Поділитись:

Президент Зеленський може скористатися «фокусами Ющенка», – юрист

Понеділок, 20 травня 2019, 16:37
Президент Зеленський може скористатися «фокусами Ющенка», – юрист

У разі оскарження указу про розпуск Президент України Володимир Зеленський може скористатися старим фокусом, до якого двічі вдавався Віктор Ющенко у 2007 році: скасує указ і видасть новий: провадження буде закрите, виборчий процес триватиме, а оскаржувати новий указ буде пізно, хоч це буде очевидно неконституційним кроком.

Таку думку у коментарі «Конкуренту» повідомив адвокат Ростислав Небельський.

«Згідно із законодавством указ Президента України щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради України з мотивів його неконституційності можуть оскаржити не менш ніж 45 народних депутатів України, Верховний Суд, Уповноважений ВРУ з прав людини або ВР АРК. Очевидно, що ніхто із цих суб'єктів, окрім народних депутатів, до Конституційного Суду не звернеться», – зазначив юрист.

«Що ж до постанови ЦВК, якою та оголосить про початок виборчого процесу, то на мій погляд її оскарження безперспективне, оскільки та за правилами розгляду виборчих спорів, суб'єктам оскарження мають виступати саме суб'єкти виборчого процесу, які наразі та найближчим часом будуть відсутні; крім того, постанова, якою ЦВК оголосить про початок виборчого процесу, базуватиметься на указі Президента. Відповідно суди вказуватимуть на її юридичну похідність і неможливість оскарження при чинному указі», – коментує Ростислав Небельський.

Якщо депутати захочуть дати бій і все ж оскаржать його указ, то Конституційний Суд може визнати провадження невідкладним і розглянути питання у межах місяця. У разі визнання указу неконституційним, подальший виборчий процес буде унеможливлений.

Теоретично, каже правник, наразі можливий хід блокування виборчого процесу через суд шляхом звернення до Конституційного Суду і паралельно до адміністративного. Перший відкриває провадження, а другий на підставі відкритого питання конституційності указу президента - як захід забезпечення позову зупиняє дію рішень ЦВК, або забороняє вчиняти їх певні дії. Та такий сценарій можливий за умови сприяння судової системи.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів