордоні

В українському законодавстві такого поняття як контрабанда бурштину немає. Бурштин можна перевозити через державний кордон, це не заборонений продукт. Єдиний випадок, коли митники його вилучають, це коли бурштин перевозять з приховуванням.

На цьому наголосила речниця Волинської митниці Валентина Черниш. 

!Чому люди приховують бурштин? Тому що не можуть показати його походження. Лише одна українська державна компанія має ліцензію на видобуток бурштину, яка розташована  в Рівному. Тільки вона може показати документи, з яких надр взяла цю корисну копалину", – зауважила вона. 

Як пояснила Валентина Черниш, йдеться про необроблений камінь – бурштин-сирець.

"А якщо людина не може показати товарно-супровідних документів, відповідно, вона не може його перевезти. Саме тому нелегально видобутий бурштин намагаються десь приховати. А будь-що приховане від митного контролю підлягає вилученню і конфіскації. Якщо ми виявляємо прихований бурштин, ми відразу передаємо його Національній поліції за підслідністю. Адже стаття "за незаконне переміщення бурштину" відсутня. Є стаття в Кримінальному кодексі, яка стосується незаконного видобутку. Тому Національна поліція проводить розслідування, звідки походить прихований бурштин-сирець", – розповіла вона. 

Із її слів, говорити, що проблема бурштину – це проблема виключно і тільки Волинської митниці, неправильно і необ’єктивно.

"Не є провиною тільки Волинської митниці те, що ми могли щось недогледіти. Адже існує міжнародна практика, коли є дві сторони по різні боки кордону. Досвід каже, що в усьому світі немає жодної митниці, яка би контролювала всі 100 % переміщень на предмет схованок. Як би ми не намагалися щось виявити, завжди знайдуться якісь ділки, які починають видумувати нові способи приховування, особливо, якщо ціна товару висока. Якби було інакше, то азійський героїн чи кокаїн не ходив би по всьому світу. Це постійний процес змагання: митники, прикордонники, поліція, служба безпеки працюють для того, щоб виявити чи упередити якийсь канал, а ті, хто хочуть на цьому заробити, постійно придумують якісь нові схеми", – пояснила речниця митниці. 

Також вона додала, що за перший квартал цього року було з десяток вилучень наркотиків у "Ягодині".

"Ми можемо кричати, що митники Євросоюзу прогавлюють наркотики, які йдуть в Україну. Але ми цього не робимо, бо розуміємо правило, яке завжди діє в митній справі: кожен передусім охороняє свою митну територію. Ми більше дивимося за тим товаром, який потрапляє на територію України, захищаємо українські національні інтереси. Поляки в цьому випадку більше приділяють уваги тому, що йде з "Ягодина" до них, адже вони теж захищають свою митну територію і менше дивляться за експортом. Кожен робить свою роботу", – зауважила Валентина Черниш. 

Як пояснила речниця, Волинська митниця працює в штатному режимі. Це одна з небагатьох митниць, яка не тільки виконує план, але й перевиконує його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів