Поділитись:

На дні Тихого океану знайшли обгортки від цукерок

П'ятниця, 17 травня 2019, 04:56
На дні Тихого океану знайшли обгортки від цукерок

Американський дослідник Віктор Весково під час встановлення рекорду на найглибше занурення знайшов пластиковий пакет та обгортки від цукерок в Маріанському жолобі у Тихому океані на глибині близько 11 кілометрів.

Про це інформує ULTIMATE GEEK NEWS, посилаючись на BBC.

Дослідники спускалися на дно не за пластиком, але це негативне «відкриття» має величезну важливість в плані того, наскільки масштабною проблемою є забруднення навколишнього середовища.

Що стосується позитивних сторін місії, занурення на дно Маріанської западини стало частиною експедиції «П’яти глибин», в рамках якої вчені досліджують найглибші ділянки п’яти океанів світу. Про цю експедицію компанія Atlantic Productions на замовлення телеканалу Discovery знімає однойменний документальний фільм.

На дні Тихого океану знайшли обгортки від цукерок

Віктору Весково в спеціальному батискафі вдалося зануритися на глибину 10 927 метрів нижче рівня моря, оновивши рекорд глибинного занурення на дно Маріанської западини. Попередній рекорд належав знаменитому режисерові Джеймсу Камерону, який в 2012 році в рамках проекту Deepsea Challenger в одномісному батискафі занурився в «Безодню Челленджера» на глибину 10 908 метрів. Тоді зняті режисером кадри лягли в основу однойменного науково-документального фільму (2013) каналу «National Geographic Channel».

Батискаф для проекту «П’яти глибин» під назвою «DSV Limiting Factor» побудувала американська компанія Triton Submarines. Він має довжину 4,6 м і ширину 3,7 м. У його герметичному корпусі з титану товщиною 9 см можуть розміститися дві людини. Апарат може витримати величезний тиск до 1000 бар, що рівноцінно тиску на людину 50 літаків.

На дні Тихого океану знайшли обгортки від цукерок

У рамках занурення дослідники зібрали зразки порід, живих організмів і провели кінозйомку, використовуючи 3D-камери. Повідомляється, що під час експедиції команда відкрила чотири нових види ракоподібних, яких назвали бокоплави або амфіпод. Також вчені бачили кільчастого хробака типу ехіуріди (на глибині 7000 метрів) і рожевого морського слимака (на глибині 8000 метрів).

Вчені планують перевірити, чи міститься в організмі істот, яких вони зібрали, частки мікропластіка. Недавні дослідження показали, що зараз це є поширеною проблемою навіть для тварин, що мешкають на великих глибинах. Мікрочастинки пластику небезпечні в першу чергу тим, що можуть накопичувати токсичні забруднення, а потрапляючи в організм тварин або людей, виділяти їх, викликаючи різного роду захворювання.

Будемо сподіватися, що надалі бактерій, здатних переробляти пластик, стане більше або людству все ж вдасться хоча б взяти під контроль проблему пластикового забруднення навколишнього середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тривожний показник: вміст вуглекислого газу перевищує норму

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
20 квітня 2024
12 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024