Поділитись:

Жаба може показати вагітність, – дослідження

Вівторок, 28 травня 2019, 02:58
Жаба може показати вагітність, – дослідження

Африканська гладенька шпоркова жаба (Xenopus) насолоджувался мирним існуванням у водоймах Субсахарської Африки протягом мільйонів років. До того самого доленосного дня у 1930-х роках, коли британський вчений вирішив зробити їй ін'єкцію сечі, – пише ВВС.

Ланселот Хогбен був біологом, який робив тваринам ін'єкції різних речовин, переважно гормонів, аби побачити, як вони відреагують.

Після одного з таких експериментів він зробив випадкове відкриття, що гормони вагітності можуть викликати спонтанне відкладання яєць у цих мирних тварин.

Жаба може показати вагітність, – дослідження

Морін Сімонс згадує, як отримала результати тесту на вагітність за допомогою жаби Xenopus у середині 1960-х років.

"Я досі пригадую, це було щонайменше двічі, як приходить лікар у білому халаті, який із задоволенням каже: "Ви вагітні – жаби поклали яйця", – розповіла вона.

Жаба може показати вагітність, – дослідження

Тести на жабах Xenopus не були недоступні для широкої громадськості. Вони були зарезервовані для використання в невідкладних, медичних випадках –наприклад, щоб відрізнити розвиток плода від росту пухлини.

У Морін було два викидні, і тільки жаби змогли сказати правду.

"Я тепер розумію, наскільки великий привілей я отримала, аби пройти ці тести", – каже вона.

Жаба може показати вагітність, – дослідження

Історик медицини Джессі Ольшинко-Грин з Університету Стратклайда каже, що хоча ідея звучить зараз дивно для нас, принцип тесту ідентичний сучасним домашнім тестам. Те, що насправді змінилося, – це те, як ми говоримо про вагітність.

"Перенесіть себе назад у 1930-і роки, вагітність була непомітною. Ви б не надрукували слово "вагітність" у газеті. Це було занадто біологічно і певним чином грубо", – каже він.

Джессі Ольшинко-Грин вважає, що тест на жабах приніс видимість вагітності.

Жаба може показати вагітність, – дослідження

"Тестування на вагітність безумовно є частиною створення цієї нової культури, в якій ми живемо сьогодні, що насправді зробила вагітність і пологи, відтворення такими публічними", – впевнений він.

Жабам зрештою дали спокій, коли перші домашні тести на вагітність стали доступні у 1970-х роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алкоголь під час вагітності провокує психічні захворювання у дітей, – вчені

Надрукувати
мітки:
коментарів