Поділитись:

Волинянам розповіли, як обирати безпечні іграшки для дітей

Понеділок, 13 травня 2019, 13:13
Волинянам розповіли, як обирати безпечні іграшки для дітей

Часто батьки прагнуть вибрати найкращу іграшку, орієнтуючись на зовнішній вигляд, яскравість, оригінальність виробу, не звертаючи увагу на якість та матеріал.

Правильним було б вибрати дитині подарунок, щоб він був не тільки красивим, цікавим, але й безпечним. Виробники під час введення іграшки в обіг повинні забезпечити, щоб іграшка була розроблена та виготовлена, відповідно до суттєвих вимог щодо безпечності.Що стосується обов’язків імпортерів, то вони зобов'язані вводити в обіг лише ті іграшки, які відповідають вимогам технічного регламенту. Проте далеко не усі виробники та імпортери є сумлінними у покладених на них обов’язках, – інформують у Держпродспоживслужбі на Волині. 

При покупці іграшок обов’язково

  • треба звертати увагу, для якої вікової категорії вони призначені та чи відповідають вони своєму призначенню. Певні категорії іграшок повинні містити певні попередження. 
  • Іграшки для стимулювання активності повинні містити попередження: “Лише для використання в домашніх умовах”;
  • Функціональні іграшки повинні містити попередження: “Використовувати під безпосереднім наглядом дорослої особи”; 
  • Хімічні іграшки повинні містити на своєму пакуванні попередження: “Не призначено для дітей віком до ... років. Використовувати під наглядом дорослої особи”; 
  • Ковзани, роликові ковзани, ролери, скейтборди, самокати та іграшкові велосипеди повинні містити попередження: “Необхідно використовувати захисне спорядження. Не використовувати під час дорожнього руху”;
  •  Іграшки для гри на воді повинні містити попередження: “Використовувати лише у воді, в якій дитина відчуває дно під ногами, та під наглядом дорослої особи”;
  •  Іграшки, що розміщені в харчових продуктах, повинні містити попередження: “Усередині іграшка. Рекомендується нагляд дорослої особи”;
  •  Імітатори захисних масок і шоломів повинні містити попередження: “Ця іграшка не забезпечує захисту”; 
  • Іграшки, призначені для нанизування над колискою, дитячим ліжком або дитячою коляскою за допомогою мотузок, шнурів, резинок чи ременів повинні містити на пакуванні, а також на іграшці попередження: “Для запобігання можливому травмуванню внаслідок заплутування зніміть цю іграшку, коли дитина намагатиметься піднятися на руки, коліна або в положення повзання”.

Пакування для ароматичних речовин у настільних іграх для розвитку органів нюху, косметичних наборах і іграх для розвитку смакового сприйняття повинно мати попередження: “Містить ароматичні речовини, що можуть спричинити алергію”.

Також фахівці радять відмовитися від іграшки, якщо в неї нестійка фарба, дрібні або гострі деталі, неприємний запах, адже маленьким дітям властиво усе тягнути до роту. Іграшка не повинна бути травмонебезпечною, вона має бути максимально міцною, на ній не повинно бути сколів, тріщин тощо.  Іграшка має бути зроблена з матеріалу, який можна мити і прати. Усі іграшки мають бути упаковані в пакети з полімерної плівки. Порушення цієї вимоги найактуальніше для м'яконабивних виробів. 

Кожна іграшка, яка введена в обіг,  ідентифікується нанесенням на неї позначення типу, номеру партії, серійного номера чи моделі або іншого елемента, а в разі, коли розмір або характер іграшки не дає змоги виконати нанесення відповідного позначення, необхідна інформація зазначається на її пакуванні, етикетці або в документі, що супроводжує дану іграшку. Виробники та імпортери вказують на іграшці своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу, а у разі, коли це є неможливим, на її пакуванні або в документі, що супроводжує іграшку. Обов’язок виробника та імпортера забезпечити супроводження іграшки інструкціями та інформацією щодо безпечності. Відсутність маркування – показник нелегальності походження іграшки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів