Поділитись:

В ЄС остаточно заборонили одноразовий пластик

Середа, 22 травня 2019, 03:35

Рада ЄС у вівторок, 21 травня, схвалила директиву, яка передбачає заборону в ЄС деяких одноразових пластикових виробів, для яких існує альтернатива.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС, передає УНІАН з посиланням на Deutsche Welle. Нинішнє затвердження є заключним етапом процедури ухвалення відповідної директиви, за яку раніше проголосував Європарламент.

"Однією з основних цілей цієї директиви є зменшення кількості пластикових відходів, які ми створюємо. Згідно з новими правилами, пластикові тарілки, столові прибори, трубочки для пиття, тримачі для повітряних кульок та ватні палички одноразового використання будуть заборонені до 2021 року", –йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Крім того, до 2029 року дев'ять з десяти використаних пластикових пляшок повинні бути зібрані у сміття відсортованими. А пластикові пляшки, які наявні в продажу, до 2025 року повинні містити щонайменше чверть матеріалу, придатного для переробки, а до 2030 року – 30 відсотків.

Крім того, директива передбачає можливість притягати до відповідальності виробників пластикової продукції, а також – залучати тютюнову галузь до відшкодування коштів за утилізацію недопалків.

Тепер уряди країн-членів ЄС мають два роки, щоб привести свої національні законодавства у відповідність до нових норм.

Як повідомлялося раніше, Європарламент 27 березня цього року схвалив законопроект, що передбачає заборону в ЄС одноразових пластикових виробів, як-от трубочок для пиття, пластикового посуду та ватних паличок. Це рішення підтримали 560 депутатів, проти проголосували 35.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні Тихого океану знайшли обгортки від цукерок

Надрукувати
мітки:
коментарів