Поділитись:

На Волині ніяк не можуть створити Доросинівську ОТГ

П'ятниця, 17 травня 2019, 14:00
На Волині ніяк не можуть створити Доросинівську ОТГ

На Волині триває процес формування об’єднаних територіальних громад, відповідно до Перспективного плану формування територій Волинської області.

Активну участь у цьому процесі беруть і волинські консультанти проекту «ПУЛЬС», які працюють в Офісі реформ Волинського РВ Асоціації міст України. Як відомо, проект «ПУЛЬС» АМУ втілює за підтримки USAID. До своєї роботи консультанти-«ПУЛЬСовики» підходять системно, тому вже втретє побували в Рожищенському районі з виїзною консультацією, щоб незабаром на децентралізаційній мапі Волині з’явилася Доросинівська сільська ОТГ.

Цього разу Валентин Малиновський, консультант з правових питань АМУ, Василь Гром – з бюджетних питань, Тамара Зубенко – з питань комунікацій на чолі з в.о. виконавчого директора Волинського РВ Асоціації міст України Мар’яною Конончук обговорили питання об’єднання в Доросинівську ОТГ із Ворочинським сільським головою Миколою Касячуком, депутатами сільради, представниками інтелігенції сіл Ворончин і Студині та Рожищенської РДА.

На початку зустрічі пані Конончук розповіла про Асоціацію міст України, її роль у законотворчості, розвитку місцевого самоврядування та впровадженні децентралізаційної реформи.

«Ми не приїхали вас агітувати за когось, хочемо донести правдиву інформацію, підкріплену цифрами, щоб ви, зваживши всі «за» і «проти», ухвалили рішення, що допоможе громаді розвиватися і стати кращою», – сказала Конончук.

Така виїзна консультація була необхідна, адже ситуація зі створенням Доросинівської ОТГ не проста. Річ у тім, що кілька років тому жителі та депутати Ворончинської сільської ради, як і Немирівської, Вічінівської та Береської, дали згоду на об’єднання в таку громаду, до логічного завершення процес, на жаль, не дійшов. Згодом децентралізаційні процеси відновилися знову, бо Щуринський сільський голова, помізкувавши та заручившись підтримкою Ясенівського сільського голови, аргументуючи, що у нього найбільше власних доходів, вирішив, що можна створити ОТГ із центром у Щурині, всупереч методиці формування громад та Перспективному плану.

Втім, якщо наразі у Щурина шанси на створення ОТГ практично нульові, то Доросині можуть об’єднати довкола себе чотири сільради, вийти на вибори у жовтні 2019-го, а в 2020-му – на прямі міжбюджетні відносини з Києвом, але для цього сільради повинні повторно надати свою згоду на об’єднання.

Як наголосив Малиновський, який розповів присутнім про переваги життя в ОТГ, це абсолютно реальний шанс встигнути об’єднатися добровільно, отримати шанс на розвиток та впродовж п’яти років мати інфраструктурну субвенцію. Якщо ж озиратися на Щурин і Ясенівку, то в перспективі чекає примусове об’єднання і втрата кількох мільйонів на розвиток.

Ворончинський сільський голова зазначив, що він не проти об’єднання з Доросинями, але додав, що його лякає бідність майбутньої ОТГ. На що Василь Гром мовою цифр розповів присутнім про фінансову спроможність Доросинівської ОТГ у форматі семи сільради. І за його підрахунками, станом на 2018 рік, ці ОТГ могла б понад 11 мільйонів у своїй скарбниці, не враховуючи інфраструктурної, освітньої та медичної субвенцій. Так, вона не була б заможною, але й не бідною. До речі, не набагато меншим буде бюджет громади, навіть, якщо Щурин та Ясенівка поки не захочуть господарювати разом із сусідами.

Вислухавши аргументовані розповіді фахівців, депутати зійшлися на думці, що їхнє попереднє рішення про об’єднання в Доросинівську ОТГ було правильним.  Втім остаточного рішення про скликання сесії для повторного голосування Ворончинський голова Микола Касянчук і депутати поки не ухвалили. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів