Поділитись:

Знайти відповіді через малюнок: як у Луцьку працює арт-терапія

Вівторок, 28 травня 2019, 20:00

Чи здогадувалися ви, що наші несвідомі каракулі насправді є ключиками до відповідей на багато питань? Від буденних до світоглядних, які так важко буває озвучити. Це насправді так, стверджує Вікторія Безух, яка проводить у Луцьку заняття із арт-терапії.

Сама Вікторія почала цікавитися цим напрямком терапії сім років тому. Знайомство із заняттям відбулося під час одного з таборів, який проводила її сестра, тодішня студентка психологічного факультету. Практика арт-терапії наскільки припала до душі, що Вікторія почала ретельніше вивчати методики, практикувати їх і ділитися набутими знаннями з іншими. Зараз вона проводить індивідуальні консультації та групові заняття у молодіжному центрі YouthСфера.   

«Я зрозуміла, що через малюнок людина може виражати себе. Свої емоції, стан, ситуації, які вона сама не може вирішити. Наприклад, одна з методик передбачає, що людина має два зображення. На одному її просять відобразити те, що її турбує, а інший – це звичайна абстракція. Коли починаєш говорити про ці малюнки, то виявляється, що вони відображають або наслідок проблеми, або її вирішення, або передумову. Таким чином, арт-терапія допомагає знайти вихід зі складної ситуації», – розповідає Вікторія.

Терапевт каже, що для занять не потрібно бути художником чи мати хист до малювання. Усі ми творчі, але не всі про це знаємо, говорить Вікторія. Проводячи заняття, вона виступає своєрідним провідником, ставить питання щодо малюнку, на які відповідає сам «художник». Таким чином людина озвучує відповіді на свої питання самостійно.

Арт-терапія має багато напрямків. Вони націлені на розкриття людини. Це можуть бути конкретні завдання щось зобразити, або абстрактний малюнок, націлений на релаксацію. Комусь комфортно створювати власні малюнки, інші знаходять втіху та заспокоєння у розмальовках.

Одним із цікавих методів є використання метафоричних або асоціативних карт. Це картки із зображеннями. Учасник терапії, розмірковуючи про певну проблему, обирає кілька карток та проговорює власні емоції, враження, думки від побаченого. І часто емоції від побаченого на зображені і є відповідями для конкретної ситуації.

Існують також техніки, які дозволяють людині самостійно працювати над собою за допомогою арт-терапії.

Техніка «Мій настрій»

За допомогою цієї техніки можна виразити свій настрій або зберегти пам`ять про нього на папері.

Для цього потрібно: листок формату А3 , пензлі, фарби, воскові олівці чи патель.

 За допомогою символів і абстракцій намалюйте, що ви відчуваєте у цей момент.

Під час створення малюнку можна увімкнути музику для релаксації.

І дозвольте собі, не думаючи, намалювати картину своїх відчуттів.

Це допоможе вивільнити негативні емоції, трансформувати їх та гармонізувати свій емоційний стан.

Техніка «Карта моїх скарбів»

Ця техніка передбачає створення колажу, на якому зображуються цінності та важливі для вас речі. Наклейте зібрані заздалегідь картинки і фрази із журналів і газет на аркуші паперу довільного розміру. Завершений колаж стане для вас чудовим джерелом енергії та натхнення.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
29 січня 2024
02 січня 2024
09 вересня 2023
04 вересня 2023
03 липня 2023
12 квітня 2023
07 жовтня 2022
20:30
30 вересня 2022
20:30
23 вересня 2022
20:30