Поділитись:

Особистий бюджет: як правильно економити і відкладати гроші

Четвер, 23 травня 2019, 21:04
Особистий бюджет: як правильно економити і відкладати гроші

Більшість українців не ведуть облік доходів і витрат.

Про це розповіла завідувачка сектором фінансової грамотності відділу зв'язків з громадськістю та фінансової просвіти Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Олеся Шніцер, – інформує «Сегодня».

«Близько 90 % українців не ведуть власний бюджет, пояснюючи це тим, що мають такий дохід, який можна буквально по пам'яті розписати. Однак коли людина починає записувати свої витрати, вона виявляє, що існує безліч «пробоїн у бюджеті», через які гроші могли б і не витікати», – зазначила вона. 

Шніцер також дала поради з придбання правильних фінансових звичок.

«Існує кілька загальних правил економії коштів. З регулярного доходу, наприклад, заробітної плати, рекомендується щомісяця відкладати 10 %. Заощаджена таким чином сума буде служити резервом в разі непередбачених витрат. З нерегулярних доходів, як-от премія, подарунок або якийсь виграш, потрібно відкладати не менше 50 %», – рекомендує Шніцер.

Із її слів, примножити заощаджені кошти можна, поклавши їх на депозит. Для максимально ефективного використання цього інструменту необхідно враховувати кілька факторів, зокрема термін розміщення вкладу та його прибутковість, а також переконатися, що обраний вид вкладу підпадає під гарантії ФГВФО. Як відомо, сума вкладу, який гарантує Фонд, не повинна перевищувати 200 тис. гривень (за винятком ряду державних банків).

Особистий бюджет: як правильно економити і відкладати гроші

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів