Поділитись:

Як депутати Волиньради в «добру путь» Савченка проводжали (репортаж)

П'ятниця, 17 травня 2019, 17:05

На свою останню сесію Волинської обласної ради Олександр Савченко прийшов у червоно-чорній вишиванці. Невдовзі він покине посаду голови ОДА, оскільки разом із новим Президентом Волинь отримає і нового губернатора.

Ігор Палиця вирішив провести свого візаві у «добру путь», вбравшись у білу вишиту сорочку. В очільника депутатського корпусу сьогодні буде хороший сесійний день: він успішно відзвітує під оплески послідовників та наостанок по-чоловічому потисне руку «капітулюючому» Савченку.

Своєю чергою після річного протистояння з депутатами, вислухавши пакет звинувачень та декілька саркастичних подяк, 60-річний екс-міліціонер готується повертатися додому...

***

Перед тим, як потрапити до сесійної зали, мені довелося позначитися у списку ЗМІ. Окрім нацгвардійців, які турбуються про безпеку в обласній раді, появу тих чи інших журналістів фіксує чоловік, схожий на співробітника охоронної служби. Робить він це непомітно: стоїть поруч та спостерігає, навпроти назви якого видання солдат поставить позначку...

У залі засідань – людно. Поряд з посадовцями ОДА сидять прокурор області Віктор Швидкий та начальник упавління СБУ у Волинській області Юрій Фелонюк. Охоронця Ігоря Палиці, який зазвичай спостерігав за дійством поряд із Олександром Товстенюком (голова правління благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», – К), нема. Тепер він піклується про безпеку новообраного Президента Володимира Зеленського

Для розігріву очільник ради дає час для оголошення депутатських запитів та запитань. Олександр Бик попросив Палицю звернути увагу на концерт гурту «Время и Стекло», який незабаром відбудеться у Луцьку. Він зазначив, що музиканти відомі своїми одіозними виступами на вечірках російських політиків у 2014 році:

«Ми повинні відреагувати на цей зухвалий анонсований захід і, відповідно до нашого рішення, зробити якісь висновки і втілити їх у життя. Прошу Ігоря Петровича (Ігор Палиця, – К.) взяти під контроль».

Ігор Петрович перебуває у гарному настрої. У якийсь момент, він, посміхаючись, щось скаже своєму першому заступнику Олександру Пирожику. Можливо, голова порадив підлеглому не кричати під час оголошення запиту. І він, на диво, і справді не кричав.

Поступово настав час Олександру Савченку, ймовірно, востаннє вийти до трибуни Волиньради. Після 20-25-хвилинного звіту 10 депутатів записалися на запитання. Першим стартує Анатолій Вітів. Головний свободівець Волині у притаманній собі манері з висловленням обурення запитав у Савченка, чому він досі не звільнив голову Іваничівської РДА Лілію Кревську.

Наступним у бій кинувся радикал Юрій Ройко. Проте він нічого не питав у губернатора, а лише красиво звинуватив його у роботі на рейтинг Петра Порошенка

«Нічого дивного, політична боротьба, так політична боротьба. Але якими методами і засобами ви пробували досягти результату: адмінтиск, використання адмінресурсу, підкуп!» – насипав звинувачення обранець громади, додавши, що не підтримуватеме звіту голови ОДА.

«Будь ласка, я не наполягаю», – відповів Савченко.

Пригадали екс-правоохоронцю і війну, яку він оголосив партії «УКРОП». Член однойменної фракції Олександр Омельчук закликав Олександра Ілліча або назвати прізвища «укропівців», які причетні до підпалу майна голови Підгайцівської ОТГ, або ж вибачитися за свої слова. Очільник Волині обрав другий варіант:

«Ви знаєте, що у Підгайцях був конфлікт між головою та представниками «УКРОПу». У той момент я мав підстави зробити таку емоційну заяву. Прошу вибачення перед усіма членами «УКРОПу». 

Насамкінець для Олександра Савченка знайшлася і подяка від депутатського корпусу. Сергій Сівак зауважив, що губернатор подав свій звіт у «рожевих тонах», підкресливши, що він продовжив конфлікт з радою, який започаткував його попередник Володимир Гунчик:

«Проте я мушу сказати: дякую за вашу роботу. Сподіваюся, що наступні керівники працюватимуть краще». 

Наступним питанням порядку денного депутати планували оголосити недовіру очільнику облдержадміністрації, проте свої корективи внесла Верховна Рада, призначивши інавгурацію Володимира Зеленського на 20 травня.

«Враховуючи це, пропоную зняти зазначений проект рішення з розгляду», – сказав лідер фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов. 

Після цього, звітувати до трибуни вийшов Ігор Палиця. Очільник Волиньради дуже лаконічно розповів про зроблене, похвалив депутатів за чітку та злагоджену роботу і дорікнув Савченку за те, що він заблокував ухвалений радою бюджет. Фінальне слово керівника «коаліція» зустріла оплесками. 

(Володимир Гунчик спостерігає за виступом Ігоря Палиці)

Наступні півтори-дві години обранці громади створили тимчасову комісію, яка перевірятиме діяльність ОДА, заслухали звіти прокурора Волині Віктора Швидкого, «прогнали» за програмою протидії тероризму очільника обласного управління СБУ Юрія Фелонюка та проголосували величезний пакет питань без обговорення. Зокрема: визначили п'ять освітян, які отримають обласну премію, нагородили кількох волинських науковців та рекомендували для отримання премії Верховної Ради директорку школи. 

Окрім цього, депутати призначили директорів: Волинського краєзнавчого музеюобласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та спортивної школи «Колос». Також вони перейменували село Старий Чорторийськ, внесли зміни до бюджету та ухвалил ряд звернень до центральних органів влади.

***

Після завершення засідання Ігор Палиця підійшов до Олександра Савченка та, посміхаючись, потиснув йому руку. Згодом біля нього утворився  міні-натовп з депутатів різних фракцій, які хотіли зробити групове фото у вишиванках або ж навіть заселфитися з Ігорем Петровичем. 

Тим часом у кулуарах частина фракції «Солідарність» та деякі голови РДА згуртувалися навколо екс-губернатора Володимира Гунчика. За кілька хвилин очільники районів «оточать» ще чинного голову ОДА. 

«На цьому життя не завершується, повірте, я бачив чимало переломних моментів у своєму житті. Не хвилюйтеся, усі ви самодостатні і знайдете своє місце», – ніби попрощався з підлеглими Савченко та пішов до свого кабінету.

Це була остання сесія Волинської обласної ради за Петра Порошенка. Наступна відбудеться вже при Володимирі Зеленському. Далі буде... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
10:30
20 березня 2024
19 березня 2024
15 лютого 2024
22 січня 2024
17 січня 2024
06 грудня 2023
02 грудня 2023
12:10