Поділитись:

Скандал навколо пам’ятки: луцьких журналістів не пускали в Аккерманську фортецю (відео)

П'ятниця, 17 травня 2019, 12:20

Команду луцької продакш-студії «Правда PRO» не пускали на зйомки фільму в Аккерманську фортецію, що в Одеській області. 

Інцидент трапився у четвер, 16 травня. Про це розповів у коментарі ІА «Конкурент» режисер Сергій Шараєвський. 

«У нас була запланована зйомка документального фільму «Аккерман», над яким ми вже давно працюємо. Ми відпрацювали з істориками, і в нас була через їхнього обласного депутата домовленість з облрадою про те, що нас туди (у фортецю, – К.) пустять. Ми написали листа на них, усний дозвіл отримали. Коли приїхали туди вперше, то були з одним відомим істориком з Одеси – Андрієм Красножоном. Виявилося, що в директора фортеці із ним конфлікт, адже історик їх критикує за «розбазарення» грошей. Відповідно, нас з ним не пустили. Ну, добре. З ним не пускаєте, тоді ми приїдемо ще раз самі. Але коли ми приїхали вдруге, нас знову не пускали», – розповів він. 

Журналісти почали шукати адміністрацію, але ніхто не відповідав.

«Тоді ми сказали, що все одно зайдемо, адже маємо право, бо журналісти, а це – державна власність. Ми навіть купили квитки, щоб зайти туди. Охорона, звісно, нас не пускала, ставила перешкоди, погрожувала. Ми викликали поліцію, і коли вона прибула, то тоді вже нас пустили», – розповів Сергій Шараєвський. 

Проте на територію фортеці команда «Правда PRO» потрапила вже ввечері, тому відзняли небагато. Відповідно, журналісти написали заяву в поліцію про перешкоджання журналістській діяльності. 

«Як відомо, курує тим містечком Віталій Барвіненко, який є депутатом «Опозиційного блоку» і одним із організаторів «Одеської народної республіки». Нашу заяву не хотіли в носити в єдиний реєстр досудових розслідувань, тягнули час. За законом, вони мають добу. Ми просили пришвидшити цей процес, адже ми не місцеві і не можемо тут довго залишатися. Тож ми залишили заяву, чекаємо на внесення її в реєстр, якщо її взагалі внесуть», – пояснив Сергій Шараєвський. 

Однак, з його слів, вже був прецедент щодо такого: суд визнав факт перешкоджання журналістській діяльності. У команди є відеоматеріали, також там були й місцеві журналісти, які висвітлювали інцидент. 

Довідково: 

Білгород-Дністерська фортеця або Аккерманська фортеця – історико-архітектурна пам'ятка XIII–XV століть. Розташована в м. Білгород-Дністровський Одеської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024
24 березня 2024