Поділитись:

"ВКонтакте", "Одноклассники", mail.ru: як блокують заборонені сайти в Луцьку

П'ятниця, 24 травня 2019, 14:40

У Луцьку найбільшу кількість сайтів, внесених до санкційного списку РНБО, блокують інтернет-провайдери “Воля, “Датагруп” і “Київстар”.

Популярні російські платформи “ВКонтакте”, “Одноклассники”, mail.ru, yandex.ru, “Кинопоиск” блокують усі протестовані місцеві провайдери. Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних, проведених у березні 2019 року Лабораторією цифрової безпеки у місті Луцьку за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference).

Загалом тестувалися п’ять основних інтернет-провайдерів міста. Найбільшу кількість ресурсів блокують  інтернет-провайдер “Воля”, “Датагруп” і “Київстар” (249, 249 і 252 сайти відповідно). Ще два провайдери закривають користувачам доступ до 159 та 216 санкційних сайтів.

Популярні російські платформи «Однокассники», «ВКонтакте», Mail.ru, «Кинопоиск», yandex.ru які входять в ТОП найвідвідуваніших сайтів серед українців, блокують усі протестовані інтернет-провайдери Луцька.

Загалом у березні 2019 року Лабораторія цифрової безпеки перевірила 264 сайти в 22 містах України (за винятком Києва), 162 сайти в ОРДЛО, а також  90 сайтів в анексованому Криму. Загалом тестувалися 70 провайдерів за допомогою OONI (Open Observatory of Network Interference) при підтримці OTF (Open Technology Fund).

Нагадаємо: два роки тому  –15 травня 2017 р.  –  Президент ввів у дію перше рішення РНБО про санкції №133/2017, яке, зокрема, містить "заборону Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів", серед яких популярні соціальні мережі "ВКонтакте", "Одноклассники", сервіси Яндекс, Mail.ru та ін. Пізніше було введено в дію ще два рішення РНБО №126/2018 та №82/2019, які містили інформаційні сайти т.зв. ДНР/ЛНР, Криму, Росії та ін.

Зауважимо, що юридичний аналіз економічних санкцій в частині блокувань сайтів, підготований Коаліцією “За вільний Інтернет”, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитись від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні і прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками.

Довідково: 

OONI – це спеціалізоване вільне програмне забезпечення та глобальна мережа для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком, частина The Tor Project.

"Лабораторія цифрової безпеки" — українська громадська організація, що допомагає журналістам, громадським активістам та правозахисникам вирішувати проблеми цифрової безпеки, а також сприяє реалізації прав людини в Інтернеті через вплив на державну політику у сфері цифрових прав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів