Поділитись:

Експерт пояснив, чи можливі дострокові вибори у Раду і кому вони потрібні

П'ятниця, 17 травня 2019, 15:25

У понеділок, 20 травня, Президентом України стане Володимир Зеленський. Кажуть, він захоче розпустити парламент. Однак «Народний Фронт», який вийшов з коаліції, зробив це вкрай сумнівним.

Як зазначив на своїй сторінці у Facebook економічний експерт Сергій Фурса, для цього тепер є суспільна легітимність, але фактично немає юридичної.

«Теоретично, можна отримати рішення суду і проштовхнути. І тут вже питання «мета виправдовує засоби»... Дострокові вибори в парламент за три місяці до чергових виборів – це дуже сумнівна історія. З точки зору логіки. Не політичної доцільності для тієї чи іншої політичної сили, а саме логіки. Звичайної, людської. А головне – ключовий запит. Навіщо? Адже потенційний розгін Ради базується на суспільній легітимність, запиті суспільства. Але про що сам запит? Очевидно, це запит на зміни. І на нові обличчя в парламенті. А тепер, увага, ключове питання: що повинно статися, щоб було максимальне перезавантаження парламенту і туди зайшло якомога більше якісних нових осіб?

1. Новий закон про вибори. Якщо закон залишиться старим, то ми побачимо щонайменше половину парламенту з мажоритарки. І це будуть ті самі особи, які викликають найбільше роздратування зараз. І ті особи, які звикли називати «корупціонерами». Всі ці люди поїдуть в округи в Україні і куплять собі депутатство. Вони занадто токсичні, щоб їх взяли хоча б в якийсь список. Але на округах працює фактор гречки. І вони повернуться в парламент. І в нас буде половина Ради, що складається з мерзенних корупціонерів. Це не відповідь на запит суспільства. І вони не будуть налаштовані на реформи.

2. Досить часу для нових політичних сил. Щоб розкрутитися і стати впізнаваними. За 60 днів цього просто не станеться. І склад учасників буде той же самий. Ті самі старі партії складуть компанію «Слузі народу». Навряд чи це відповідає запиту суспільства», – пояснив Сергій Фурса. 

Також, зазначив він, можна сподіватися й на те, що всі нові обличчя з'являться в партії «Слуга народу», однак це сумнівна ставка.

«У Зеленського не називають зараз навіть главу своєї адміністрації, а де взяти в короткі терміни 250 чоловік для списку. І де гарантія, що там половина людей не буде співчувати Коломойському і пропонувати піти йому назустріч, наприклад, у справі ПриватБанку чи не стануть раптом пристрасними поборниками соціалізму. Немає гарантії, що у списку буде 250 рішучих реформатори, які відстоюють європейські цінності і хочуть імплементувати зміни. Ба більше, очікувань таких немає», – додав він. 

Як зазначив економічний експерт, відтак ідея з достроковими виборами під тиском бажання змін прямо суперечить запитам суспільства на зміни і виходить з інтересу Зеленського і Порошенко.

«У Зеленського поки високий рейтинг і, значить, потенційна перспектива перемоги за списками. У Порошенка – консолідований електорат і загін мажоритарників, готових увійти через округи. Восени результат і одного, й другого буде гіршим. Може Зеленський піти шляхом розпуску? Звичайно. Він може заручиться підтримкою Портнова-Богдана-Коломойського, піти в горезвісний Окружний адміністративний суд і отримати будь-яке рішення, яке захоче. Але що це буде означати? Що відразу робиться ставка на темну сторону сили. І так, просто так такі рішення не ухвавлюють. І це щонайменше буде означати, що ці люди отримають право на широке представлення в списку. І це зруйнує всі боязкі надії суспільства, яке отримало ряд позитивних сигналів від Зеленського в останні дні, коли він зустрічався з банкірами і рекрутерами. Це була хороша заявка. Але вона не буде коштувати нічого, якщо новий президент з ходу буде ставити на Портнова-Коломойського», – пояснив Сергій Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів