Поділитись:

БК "Атлант": для когось – хобі, для інших – ціле життя*

Понеділок, 20 травня 2019, 14:43

«Атлант» – це не просто хобі, це спосіб життя та перемога над самим собою»,

– Едуард Гуль про баскетбол та Аматорську баскетбольну лігу

Для популяризації баскетболу та розвитку клубних команд у Луцьку у 2016 році заснували Аматорську баскетбольну лігу (АБЛ). У третьому сезоні відкритого чемпіонату беруть участь 11 команд з Волинської та Рівненської областей, а також з Луцька. Рівень команд цього сезону дуже високий, адже майже у кожній з них – професійні гравці, які беруть участь в чемпіонатах України. Саме таке поєднання аматорів та професіоналів робить ігри АБЛ надзвичайно цікавим дійством для вболівальників не лише на трибунах, а й поза ними.

У серпні минулого року у Луцьку утворилася нова команда «Атлант», яка заявила про себе як про амбіційну та сильну команду на баскетбольній арені регіонального рівня. Головним ініціатором створення команди «Атлант» став Вадим Войт. Він не лише зібрав охочих людей для гри в баскетбол, а й знайшов спонсора для функціонування команди на вищому рівні. Перші тренування «Атлант» провів уже в жовтні-листопаді 2018 року.

Едуард Гуль грає в команді «Атлант» з початку її існування. Він займається готельно-ресторанною справою та встигає поєднувати основну сферу своєї діяльності із тим, що йому найбільше імпонує – баскетболом. Ще у 7 класі юнак розпочав займатися баскетболом, що невдовзі переросло в хобі, а згодом – у невід’ємну частину його життя.

Як створили «Атлант», хто займається її спонсоруванням та де реалізується перспективна команда у майбутньому – читайте з перших уст від одного з гравців Едуарда Гуля.

ЧОМУ «АТЛАНТ»?

«Назву команди вигадав ініціатор її створення – Вадим Войт. Нашим спонсором став житловий комплекс «Атлант», відтак команда має саме таку назву, а гравці одноголосно підтримали цю ідею. Особисто для мене «Атлант» – не лише назва забудовника, а передусім люди, які об’єдналися заради баскетболу. Це люди, які хочуть займатися чимось, окрім основної роботи. Для когось це просто хобі, для іншого – це ціле життя. У складі команди – більше 10 осіб. Кожен із нас має основну сферу діяльності – від бізнесової галузі до ІТ-індустрії та маркетингу, однак виривається з буденної рутини та присвячує свій час для баскетболу».

ЯК ПОТРАПИТИ В «АТЛАНТ»?

«До «Атланту» можуть потрапити лише люди з досвідом. Хоч і цей сезон ми розпочали не досить вдало, однак на завершення, як-то кажуть, показали зуби. У нас була змога здобути перемогу щонайменше над п’ятьма командами. Однак нам не вистачило елементарного досвіду, адже решта команд ліги вже не перший рік беруть участь не тільки в аматорських лігах, а й у різноманітних турнірах. Баскетбольна команда – це складний механізм, котрий має працювати збалансовано, а для цього потрібен час та тяжка праця. З цим складом команди ми могли потрапити у п’ятірку кращих у турнірі, а можливо, навіть й у фінал (посміхається). Варто зауважити, що у нас немає гравців, які беруть участь у професійних лігах. Усі члени баскетбольного клубу – аматори».

Під час створення команди відштовхувалися від можливостей на рівні міста, адже серед 200 тисяч населення складно відшукати тих, хто займається баскетболом. Шукали професійних гравців, але на базі аматорської школи. Навіть в Україні це не такий популярний вид спорту, у нас неабиякою популярністю користується футбол. Школа баскетболу тільки розвивається, однак уже має свої здобутки і на рівні країни, і у світі.

ПРО СКЛАД «АТЛАНТУ»

Капітан та тренер баскетбольної команди «Атлант» – Дмитро Мельниченко. Він гравець на позиції першого номеру – розігрувальний захисник. Дмитро володіє швидким аналітичним мисленням: найкраще в команді взаємодіє з м"ячем і здійснює результативні передачі своїм партнерам. А ще він миттєво орієнтується у зміні тактики гравців. «Це такий собі «мозковий» елемент складу команди», – розповідає Едуард. Сам Едуард грає на позиції легкого форварда. Такий гравець здобуває велику кількість балів впродовж матчу для своєї команди, а Едуард відмінно справляється зі цією місією. «У нашій команді всі рівні. Неможливо виокремити когось одного», – каже Гуль.

КОЛИ ТРЕНУЄТЬСЯ «АТЛАНТ»?

Тренування проводять у вівторок, четвер та суботу на базах школи №4 та №26 міста Луцька. Як розповідає Едуард, під час сезону «Атлант» домовляється про товариські зустрічі з луцькими баскетбольними командами з метою підвищення власної майстерності. Так команди обмінюються досвідом, тренуються фізично й розширюють свій кругозір.

ПРО АМАТОРСЬКУ БАСКЕТБОЛЬНУ ЛІГУ МІСТА ЛУЦЬКА

Організатор Аматорської баскетбольної ліги міста Луцька – Дмитро Чайковський, помічник головного тренера БК «Старий Луцьк». Саме ця команда репрезентує найвищий рівень баскетболу у нашому місті, а на рівні загальноукраїнському завжди демонструє непогані результати.

У складі команд повинні грати аматори, однак впродовж певного часу точилися дискусії щодо того, чи можуть професійні гравці (з Першої ліги, Вищої ліги, Суперліги) змагатися з аматорами. Професійний гравець – це той, який паралельно грає ще у певній лізі. Згодом організатори АБЛ внесли зміни у регламент: у складі команди може бути не більше двох професійних гравців задля чесного і справедливого поєдинку. «Тоді всі команди були сформовані, а професійні гравці, яких можна було запросити до БК «Атлант», були уже задіяні у різних командах. Проте цей факт лише надихнув нас та додав неабиякої мотивації, адже нам довелося зустрітися з сильнішими та досвідченішими баскетболістами нашого регіону. Цей сезон шліфував нас і дав нам зрозуміти, чи зможемо ми змагатися за звання найкращих у наступних роках», – зазначає Едуард Гуль.

Через активну діяльність організаторів АБЛ графік чемпіонату – змінний. Ігри проводять у сезон від зими до літа у спорткомплексах ЛНТУ та СНУ. До слова, БК «Атлант» провів одну гру на виїзді у з БК «Меридіан» в місті Костопіль (Рівненска область). «Виїздні матчі – дуже цікавий досвід, адже саме це наближає нас, аматорів, до професійних повноцінних ліг. Окрім того, це ще один крок до розвитку та популяризації баскетболу серед різних верств населення», – каже Едуард.

Остання гра АБЛ відбулася 14 квітня, де «Атлант» змагався з БК «ЛНТУ-Basket» та зазнав поразки із рахунком 71:8. «Ми боролися за перемогу до четвертої чверті, були моменти, коли ми впевнено вели гру, можливо, десь нам не вистачило досвіду чи поради тренера», – зізнається Гуль.

«БАСКЕТБОЛІСТ ПОВИНЕН ВМІТИ ДУМАТИ»

Едуард згадує слова свого першого тренера Дмитра Чайковського: «Кожен студент повинен вміти говорити, а баскетболіст – думати». Зі слів Гуля, баскетбол – не лише фізична активність, це свого роду гра в шахи. Баскетбол – це та гра, яка потребує як фізичних навичок, так і інтелектуальних. Кожен гравець команди повинен швидко реагувати на дії не тільки одноклубників, а й суперників. Це вимагає потужної сконцентрованості та збалансованості дій всієї команди.

ПРО ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ

«Одне можу сказати точно: ми плануємо брати участь у наступному сезоні також. На теренах України є професійні та аматорські чемпіонати 3х3, де «Атлант» і намагатиметься себе реалізувати, адже у нас є усі можливості вийти у п’ятірку, а то й трійку найкращих серед команд-учасниць АБЛ. У майбутньому ми хотіли б зіграти з командою «Старий Луцьк», тому що вони займають важливу нішу на рівні регіональному. А далі – уже як піде…»

«АТЛАНТ» – ЦЕ СПОСІБ ЖИТТЯ»

«Атлант» для мене – символ мети, якої я прагну досягти. Передусім, це можливість аматорів досягти певних висот на баскетбольній арені. Це перспектива перебороти внутрішню лінь та довести самому собі, що ти справді вартий чогось. Грати зі справжніми професіоналами насправді – дуже складно. «Атлант» – це вже не просто хобі, це спосіб життя та перемога над самим собою», – відверто зізнається легкий форвард команди.

Едуард Гуль та усі члени команди щиро вдячні своєму спонсору, який надав їм унікальну можливість: стати частиною Аматорської баскетбольної ліги міста Луцька.

ЖК «Атлант» підтримує команду не лише матеріально (зокрема, він надав гравцям спортивну форму та вступні кошти для АБЛ), й а психологічно.

Окрім того, влітку відбудеться відкриття прибудинкової території житлового комплексу «Атлант», де баскетбольна команда «Атлант» проведе майстер-клас для охочих маленьких баскетболістів.

Легкий форвард зазначає, що на загальноукраїнському рівні дуже мало спонсорів для підтримки молодих спортивних команд, а їм неймовірно пощастило співпрацювати з ЖК «Атлант».

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 січня 2024
11 січня 2023
22 грудня 2022
11 жовтня 2022
21 травня 2022
18 травня 2022
22 березня 2022
22 листопада 2021
25 жовтня 2021
11 жовтня 2021