Поділитись:

Вступ 2019 на магістра: 25 питань та відповідей

Неділя, 12 травня 2019, 20:00
Вступ 2019 на магістра: 25 питань та відповідей

Міністерство освіти і науки опублікувало перелік 25 найпоширеніших питань та відповідей щодо вступу на магістратуру у 2019 році. 

1. Коли та як подати документи на магістра? Яким має бути перелік документів?

2019 року прийом документів для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра починається не пізніше 10 липня і закінчується не раніше 23 липня. Конкретні терміни встановлює кожен заклад вищої освіти (ЗВО).
Винятками є спеціальності галузей знань:

  • «Культура і мистецтво» (крім мистецьких спеціальностей) 
  • «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»); 
  • «Богослов’я» 
  • «Соціальні та поведінкові науки»; 
  • «Журналістика»; 
  • «Управління та адміністрування»; 
  • «Право»; 
  • «Інформаційні технології»; 
  • «Сфера обслуговування»; 
  • «Публічне управління та адміністрування»; 
  • «Міжнародні відносини». 

Для вступу на спеціальності цих галузей необхідно складати зовнішнє тестування (докладніше в запитаннях 9-25), тож для вступників визначені чіткі терміни проведення іспитів та подачі документів.

Зокрема:

  • реєстрація на тестування – з 13 травня до 18.00 3 червня 
  • єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) – 2 липня 
  • єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей  (ЄФВВ) – 4 липня 
  • прийом заяв та документів – з 10 липня до 23 липня (на основі ЄВІ, ЄФВВ); з 17 до 25 червня (на основі вступних іспитів) 

2019 року заяви на вступ у магістратуру подаються тільки в паперовій формі. Вступник подає заяву особисто в приймальну комісію ЗВО. При цьому він також пред’являє оригінали:

  • документа, що посвідчує особу; 
  • військового квитка або посвідчення про приписку - для військовозобов’язаних (крім випадків, передбачених законодавством); 
  • документа державного зразка про раніше здобутий освітній ступінь (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього; 
  • екзаменаційний листок ЄФВВ/ЄВІ (для визначених спеціальностей); 
  • документів, які підтверджують право на участь у конкурсі за вступними іспитами при вступі для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра, магістра (ОКР спеціаліста) за спеціальностями галузей знань 02 «Культура і мистецтво» (крім мистецьких спеціальностей), 03 «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»), 04 «Богослов’я», 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 24 «Сфера обслуговування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» (крім спеціальності 293 «Міжнародне право») (за наявності). 

2. Чи можна вступити на магістра за іншою спеціальністю, ніж закінчив бакалавра?

Так, можна, але для цього, крім основних, потрібно скласти додаткові фахові випробування. Їх вступники складають у кожному ЗВО, куди вони хочуть вступити за іншою спеціальністю. Виші самостійно визначають зміст та форму додаткових випробувань.
Додаткові фахові випробування для тих вступників, що складають ЗНО в магістратуру, проводяться з 13 до 31 травня, тобто до закінчення реєстрації на тестування. Але якщо вступник вирішить піти на неспоріднену спеціальність вже після того, як пройде тестування, то в такому разі ЗВО може провести додаткові фахові випробування після цього – до закінчення терміну прийому документів для вступу (до 23 липня).

3. Чи можуть вступники за неспорідненою спеціальністю проходити додаткове вступне випробування у формі фахової співбесіди? 

Форма такого випробування встановлюється закладами вищої освіти самостійно.
 

4. Чи можна вступати на магістра в інший виш, а не той, де отримав бакалавра? 


Так, вступник вільний у своєму виборі закладу вищої освіти для здобуття ступеня магістра

 

5. Коли та де перевірити, чи вступив я до магістратури?

 

Офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на стендах приймальних комісій ЗВО. Рішення також розміщується на сайті вишу. Рекомендованим до зарахування вступникам окремо можуть надсилати повідомлення на електронну пошту чи мобільний телефон.

 

6. Чи діє сертифікат TOEFL та інші результати міжнародних мовних іспитів тільки при вступі в аспірантуру, чи можливе зарахування сертифікату також при вступі в магістратуру?


Така процедура передбачена тільки для вступу в аспірантуру.

 

7. Вступ до магістратури 2019 року буде на спеціальність чи на освітню програму? 

Вступники подають заяву для вступу на конкурсну пропозицію.

8. Що робити, якщо виш затримує видачу диплома бакалавра, а термін подачі документів на вступ в магістратуру завершується? 

У такому випадку подається довідка щодо планового строку завершення навчання та отримання диплома 2019 року. Однак на момент зарахування вступнику потрібно буде подати оригінал диплома.

9. Хто повинен здавати ЗНО в магістратуру?

Ті, хто хоче 2019 року вступати в магістратуру спеціальностей галузей знань 02 «Культура і мистецтво» (крім мистецьких спеціальностей), 03 «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»), 04 «Богослов’я», 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 24 «Сфера обслуговування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини».

Усім таким вступникам потрібно складати єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) – англійської, французької, німецької або іспанської. Вступникам на спеціальності 081 «Право» та 293 «Міжнародне право» також треба скласти єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей (ЄФВВ).

 

10. Коли почнеться реєстрація на ЗНО для вступу в магістратуру?


Реєстрацію учасників проводитимуть приймальні комісії вишів з 13 травня до 18.00 3 червня.
 

11. Як зареєструватися на ЗНО в магістратуру?

 

Для реєстрації вступнику треба звернутися до приймальної комісії одного з обраних ним для вступу вишів. Підтвердженням реєстрації є виданий комісією екзаменаційний листок. Після цього на сайті УЦОЯО для кожного зареєстрованого вступника створюватимуть кабінет учасника, доступ до якого буде за номером екзаменаційного листка та PIN-кодом, зазначеним у ньому.

Більш детально про Порядок реєстрації, умови, терміни та документи можна дізнатись з Порядку організації та проведення вступних випробувань, який розміщений на сайті МОН.

 

12. Де можна дізнатися питання на ЗНО на магістратуру?


Завдання, що будуть уміщені до тестових зошитів, не оприлюднюються завчасно.
Водночас вже затверджено програми, за якими укладатимуть тести для вступників. Більше про них можна прочитати тут.
Самі ж програми дивіться тут.

13. Коли і де відбуватимуться тестування?


Основна сесія ЄВІ з іноземної мови відбудеться 2 липня, а ЄФВВ з права та ТЗНПК – 4 липня. Пункти тестування створюватимуться на базі закладів вищої освіти. Під час реєстрації вступник має обрати місто, в якому він проходитиме тестування.


14. Як відбуватиметься тестування? Що можна робити під час тестування, а що ні?

Тестування починається о 10:00 год. Допуск учасників до пункту тестування триватиме з 09:15 год. до 09:50 год. 
Також для учасників ЄВІ буде друга зміна тестування. Початок – о 14.00. Допуск учасників до пункту тестування триватиме з 13:15 год. до 13:50 год. Інформація про ваш час тестування буде вказана в запрошенні-перепустці.
Для входу до пункту тестування учасник має пред’явити:

  • екзаменаційний листок; 
  • документ, що посвідчує особу (серія (за наявності) та номер якого вказані в екзаменаційному листку); 
  • запрошення-перепустку. 

У пункті тестування заборонено використовувати та мати при собі протягом часу, відведеного для виконання вступних випробувань, засоби зв’язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та/або відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути складовими частинами відповідних технічних засобів чи пристроїв, друковані або рукописні матеріали, інші засоби, предмети, прилади (крім дозволених виробів медичного призначення, про наявність яких вступник повинен повідомити працівникам пункту тестування до початку виконання вступних випробувань).


Більше про це є в Порядку організації та проведення вступних випробувань, який розміщений на сайті МОН.

 

15. Якщо я хочу вступати в кілька вишів на магістратуру за результатами ЗНО, мені всюди треба брати екзаменаційний листок?


 Екзаменаційний лист ви отримаєте один – в тому виші, де будете реєструватися для проходження ЗНО.

 

16. Коли будуть відомі результати та пройде зарахування?


Результати основної сесії ЄФВВ та ЄВІ будуть розміщені на інформаційних сторінках вступників «Кабінет учасника ЄФВВ/ЄВІ» не пізніше 14 календарних днів із дня їх проведення.
Рекомендації до зарахування на бюджет будуть надані до 5 серпня, а саме зарахування пройде до 11 серпня.

 

17. Як можна оскаржити результати ЗНО?


У разі виникнення сумніву щодо правильності встановлення результатів вступник має право протягом 3 календарних днів із дня офіційного оголошення результатів (включаючи день оголошення) подати апеляційну заяву щодо результатів вступних випробувань до УЦОЯО. У разі подання апеляційної заяви за допомогою поштового зв’язку дата подання визначається за відтиском штемпеля відправлення на поштовому конверті. Якщо апеляційну заяву щодо результатів вступних випробувань надіслано у відсканованому вигляді електронною поштою, датою її подання вважається дата відправлення вхідного листа, що зафіксована в електронній скриньці УЦОЯО.

Розгляд апеляційних заяв щодо результатів вступних випробувань здійснюється апеляційною комісією протягом 3 робочих днів із моменту їх отримання.
Інформація про дату, час і місце проведення засідання апеляційної комісії розміщуватиметься на сайті УЦОЯО.

За результатами розгляду апеляційної заяви апеляційна комісія може ухвалити одне з таких рішень:

  • відмовити в задоволенні апеляційної заяви (результат, визначений раніше, підтверджується); 
  • задовольнити апеляційну заяву (попередньо встановлений результат буде змінено). 
  • У разі задоволення заяви щодо результатів ухвалюють одне з таких рішень: 
  • про відновлення результату зовнішнього оцінювання; 
  • про збільшення або зменшення кількості балів, отриманих учасником вступного випробування. 

18. Хто може не здавати ЗНО на магістратуру?


Участь у конкурсному відборі за результатами вступних іспитів можуть брати:

  • особи, які не можуть взяти участь в єдиному фаховому вступному іспиті та єдиному фаховому вступному випробуванні через наявність у них захворювань, зазначених у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1707/29837, 
  • особи, які для виконання єдиного фахового вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування потребують створення інших особливих умов, ніж зазначені у Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1708/29838, за кодами 0101 – 0104, 0201 – 0203, 0206, 0301 – 0306, 0401, 0501, 0601, 0701, 0702; 
  • вступники, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) після 31 березня 2019 року (з 01 квітня). Такі вступники звертаються до приймальної комісії обраного закладу вищої освіти у термін з 17 до 25 червня для подачі документів. Особи, зазначені у пунктах 1 і 2, обов’язково надають підтверджуючі документи щодо наявності захворювань, зазначених у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання або щодо потреби створення інших особливих умов, ніж зазначені у Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання (перелік та форми таких документів зазначені у наказі Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900). 

19. Якщо я хочу спробувати вступити на різні спеціальності, одна з яких передбачає складання тільки ЄВІ, а інша – і ЄВІ, і ЄФВВ, як я маю реєструватися?

У такому разі вступник має звернутися для реєстрації до приймальної комісії вишу, в який він хоче вступити на ту спеціальність, що передбачає складання і ЄВІ, і ЄФВВ (наразі це 081 «Право» або 293 «Міжнародне право»).


20. Яким чином особа реєструється на вступ до магістратури, якщо на момент реєстрації ще навчається на рівні бакалавра та не має документа про отриману освіту? 

Вступники, що не мають дипломів, зможуть зареєструватися на підставі довідки про плановий строк завершення навчання та отримання диплома в 2019 році.


21. Чи зараховуватиметься оцінка сертифікату єдиного вступного іспиту замість іспиту з іноземної мови на спеціальності, що не передбачають єдиний вступний іспит?

Так, за рішенням приймальної комісії закладу вищої освіти.


23. Якщо я вже маю ступінь магістра і знову вступаю в магістратуру на спеціальність, де треба проходити ЄВІ, то я маю складати цей іспит? А щодо ЄФВВ?

Якщо ви бажаєте вступити в магістратуру на ті спеціальності, де передбачено проходження ЄВІ (крім спеціальностей «Право» та «Міжнародне право»), на контракт на основі диплому магістра (спеціаліста), то можете скласти іспит з іноземної мови в закладі вищої освіти (за умови, що такий вид вступних випробувань передбачений Правилами прийому обраного вами вишу).

Що ж до спеціальностей «Право» та «Міжнародне право», то для вступу на них у будь-якому випадку необхідні результати ЄВІ та ЄФВВ.

24. Чи можу я вступати з результатами минулорічного тестування ЄВІ чи ЄФВВ?


2019 року Ви можете використати результати ЄВІ тільки 2019 року та результати ЄФВВ 2018 або 2019 років.

 

25. Якщо я не встигну зареєструватися на основну сесію ЗНО в магістратуру чи не зможу скласти тест з певних причин, що мені робити? Чи будуть додаткові сесії?
 

Порядком організації та проведення вступних випробувань передбачена можливість проведення додаткової сесії єдиного вступного іспиту (третьої сесії). Така сесія проводиться за кошти фізичних та/або юридичних осіб. Взяти участь у додатковій сесії ЄВІ можуть вступники, які:
1. зареєструвалися для участі в ЄВІ, але бажають повторно скласти цей іспит; 
2. не зареєструвалися для участі в основній сесії ЄВІ. 

Терміни проведення третьої сесії та реєстрації вступників для участі в ній будуть встановлені Міністерством освіти і науки України. Наразі така сесія запланована на осінь 2019 року.

Проведення додаткової сесії ЄФВВ не передбачено.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Вступ-2019: як вступати до закладу професійної освіти

Надрукувати
мітки:
коментарів