Поділитись:

Бізнес на крадених паспортах: неприємна історія з Волині

П'ятниця, 13 травня 2016, 09:58
Бізнес на крадених паспортах: неприємна історія з Волині

Чимало українців згадують про паспорт хіба що перед виборами, коли треба оформити рахунок у банку, подати документи на візу тощо. І цим користуються шахраї, оформляючи на чужі документи кредити, пенсії, соціальні допомоги.

Зловмисникам навіть не треба особливо напружуватись, аби заволодіти документами. Їх можна без проблем придбати через Інтернет, - пише газета "Високий замок".

Задавши в пошук запит "куплю паспорт", можна одразу натрапити на відкриту групу "ВКонтакті" "паспорт украины продажа". Не ховаючись від правоохоронців, тут пропонують паспорти від 250 до 1500 грн за штуку, а також замовляють документи з певними роками народження та регіонами реєстрації.

Окремі продавці виставляють на продаж відразу по кілька документів і обіцяють постійне поповнення товару. Тобто бізнес тут поставлений на потік.

Чимало людей через Інтернет намагаються замовити паспорти і під власні дані. Найбільше документів, виставлених на продаж, – чоловічі паспорти 70-80-х років народження, з реєстрацією у Київській, а також Донецькій областях. Очевидно, жінки дбайливіше ставляться до своїх документів. Та й попит на жіночі паспорти не такий великий.

У цій же групі пропонують банківські картки з балансом. Можна припустити, також крадені. Ще один користувач, який представляється працівником банку, обіцяє виготовити картки з будь-якими даними. Власне, саме банківські аферисти найчастіше полюють за втраченими документами. Адже на них можна набрати грошей у кредит, а вибивати борги будуть з власника паспорта.

У такій ситуації опинилась Лариса Лівшук з Волинської області. З орендованої квартири у неї зник паспорт, тож вона відразу написала заяву у тоді ще міліцію. Отримавши новий документ, про інцидент забула. Та за кілька місяців на адресу батьків надійшов перший "лист щастя" від банку – з вимогою повернути заборгованість за кредитом. Поки з'ясовувала, що й до чого, такі листи прийшли ще від двох банків. Загалом вона виявилась вин­ною майже 100 тисяч гривень, адже, окрім самої позики, банки ще рахують пеню за прострочені платежі.

"Ходила по банках з документами з міліції, які підтверд­жували, що на момент отримання кредиту паспорт уже був втрачений. Але вони навіть не хотіли брати у мене ті документи. У банках фотографують тих, хто бере кредит, то в договорі на моє ім'я також було фото. На ньому я впізнала сусідку, з якою винаймала квартиру. Так і дізналася, хто вкрав мої документи і понабирав кредитів", – розповіла Лариса.

Але на цьому епопея з боргами не закінчилась. Навіть коли проти співмешканки порушили кримінальну справу і рішенням суду наклали штраф, банки продовжували вимагати повернення боргів з Лариси. На те, щоб владнати проблему з банками, дівчина витратила майже два роки.

Цікаво, що жоден з банків, де видали кредити шахрайці під чужі документи, так і не визнав свою вину.

"Дуже навіть може бути. Особливо, коли у змові посадова особа банку, яка приймає документи, – каже член спільноти "Кредитний Майдан" Артем Орєхов. – У моїй практиці були випадки, коли через суд вдавалось довести, що паспортними даними заволоділи сторонні особи, і саме вони оформили кредит. Якщо на ваш паспорт оформили кредит, відразу варто писати заяву у поліцію про те, що у вас викрали документи і були вчинені шахрайські дії. Звичайно, треба буде довести, що це не ви отримували позики (наприклад, через графологічну експертизу підписів). Це нелегко, але можливо".

Однак не лише банківські аферисти можуть полювати за чужими документами. Вклеївши своє фото, таким паспортом можуть скористатись злочинці, що перебувають у розшуку. Враховуючи бойові дії на сході та високу загрозу тероризму у всій країні, під такими документами можуть переховуватись російські диверсанти, бойовики "ДНР" та "ЛНР".

У поліції радять у випадку втрати паспорта не чекати, поки ним скористаються шахраї, а відразу звертатись із заявою у міграційну службу. Там упродовж місяця мають виготовити новий паспорт, а старий внести у базу даних як недійсний.

Надрукувати
мітки:
коментарів