Поділитись:

У бюджеті нема грошей на підвищення зарплати освітянам, – МОН

Вівторок, 14 травня 2019, 19:30

У бюджеті відсутні джерела покриття витрат на виконання статті 61 закону «Про освіту», якою передбачено, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюються в розмірі трьох мінімальних зарплат.

Про це зазначено у листі Міністерства освіти у відповідь на численні звернення колективів та профспілкових організацій закладів освіти, – пише Освіта.ua.

У МОН також наголошують, що, відповідно до згаданої статті закону «Про освіту», посадові оклади педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії мають підвищуватись не менше ніж на 10 %.

Також, згідно із законодавством, найменший посадовий оклад науково-педагогічного працівника має бути встановлений на 25 % вище від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії, і відповідно, кожний наступний посадовий оклад науково-педагогічного працівника підвищується не менше ніж на 10 відсотків від попереднього.

«За обрахунками Міністерства освіти і науки для впровадження в дію положень цієї статті Закону з 1 січня 2019 року необхідно додатково передбачити у державному бюджеті 235,7 млрд гривень», – повідомляють у відомстві.

Водночас відповідно до пункту 6 розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень закону Кабінету Міністрів доручено забезпечити до 2023 року поетапну реалізацію положення частини другої статті 61 цього закону, передбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів державного бюджету України порівняно з попереднім роком, і затвердити відповідні схеми посадових окладів (ставок заробітної плати).

«За обрахунками Міністерства освіти і науки для впровадження в дію цієї норми Закону з 1 січня 2019 року необхідно додатково передбачити у державному бюджеті 102,4 млрд гривень. Джерела покриття цих витрат у бюджеті країни відсутні», – підкреслили у Міністерстві освіти і науки.

Разом з тим у Профспілці працівників освіти і науки висловили категоричну незгоду із зазначеною позицією МОН та наголошують, що дії освітнього відомства не узгоджуються з домовленостями між міністерством і профспілкою.

«Виголошуємо тривогу та категорично не погоджуємося із зазначеною в листі позицією про неможливість реалізації норм статті 61 закону «Про освіту» щодо рівня посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних і науково- педагогічних працівників через відсутність джерел покриття необхідних витрат. Змушені констатувати, що такі дії міністерства не узгоджуються з домовленостями, засвідченими у пунктах 3.1.13 та 6.3.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки», – зауважили у профспілці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів