Поділитись:

Вакцини проти кору будуть безплатними і для дорослих, – МОЗ

Вівторок, 14 травня 2019, 08:45

Дорослі будь-якого віку тепер теж можуть безоплатно вакцинуватися проти кору, паротиту та краснухи вакциною КПК.

Також дозволили вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний, – повідомили у Міністерстві охорони здоров'я. 

Досі безоплатно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, що контактували з хворими, і люди з груп професійного ризику (медики, освітяни, військові, студенти). Втім кількість хворих на кір серед дорослого населення постійно зростає.

Зараз безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку. Вакцинація гарантована всім дорослим, які:

  • контактували з хворими (вакцинацію рекомендовано  зробити впродовж 72 годин);
  • не хворіли на кір та не мають підтверджених даних про щеплення у медичній карті;
  • за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору.

Дорослій людині достатньо зробити одне щеплення проти кору для формування імунітету. 

За Календарем щеплень першу дозу вакцини проти кору, паротиту та краснухи дитині роблять у віці 12 місяців. Саме тоді організм дитини може виробити достатній імунітет від інфекції. До 12 місяців дитину має захищати колективний імунітет (якщо принаймні 95 % населення вакциновані). В умовах спалаху і постійного зростання захворюваності на кір через недостатній рівень вакцинації українців для немовлят існує ризик захворіти. Кір для малюків дуже небезпечний і може призвести до смерті.

Відтак немовлятам дозволили робити безоплатне щеплення від кору вже з 6 місяців (до 6 місяців вакцину КПК не застосовують). У цьому випадку така доза вакцини не зараховується як перша, а вважається “нульовою”, подальші планові щеплення потрібно проводити за календарем профілактичних щеплень: в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза). Інтервал між дозами КПК має бути не менше одного місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів