Поділитись:

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Середа, 22 травня 2019, 20:00
Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Комунальний заклад «Луцька ЗОШ I-III ст. №12 Луцької міської ради» знаходиться на Вишкові – у досить мальовничій місцевості на околиці Луцька. Сюди щодня на навчання поспішають 517 учнів. А загалом школа може вмістити 689 учнів.

Навчальний заклад досить просторий і затишний. Подвір’я школи також немаленьке. На території багато дерев, квітів, штучне поле, дитячий майданчик.

«Конкуренту» розповіли, чим живе школа, ким пишається сьогодні і які її досягнення.

Історія

Школа-восьмирічкаШкола-восьмирічка

Початкова школа с. Вишків Ківерцівського району була заснована в 1946 році. У 1951 році вона стає школою-семирічкою. З 1 вересня 1960 року функціонує як школа-восьмирічка. А з 1 вересня 1987 року –  це загальноосвітня середня школа №12.

Уже одинадцятий рік її очолює директор Наталія Чорна.

Подвір'я школиПодвір'я школи

Корпоративна культура

«Можливо, ми не можемо зрівнятися зі школами, де йде відбір дітей. Зате ми маємо гарних учнів і батьків. Маємо чудові традиції і свої досягнення», – каже Наталія Чорна.

У школі традиційним є таке свято, як День здоров’я. Його у школі проводять двічі на рік. Минулого року проводили свято у формі квесту. Це дітям дуже сподобалося. Також постійно проходять уроки здоров’я, різноманітні спортивні та екологічні змагання. Як зазначає директор, це сприяє тому, що діти все-таки прагнуть до здорового способу життя.

Питанню оздоровлення дітей у школі приділяють велику увагу. Тому і до Дня сім’ї класовод 1 класу Юлія Марчук провела змагання «Тато, мама, я – спортивна сім’я».

У школі завжди відзначають День вишиванки та День писемності. Традиційно проходять різні флешмоби, тому що діти їх також дуже люблять.

«Сьогодення вимагає чогось нового. Тому початкові класи під час уроків розігрують різні казкові моменти, граються на килимку. Це все поліпшує їхні знання і допомагає у навчанні. Старшокласники і середня ланка роблять різні руханки, у них є рухливі перерви», – розповідає Наталія Чорна.

Вправи на масажному килимкуВправи на масажному килимку

Своєрідною візитівкою школи є шкільний форум-театр, керівником якого є вчитель зарубіжної літератури Людмила Дідух. Це соціальний театр, який відображає актуальні проблеми суспільства та через обговорення, яке передує виставі, намагається знайти шляхи їх вирішення. Створений був з превентивною метою.

У школі є дуже цікавими коридори руху. Там підлога розмальована так, що діти мають можливість гратися і виконувати рухливі вправи під час перерв.

Рухлива перерваРухлива перерва

Навчально-виховний процес

Минулого року у школі навчалися 492 дитини. Зараз – 517: у старших класах одна паралель, початкова ланка – 9 класів.

Клас НУШКлас НУШ

Заступник директора з виховної роботи Олена Марчук каже, що зміст виховної діяльності у школі спрямований за напрямами: ціннісне ставлення до себе, до сім’ї, родини, людей, особистості, суспільства, держави, праці, природи, культури та мистецтва. Виховна робота планується відповідно до програми  «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України» та програми «Ми – господарі рідного міста».

Олена МарчукОлена Марчук

«У нас дуже багато молодих педагогів. Ще навіть є ті, які навчаються, але уже працюють. Є трохи проблема з кадрами. Напевно, так, як і у всіх школах. Але нам насправді пощастило з усіма педагогами. Тому що вони віддаються своїй роботі і вболівають за дітей. Вони живуть життям школи. Вчителі працюють так, щоб зацікавити дітей, шукають щось нове у навчанні. Так учительський колектив створює нову українську школу», – каже Наталія Чорна.

Директор зазначає, що для того, аби мати своє обличчя, школа  працює в умовах експериментальних проектів. І це уже дало свої результати: є два переможці конкурсу «Успішний вчитель». Це – вчителі початкових класів Ірина Ковтонюк та Ірина Магіровська. У конкурсі «Вчитель року» брали участь вчитель біології Наталія Присяжна та Ірина Ковтонюк.

Школа №12 пишається учнем 10 класу Іваном Власюком. Хлопець бере участь практично у всіх олімпіадах та конкурсах. Є переможцем міського та обласного конкурсів захисту наукових робіт, має перші місця у олімпіадах з фізики.

Іван Власюк та Ганна МахновецьІван Власюк та Ганна Махновець

«Ми гордимося цим учнем. Це наша зірочка. Також ми вдячні вчителю фізики, нашій молодій колезі Ганні Махновець, яка дуже багато працює і вкладає максимум зусиль в свою роботу.  Дякуючи їй, маємо дуже багато досягнень, хоча це досить важка наука. До неї у нас працював Сергій Цюриць. Є такі учні, які пішли за ними слідом і навчаються на фізико-математичномому факультеті», – зазначає директор школи.

Гордістю школи також є голова учнівського самоврядування учениця 9-А класу Дарина Требік. Дівчинка також бере участь у багатьох конкурсах і олімпіадах. Варто відзначити і п’ятикласників Марину Фень та Андрія Грушку. У математичному конкурсі імені Кравчука вони стали переможцями.

Дарина ТребікДарина Требік

Вчитель  2-А класу Ірина Магеровька розповідає, що з листопада минулого року школа бере участь у Всеукраїнському експерименті «Навчання в русі за методикою Добогая». На уроках використовуються вправи в русі та вправи дихальної гімнастики. Дихальна гімнастика потрібна для того, щоб учні початкових класів навчилися правильно вимовляти звуки. Вміли читати, писати і правильно складати речення.

Ірина МагеровськаІрина Магеровська

Дихальна гімнастикаДихальна гімнастика

«Також ми на уроках використовуємо мішечок з йодованою сіллю для формування постави і проти сколіозу. Такі мішечки певний час знаходяться у дітей на голові. Дітям дуже подобається масажний килимочок для запобігання плоскостопості. Використовуємо його для виконання фізкультхвилинок, руханок і фізичних вправ. При вивченні таблиці множення використовуємо вправи з м’ячем», – розповідає Ірина Магеровська.

Вчитель початкових класів Ірина Ковтонюк на уроках застосовує горіхотерапію і пальчикову гімнастику. Діти також постійно готують вистави у пальчиковому театрі. Вчителька каже, що дуже дітям подобається робити вправи з масажними м’ячами для розвитку дрібної моторики. За допомогою панно, яке вчитель також використовує у роботі з дітьми, у них розвивається творчість, мислення, фантазія, діти складають власні казки.

Ірина КовтонюкІрина Ковтонюк

Вправи з м'ячемВправи з м'ячем

Оскільки незабаром для всіх дітей прозвучить останній дзвоник, то з 27 травня по 11 червня буде працювати пришкільний оздоровчий табір «Райдуга».  

Творчість

На базі школи працює шкільний євроклуб, керівником якого є вчитель англійської мови Іванна Томілович. Олена Марчук розповіла, що діють гуртки за напрямами: художня самодіяльність – вокальний, хореографічний, «Я – актор», науково-технічної творчості, зокрема конструювання виробів з деревини. Також декоративно-прикладні гуртки – гурток образотворчого мистецтва, «Бісеринка», еколого-натуралістичний гурток «Юні квітникарі». Спортивні секції – волейбол, баскетбол, легка атлетика, теніс, футбол, «Козацький гарт», «Юний стрілець».

Для старшокласників на базі школи діють курси «Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе» та гурток «Ми – громадяни». Вони посилюють превентивне  виховання школярів. Керівники гуртків – вчитель права Алла Шабаліна та психолог Олена Шахова.

У школі є багато творчих і обдарованих дітей. Практикувалися виставки малюнків восьмикласниці Ірини Кабарчук та роботи з тканини учениці 9-Б класу Дарини Панюти. Директор вважає, що якщо у школі є талановиті діти, то їх потрібно обов’язково чимось зацікавлювати і сприяти розвитку їхніх здібностей.

Прикрашають навчальний заклад вироби з дерева учнів школи та вчителя обслуговуючої праці та керівника гуртка «Обробка фанери» Георгія Руміна.

Матеріально-технічне забезпечення

На базі школи є футбольне поле зі штучним покриттям, дитячий ігровий майданчик, тренажерна, спортивна та актова зали, два комп’ютерні класи. Є два класи за стандартами НУШ.

Актова залаАктова зала

Звідуюча їдальнею Валентина ГалкінаЗвідуюча їдальнею Валентина Галкіна

Директор стверджує, що батьки дітей є першими помічниками у будь-яких справах і починаннях. Вони багато допомагають. Є такі приміщення класних кімнат, де все зроблено за кошти батьків.

У тренажерній заліУ тренажерній залі

«Ми маємо і підтримку від відділу освіти та міської ради. У школі своєрідна система електроопалення. Міська рада виділила півмільйона на її реконструкцію», – розповіла директор.

Чому 12-та школа?

Школа має багато досягнень. Директор розповідає, що особливістю роботи є те, що навчати дітей запрошують відомих випускників школи. Вони беруть участь у проведенні уроків здоров’я, а також допомагають створювати різноманітні проекти.

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №12

Досьє:

  • Комунальний заклад «Луцька ЗОШ I-III ст. №12 Луцької міської ради Волинської області»
  • Адреса –  вул. Салтикова-Щедріна, 1
  • Телефон – 0332282481
  • Електронна пошта –  [email protected]
  • Сайт – lutsk-school12.volyn.sch.in.ua
  • Кількість учнів – 517
  • Кількість вчителів – 48
  • Директор – Чорна Наталія Валентинівна. Очолює заклад з 2007 року

Назви вулиць, закріплені за школою: Безіменна, Вахтангова, Вишківська, пров. Вишківський, Героїв УПА (парна сторона № 2 – № 84, № 88 – № 106, № 110, непарна сторона № 1 – № 149), Глибока, Жуковського, Заньковецької, Івана Кожедуба, Ківерцівська (№ 1 – № 14), Липлянська, Липовецька, Можайського, Озерецька, Петрова, Руданського, Салтикова-Щедріна, Селищна (№ 1 – № 68), Стрілецька (№ 1 – № 15), Ціолковського, пров. Червоноармійський

Відомі випускники: 

засновник і керівник ТзОВ «Волинь-зернопродукт» Євген Дудка, директор департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлія Сиротинська, кандидат технічних наук, професор кафедри аграрної інженерії ЛНТУ Руслан Кірчук, доктор права, викладач міжнародного кримінального права Копенгагенського університету в Данії та Лудського університет в Швеції Ірина Марчук,  актор Кіровоградського обласного академічного драммузтеатру Сергій Великий, суддя Рівненського окружного адміністративного суду Людмила Вишневська,  волинська співачка, композитор, режисер, автор мистецьких проектів «Коляда», «Волинський Великдень», солістка заслуженої академічної капели України «Трембіта», засновниця і керівник дитячої фольклорної студії «Жайворонки» Тетяна Ціхоцька

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів