Поділитись:

Чим загрожує крадіжка телефона і як від цього вберегтися

Понеділок, 27 травня 2019, 05:24
Чим загрожує крадіжка телефона і як від цього вберегтися

Спеціалісти стверджують, що злодії у першу чергу користуються додатками, переводячи гроші.

Президент Володимир Зеленський на ІТ-форумі розказав навіть про план перевести у смартфон державу: тобто все, що пов’язано у нас з чиновниками, довідками і дозволами. Проте власники смартфонів абсолютно не захищені, а чинні закони не дозволяють нам захистити самих себе, 

Про це пише ТСН.Тиждень.

Смартфони щодня крадуть тисячами. За статистикою, у США кілька років тому викрадали 113 мобільників щохвилини. У Лондоні більше 300 людей лишаються без телефонів щодня. 2018 року в Україні вкрали 73345 смартфонів, а це приблизно 200 апаратів у день. Фактично цю цифру треба множити мінімум на п’ять, бо більшість жертв просто не звертаються в поліцію.

Крадіжка телефона – це зовсім не спонтанна дія, де діє підготована група злочинців, які ведуть жертву з цінним для них гаджетом, обираючи зручну ситуацію. Більшість нічого не помічає, але іноді вас не врятує навіть швидкість реакції. Зокрема, після крадіжки апарат просто передається іншому злочинцю. Тому довести щось – вкрай складно.

Та більшість жертв не помічають відсутність телефона ще принаймні кілька хвилин. Потім вони вирішують повернутися і почати шукати в місці, де були перед цим, що нерідко стає фатальною помилкою. Поки ви шукаєте, де могли забути свій телефон, злодії везуть апарат зовсім не в ломбард. Вони намагаються отримати персональні дані.

У більшості випадків злочинці збувають викрадені телефони в ломбарди, місця продажу вживаної техніки, де телефони перепрошивають, змінюючи ідентифікаційний номер телефону, та в подальшому продають іншому користувачеві. Такі мобільні термінали розшукати неможливо. Експерти розповідають, що за останні роки злочинці змінили профіль, бо сам апарат може коштувати набагато менше, ніж його вміст. "Для злочинців сьогодні пріоритетом стає вже не збут викраденого телефона, а використання викраденої інформації. Злодій, який викрав телефон, має доступ до вашого персонального рахунку", – розповів спеціаліст Антон Шаднічев.

Спеціалісти кажуть – найсучасніші мобільники з функціями розпізнавання обличь можна хакнути за десять хвилин. Для цього існують спеціальні прилади. "Є прилад, який підбирає паролі. Є такий, який робить резервну копію і з неї витягає повністю всю інформацію аж до викликів і повідомлень, усі видалені фотографії. Навіть ті +18, де ви ненароком нафоткали для себе особисто, все вже витекло. Далі можуть вам дзвонити і шантажувати", - попередив продавець мобільних телефонів Олег.

Майстер та блогер Андрій ремонтує суперсучасний смартфон та знімає процес на відео. Він підтверджує – жодна з передових технологій захисту не дасть стовідсоткової гарантії, якщо ваші дані комусь справді потрібні. Усі ключі до зламу вашого телефону, на жаль, містяться в ньому самому. ТДізнавшись номер телефона, можна зайти на мобільний банкінг, адже картка в системі, прив’язана саме до номера телефона, і банк відправляє смс на цей номер.

Отже, якщо вкрадений телефон потрапить до безсовісного програміста, він зможе дістати з нього все – фотографії коханих та дітей, інтимну чи ділову переписку, доступ до банківських рахунків, акаунтів в соціальних мережах та в електронній пошті. Фактично через телефон злочинець привласнює ваше електронне життя і це може коштувати вам всього, що маєте.

Відповідь Нацполіції – чітка, змістовна і невтішна. Із 73 тисяч вкрадених телефонів знайдено десяту частину і здебільшого під час рейдів на ринки та ломбарди, де перевіряються всі імей-коди наявних телефонів та порівнюють їх зі списком кодів телефонів, що знаходяться в розшуку.

Колишній поліцейський Антон розповідає – правоохоронці не шукають телефони майже ніколи. Між датою, коли надходить заява про крадіжку, та моментом, коли слідчий зможе отримати принаймні локалізацію мобільного від телефонного оператора, проходить близько місяця. Причина – українське законодавство, яке перетворює оперативну роботу та слідство на довжелезний ланцюг отримання дозволів. "У слідчих дуже велика завантаженість. Крім цього кримінального провадження, у нього є таких триста чи чотириста. Забезпечення слідчого взагалі плачевне", - повідомив Антон Шаднічев, колишній працівник Кіберполіції.

У час, коли багато де в світі успішно діє система розпізнавання обличь, коли камери спостереження фіксують чи не кожен метр великих міст, пошук вкраденого смартфона – безнадійна справа. Телефон, в якому концентрується все більше корисних та важливих функцій, планують обладнати системою електронного підпису для простоти вчинення нотаріальних дій. Мабуть, першою чергою опікуються саме простотою, з якою бандити будуть за допомогою телефона красти автомобілі, продавати ваші будинки і брати під вас кредити. 

Поради, як вберегти свій телефон від крадіжки:

- носіть телефон в руці;

- уникайте близького сусідства підозрілих осіб в громадському транспорті та багатолюдних місцях.

- активуйте всі можливі системи безпеки телефону та картки.

- видаляйте компроментуючі фотографії.

- якщо телефон таки зник – моментально блокуйте банківські картки та міняйте паролі в пошті та в соцмережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
17 грудня 2023
01 грудня 2023
28 жовтня 2023
09:30
26 жовтня 2023
18 жовтня 2023
29 вересня 2023
14 вересня 2023
06 вересня 2023
05 вересня 2023