Поділитись:

Підприємство «Вісент» не має стосунку до бурштину і захищатиме репутацію (відео)

Середа, 15 травня 2019, 14:51

Кримінально-контрабандна історія з присмаком міжнародного скандалу стала нещодавно ТОП-темою деяких волинських ЗМІ.

Йшлося про нібито затримання з польського боку кордону української вантажівки з рекордним обсягом бурштину. Інформаційна хвиля зачепила доброчесне волинське підприємство, – йдеться у сюжеті Сфери.ТВ. 

Підприємство «Вісент» розташоване в селі Журавичі Ківерцівського району і є чи не найбільшим бюджетонаповнювачем місцевої скарбниці. А працюють тут на виробництві деревного вугілля винятково жителів навколишніх сіл. Репутація у «Вісента» тут практично бездоганна. Про те, що нібито з їхньої території на митницю потрапив якийсь бурштин, для керівництва «Вісента» було неприємним сюрпризом. Про це вони дізналися від своїх польських партнерів.

«6-го травня, до нас зателефонували наші партнери іноземні. Їхня брокерська компанія повідомила що не можуть розмитнити вантаж на польській стороні у зв’язку з затриманням фури з бурштином», – розповів директор ТЗоВ «Вісент» Іван Сапега.

Скандал щодо умовної «контрабанди» підхопили волинські ЗМІ, долучивши до переліку учасників кримінальної оборудки підприємство «Вісент». Зокрема говорили, що у селі Журавичі посеред лісу працівники цієї фірми не лише займаються деревним вугіллям, а й копають «сонячний камінь». Цей наклеп неабияк обурив не лише власників та колектив «Вісента», а й місцеву громаду та сільського голову Журавич, адже йдеться про їхні території.

«Причетності до Журавич, до того, що тут є бурштин чи його тут викопують, я хочу спростувати і запепевнити, що тут жодна лопата нічого не копала. Так, тут є вирви, ями, тому що тут в 60-ті роки розміщувалися військові загони, партизани розміщувалися», – зазначила Алла Гонтар, Журавичівський сільський голова.

Ба більше, запевнила очільниця села Алла Гонтар, місцеві жителі постійно моніторять довколишні ліси на предмет непроханих гостей. Також Алла Гонтар пояснила, що це за виямки, які журналісти видали за нібито місце, де копали бурштин.

«Тут, на території, є стар тирса, бо тут працювала раніше пилорама, ще років сім назад, і вона вже була перегноєм і використовувалася в цілях рекультивації і покращення грунтів. І вибирають люди звідси і вивозять, а в той день якраз дощило, вода зібралася і це було подано нібито там копали і мили бурштин. В нас тут немає проточних річок і вод», – зауважила вона. 

Про те, що жодного бурштину тут ніхто не копав, свідчать і працівники підприємства. Зокрема зауважують, що власники приміщення реконструювали та налагодили виробництво, а це робочі місця та гідні зарплати.

Те, що на території села Журавичі ніхто та ніколи бурштин не видобував, з’ясували. Історія, яку тісно прив’язали до «Вісента», на думку директора підприємства Івана Сапеги, була побудована на припущеннях та здогадках, що неабияк вплинуло на їх репутацію.

«Ми співпрацюємо з багатьма партнерами, а це державні лісові господарства, це компанії, які купують у нас вугілля за кордоном, а зараз ми на стадії переговорів з німецькими партнерами, з Бельгією, Нідерландами, і ця ситуація може вплинути на їхні рішення укладати з нами контракт», – пояснив Іван Сапега.

Негативно це може вплинути і на ставлення службовців митниці до них як виробника-експортера. Відтак, на підприємстві «Вісент» запевняють, що цю ситуацію так не залишать.

«Ми розбираємося в ситуації і вивчаємо питання щодо захисту своєї репутації, зокрема й в суді», – зауважив  директор підприємства. 

Наразі, попри усі негаразди довкола «бурштинової історії», підприємство «Вісент» працює у звичному режимі, експортуючи нефасоване деревне вугілля і будуючи плани на майбутнє.

Як зазначила речниця Волинської митниці Валентина Черниш, про те, що бурштин таки виявили з польського боку, наразі офіційно не підтверджено.

«Станом на 14 травня доведеного факту про те, що поляки якийсь бурштин вилучали після того, як нібито його пропустили, немає. Можливо, це просто чистої води інформаційна провокація», – повідомила вона.  

Нагадаємо: днями декілька ЗМІ опублікували ряд матеріалів про начебто затримання великої партії бурштину в "Ягодині". Спершу говорили про 500 кілограмів, згодом – про 1 300. Однак на Волинській митниця запевнили, що в пунктні пропуску "Ягодин" за останні дні не вилучали ні 1 300, ні 500, ні 12 кілограмів бурштину. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів