Поділитись:

Супрун розповіла про метод Кенгуру для батьків з немовлятами

П'ятниця, 17 травня 2019, 05:36

Важлива інформація для майбутніх батьків та батьків з немовлятами. 

Можливо, ви чули про важливість контакту між батьками і новонародженою дитиною шкіра-до-шкіри або так званий метод Кенгуру. Він вважається стандартом виходжування передчасно народжених дітей, що має безліч переваг для здоров’я дитини та доведену ефективність.

Про це зазначила у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Цей метод почали розробляти ще наприкінці 1970-х років як один з компонентів альтернативного підходу до традиційної допомоги новонародженим дітям, які народилися з низькою вагою. З того часу метод Кенгуру вважається абсолютно безпечним, а ефективність його використання доведена досвідом багатьох розвинутих країн. Сьогодні його використовують у більш ніж в 70 країнах світу.

Суть методу дуже проста: малюка в підгузку викладають на груди мами обличчям один до одного шкіра-до-шкіри. Тато так само може використовувати цей метод. Можуть також це робити і інші родичі, коли батьків немає поряд, або ж вони не мають змоги застосувати метод через стан здоров’я. Щоби температура тіла зберігалася, дитину накривають зверху пелюшкою чи ковдрою. 

Передчасно народженими вважаються діти, які з'явилися на світ раніше 37 тижня вагітності і з вагою менше ніж 2,5 кілограмів. В Україні виходжуються немовлята вагою від 500 грамів та терміном гестації від 22 тижнів. Такі малюки народжуються на світ із не до кінця сформованою серцево-судинною, травною, дихальною або нервовою системами та потребують особливого догляду.

Метод Кенгуру може суттєво покращувати процес виходжування малюка.

  • Прискорює адаптацію дитини до навколишнього середовища, підвищує імунітет, покращує та налагоджує грудне вигодовування, сприяє більш інтенсивному емоційному та психологічному розвитку.
  • Немовлята, які постійно мають контакт шкіра-до-шкіри, швидше набирають вагу і краще розвиваються: дитина чує серцебиття і голос матері, вловлює запахи молока та тіла, відчуває легкі погладжування і менше плаче.
  • У такій позі малюк знаходиться у безпеці, тому не відчуває стресу.
  • Загалом, за умови використання методу Кенгуру стабілізація стану передчасно народженої дитини відбувається на 30 – 70 % швидше.
  • Також метод здатний зменшити сприйняття болю малюка. Тому неонатологи радять його використовувати під час забору аналізів, вакцинації чи інших потенційно болісних процедур для дитини.

Метод Кенгуру корисний не лише для дитини, але й для матері:

  • Тримання дитини на грудях вивільняє окситоцин. Він потрібен для відчуття довіри, бере участь в утворенні вибіркових прив’язаностей та зміцнює імунітет.
  • Дозволяє розслабитися, зменшує ризики виникнення післяпологової депресії.
  • Цей метод сприяє налагодженню взаємин між дитиною і батьками, розвиває зв’язок між ними.

До Методу кенгуру є й певні вимоги: немовля має бути стабільним і позитивно реагувати на цей метод. Цей спосіб виходжування має бути комфортним обом сторонам.

В Україні в більшості медичних закладів застосовують цей метод у відділеннях інтенсивної терапії, на другому етапі виходжування. Одні медзаклади інтегрували його повноцінно, інші використовують лише окремі елементи. Рекомендовано, щоби батьки продовжували використовувати метод Кенгуру і вдома.

Докладніше про метод Кенгуру на сайті МОЗ України: https://bit.ly/2HoKwTn

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів