Поділитись:

Супрун розповіла, що робити після контакту з хворим на кір

Середа, 22 травня 2019, 09:23

Люди, які перебували в прямому контакті з джерелом інфекції, тобто з людиною, хворою на кір, вважаються контактними особами, члени їх сімей – ні. До прикладу, якщо у класі дитини хтось захворів на кір, то дитина вважається контактною, а мати, батько, брат, сестра і інші члени сім’ї – ні.

Про це в мережі Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Кір швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Тобто спілкування та перебування в одному приміщенні з хворим на кір – це прямий контакт. Більше того, вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Як діяти у випадку контакту з хворим на кір дорослим:

  1. Перше і головне: вакцинуватися якомога швидше. Будь-які вікові обмеження для вакцинації скасовані – зробити щеплення безоплатно можуть і діти, і дорослі будь-якого віку. Зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра якомога швидше.
  2. Якщо статус контактної особи і відсутність імунітету проти кору підтверджується, то отримати щеплення проти кору треба якомога раніше. Найкраще в перші три дні від моменту контакту.
  3. Наразі щеплення можна зробити лише в комунальних закладах охорони здоров’я. Але вже з літа безоплатно вакцинуватися можна буде і в приватних медичних закладах, і у лікарів-ФОПів, які уклали договір із НСЗУ.

Вірус кору найбільш небезпечний для оточуючих від моменту появи перших симптомів у хворого до закінчення періоду висипання. Людина стає заразною приблизно через 10 днів після інфікування.

Як діяти у випадку, якщо контактною особою є дитина:

Дитина до 1 року.

Діти такого віку ще не мають щеплення проти кору (перша вакцина проти кору за Календарем в 12 місяців). Тому потрібно негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра і зробити щеплення. МОЗ України своїм наказом дозволило вакцинувати дітей від 6 місяців, якщо вони контактували з хворим на кір.

Дитина 1-5 років.

▪ Якщо не була щеплена проти кору: негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати 1 дозу КПК якомога швидше — бажано в перші три дні (72 години) від моменту контакту.

▪ Якщо минуло більш ніж 72 годин від контакту, щеплення все одно рекомендовано, це може полегшити перебіг хвороби.

▪ Якщо дитина вже має 1 щеплення проти кору потрібно отримати другу дозу КПК, але не раніше ніж через місяць від попереднього щеплення КПК.

Дитина від 6 років і старша.

▪ Якщо не була щеплена проти кору –  негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати 1 дозу КПК в перші три дні (72 годин) від моменту контакту. Потім, не раніше ніж через місяць — отримати другу дозу вакцини КПК.

▪ Якщо має 1 щеплення проти кору –  негайно звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, отримати другу дозу КПК якнайшвидше, бажано в перші три дні від моменту контакту.

▪ Якщо має 2 щеплення проти кору потрібно просто повідомити лікаря, але вважається, що дві дози КПК дають захист від хвороби.

У випадку, якщо ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК і не маєте документальних підтверджень, потрібно негайно звернутися до сімейного лікаря чи педіатра. Дитину потрібно вакцинувати.

Пам’ятайте, щеплення –  єдиний дієвий спосіб захиститися від кору.

Всі області України повністю забезпечені вакцинами, які передбачені Календарем щеплень. Вакцини КПК (проти кори, паротиту та краснухи) – виробництва Бельгії та США. Їх є достатньо в кожній області.

▪ Перевірити наявність вакцин у вашому регіоні можна тут:http://bit.ly/2Vw6axv
▪ Переглянути Календар профілактичних щеплень тут: https://bit.ly/2KYHAjy

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів