Поділитись:

Лебеді та клумби з шин є небезпечними для здоров’я, – вчені

Понеділок, 13 травня 2019, 18:44
Лебеді та клумби з шин є небезпечними для здоров’я, – вчені

Учені Міжнародного агентства з вивчення ракових захворювань дійшли до висновку, що старі покришки шкідливіші за вихлопні гази. 

Про це інформує ТСН

Гумові скульптури в процесі розпаду забруднюють воду, повітря та ґрунт. В їхньому складі понад 120 шкідливих хімічних речовин, багато з яких є сильними канцерогенами. Але в українських подвір'ях і досі можна зустріти подібні інсталяції, які навіть отримали власну назву – ЖЕК-арт. Зазначається, що основні ознаки ЖЕК-арту – це вибілений бордюр, вибілені дерева, клумби з шин та лебеді.

Такі "скульптури" не рідкість, будь-який спальний район має свої гумові вироби.

Однак шини в процесі розкладу виділяють шкідливі речовини. Вони отруюють повітря, воду і ґрунт, а також можуть викликати рак. Особливо, коли в спекотний день на покришку потрапляють прямі сонячні промені. 

На шкідливість покришок від автомобілів давно звернули увагу не лише екологи, а й скульптори. Південнокорейський скульптор Чжи Йон Хо зі старих шин створює казкових та дуже реалістичних тварин. А серія скульптур "Мутанти" за задумом автора демонструє те, що з людиною може зробити природа, якщо продовжити її знищувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів