Поділитись:

В Україні хочуть збільшити відпустку до 28 днів

Понеділок, 20 травня 2019, 20:05

У статті 173 нової редакції Трудового кодексу пропонують збільшити тривалість відпустки в Україні з 24 до 28 календарних днів за кожен робочий рік.

Ця зміна вноситься до Трудового кодексу, щоб погодити його з директивами Європейського союзу. Про це розповів в ефірі юрист В'ячеслав Коломійчук, – інформує «Обозреватель».

Згідно з європейськими нормами, тривалість основної відпустки має бути не менше 4 тижнів, що становить 28 днів, а робочий тиждень не повинен перевищувати 48 годин.

Юрист звернув увагу на прогресивні країни ЄС. Так, в Норвегії, Швейцарії, Бельгії тривалість відпустки становить 28 днів, а в Данії, Фінляндії, Франції, Іспанії – 35 днів.

«Ці соціальні гарантії безпосередньо пов'язані з ефективністю використання робочої сили. Коли співробітник відпочив – ККД (Коефіцієнт корисної дії – відношення виконаної роботи до загальних енергетичних затрат на її виконання, – К. ) його роботи більше», – пояснив він.

На думку Коломійчука, Україні треба орієнтуватися на розвинені європейські країни і Верховна Рада має ухвалити таку поправку.

Експерт також роз'яснив два важливі аспекти: по-перше, збільшення відпустки не вплине на загальну кількість святкових і звичайних вихідних днів протягом року; по-друге, із його слів, відпускні виплати мають бути збільшені пропорційно до кількості днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів