Поділитись:

Дитині без щеплень не можна ходити в садочок: рішення Верховного Суду

Четвер, 30 травня 2019, 11:36

Верховний Суд заборонив дитині, яка не має необхідних профілактичних щеплень, відвідувати дошкільний навчальний заклад.

Відповідне рішення ухвалив Верховний Суд 12 травня, – пишуть Українські національні новини. 

Згідно з постановою Суду, касаційна скарга матері невакцинованої дитини, яка відстоювала право на освіту своєї дитини за умови непроходження нею обов’язкових для відвідування дитячого колективу профілактичних щеплень, залишається без задоволення.

Як ідеться в матеріалах справи, 2017 року навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад І ступеня, гімназія» подав касаційну скаргу на рішення суду першої інстанції, який надав можливість дитині відвідувати навчальний заклад. Скарга навчального закладу була задоволена, рішення суду першої інстанції скасоване, а суд ухвалив нове рішення, яким у задоволенні позову матері відмовлено.

Рішення суду апеляційної інстанції мотивовано тим, що право на дошкільну освіту законодавець пов'язує із обов'язком проходження профілактичних щеплень, які гарантують безпеку як самій дитині, так і оточуючим її особам, а тому висновки суду першої інстанції про неправомірність дій завідуючої дошкільного навчального закладу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад І ступеня, гімназія» є необґрунтованими, такими, що суперечать закону.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що у діях відповідача не вбачається вини, оскільки вони ґрунтуються на законі.

Довідка медичного центру «Сіліцея», показує що син позивачки здоровий, дитячий садок відвідувати може, у контакті з інфекційними хворими не був, не може замінювати висновок лікарсько-консультативної комісії при закладі охорони здоров'я про можливість відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень. Дитина позивача не позбавлена права на освіту, оскільки вона може її отримати, а реалізація цього права потребує певних дій.

Нагадаємо: у вересні 2018 року Міністерство освіти та науки спільно з МОЗ видало указ, у якому йдеться, що невакцинованих дітей не впускатимуть на заняття у школи та дитячі садки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024