Поділитись:

Якщо бракує вітаміну D: Супрун назвала основні симптоми

Четвер, 16 травня 2019, 08:35
Якщо бракує вітаміну D:  Супрун назвала основні симптоми

Приймати вітамін D просто так — не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров’я.

Про це в мережі Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вітамін D часто прописують для профілактики, п’ють про всяк випадок взимку, а люди діляться історіями, що після початку прийому цього вітаміну життя стало чудовим. Звісно, вітамін D нам потрібен і він дуже важливий, але варто зважати на багато речей.

Як отримати цей вітамін?

Вітамін D утворюється в шкірі з холестерину під дією ультрафіолету. Але зауважте: більше світла не означає краще – в шкірі спрацьовує механізм зупинки утворення вітаміну D, коли його достатньо. Тобто можна не лежати на пляжі цілий день. Це лише зіпсує шкіру та збільшить ризик меланоми. Достатньо 20-30 хвилин на сонці щодня, щоби отримати необхідну дозу цього вітаміну.

Людям в північних широтах та взимку вітаміну D може бракувати. В цьому випадку передусім його варто отримувати з раціону – печінки тріски, лосося та іншої жирної риби, м’яса, в тому числі печінки та нирок, не знежирених молочних продуктів та яєць. Їм також можуть прописати і прийом добавок.

Вітамін D утворюється також під дією ультрафіолету вищими та нижчими грибами. Зокрема, печерицями, які вирощували під яскравим світлом, та навіть в шоколаді, якщо какао-боби в’ялилися на сонці. 

Для чого він потрібен?

Вітамін D потрібен для засвоєння кальцію в кишківнику та запасання його в кістках. Але це не лише “міцні кістки та зуби”. Брак вітаміну D спостерігається при низці станів, як синдром полікистозних яєчників, біль в м’язах, депресія, деменція і часті застудні захворювання. Втомлюваність, погане загоєння ран, випадіння волосся, біль в м’язах також можуть свідчити про брак вітаміну D.

Слід усвідомлювати, що можуть бути й інші причини випадіння волосся чи депресії. Часто брак вітаміну та перелічені симптоми є наслідками спільної причини, як-то деменція, коли постійне перебування вдома, брак ультрафіолетового світла чи недостатнє харчування викликають депресію та брак вітаміну D.

Також, хвороби, пов’язані з хронічним запаленням, призводять до зниження рівня вітаміну D в крові. Тому самими лише добавками цю ситуацію не виправити.

Чи ефективно приймати вітамін D в пігулках?

Наразі відомо, що добавки вітаміну D та кальцію зменшують ризик переломів в людей, старших за 65 років, жінок в менопаузі та пацієнтів будинків для літніх людей, а також покращують м’язову силу в людей, що відчували слабкість і були на шляху саркопенії (вікової атрофії м’язів). Решта свідчень користі добавок кальцію слабкі та, ймовірно, упереджені. Також є достатньо доказів, що:

  • Вітамін D не лікує депресію, не зменшує ймовірність розвитку раку та смертність від серцево-судинних хвороб.
  • Описані окремі випадки передозування вітаміном D у немовлят та дорослих. 
  • Одночасне споживання добавок кальцію та вітаміну D істотно збільшує ризик утворення каменів в нирках, свідчить аналіз в базі Cohrane. 

Скільки і кому пити?

Норми вітаміну D залежать від віку та стану. Якщо його вам прописали, то скоріш за все рекомендовані дози будуть такі: дітям до трьох років потрібно принаймні 400 одиниць вітаміну на добу, а людям, старшим за 70 років, – 800 одиниць, всім іншим – 600. Хоча досі не припиняють точитися дискусії стосовно того “що слід вважати нормою”. 

Змінюється також і максимальна припустима добова доза – слід уникати передозування вітаміном D. 

Концентрація вітаміну D в крові має бути не меншою за 25–30 нмоль/л (10–12 нг/мл). Це можна дізнатися завдяки аналізу рівня 25(OH)D-вітаміну. Перевіряти рівень вітаміну D та пити добавки за його результатами слід таким категоріям: 

▪ Людям з порушеною абсорбцією (хвороба Крона, зменшення шлунку, синдром подразненого кишківника, муковісцидоз).
▪ Ті, в кого хронічна нефропатія.
▪ Жінкам, які вагітні і годують.
▪ Дітям та літнім людям з темною шкірою. Хоча темношкірі люди можуть мати низьку концентрацію вітаміну D без негативних наслідків. 
▪ Люди з хворобами печінки. 
▪ Ті, хто приймає препарати від хвороби Альцгеймера, антиретровірусну терапію (для людей з ВІЛ) або глюкокортикоїди, протигрибкові препарати і холестирамін.
▪ Люди з остеопорозом, історією частих переломів та ожирінням.
▪ Люди з гіперпаратиреозом.
▪ Люди з індексом маси тіла 30+. В них вітамін D “ховається” в адипоцитах.
▪ Вегани та вегетаріанці, особливо, які так харчуються вже понад 2 роки, коли запаси тіла вичерпані.
▪ Хворі на туберкульоз, кокцидіомікоз, берриліоз та інші хвороби з утворенням цист. 
▪ Атлети і танцюристи. Особливо ті, що дотримуються обмеження калорій. 

Якщо ви відчуваєте симптоми браку вітаміну D, варто підійти до вирішення проблеми дуже уважно. А саме – проконсультуватися з лікарем, здати аналізи і лише потім починати пити пігулки. Для початку важливо розуміти свій стан здоров’я та адекватність харчування і збагнути, чому саме вітаміну D бракує.

Слід лікувати причину цього стану та супутні хвороби, але не просто пити добавки “про всяк випадок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун сказала, як "прискоритися" без пігулок

Надрукувати
мітки:
коментарів