Поділитись:

Все, що треба знати про розсіяний склероз: ознаки, причини, лікування

Четвер, 30 травня 2019, 19:33
Все, що треба знати про розсіяний склероз: ознаки, причини, лікування

30 травня – світовий день інформування про розсіяний склероз.

Як зазначила у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, чому виникає розсіяний склероз, досі достеменно невідомо. Із таким діагнозом живуть більше ніж 2,5 мільйона людей у світі. В Україні таких пацієнтів є понад 20 тисяч.

Розсіяний склероз – це хронічна хвороба, яка вражає зорові нерви, головний та спинний мозок, з часом може призводити до серйозних порушень та інвалідності.

У певний момент імунна система «неправильно» відповідає на певний зовнішній подразник (наприклад, вірус інфекційної хвороби): замість того, щоб атакувати вірус, імунітет починає атакувати оболонки нервових волокон (мієлінові оболонки та клітини, що виробляють мієлін). Так виникає імуноопосередковане гостре, а пізніше – хронічне запалення.

Як пояснила Супрун, діагностування розсіяного склерозу на ранніх стадіях запобігає загостренням і уповільнює прогресування. Саме тому потрібно звертатися до лікаря відразу після появи перших симптомів хвороби.

Зверніть на них увагу:

  • погіршення або втрата зору в одному оці, що супроводжується болем при русі очного яблука;
  • подвоєння в очах;
  • прогресуючі порушення чутливості та/або слабкість кінцівок;
  • проблеми з підтриманням рівноваги, нестійкість або незграбність;
  • патологічні відчуття, що поширюються по спині у напрямку зверху вниз, іноді з переходом на кінцівки, при нахилі голови вперед (симптом Лермітта).

До симптомів також належать депресія та тривожність, проблеми з мовленням і мисленням, спазми та відчуття скутості у м’язах, розлад кишківника. Більшість пацієнтів із розсіяним склерозом мають лише декілька з цих симптомів.

Що варто знати про хворобу:

  • Причини розвитку розсіяного склерозу наразі достеменно невідомі. Вважається, що існує генетична схильність до розсіяного склерозу, також серед можливих причин хвороби розглядається вплив зовнішніх чинників (географічне розташування, нестача вітаміну D та сонячного світла, куріння, ожиріння, вірусні інфекції, сильний або хронічний стрес, травми, які вражають нервову систему, гіперглікемія). 
  • Зазвичай симптоми виникають у 20-40 років. Розсіяний склероз – одна з найпоширеніших причин інвалідності у пацієнтів молодшого та середнього віку. Жінки хворіють удвічі або втричі частіше, ніж чоловіки. Розсіяний склероз призводить до втрати працездатності доволі молодого населення.
  • Розсіяний склероз у різних пацієнтів розвивається та перебігає по-різному. Найбільш поширена форма хвороби — рецидивуючо-ремітуючий розсіяний склероз (РРРС). У такому випадку ремісії чергуються з рецидивами. У двох із трьох пацієнтів, у яких хвороба починається з РРРС, із часом може розвинутися вторинно-прогресуючий розсіяний склероз. У такому випадку інвалідизація пацієнта зростає поступово та незалежно від рецидивів. Вони трапляються все рідше або повністю зникають. Приблизно кожен десятий пацієнт з розсіяним склерозом має первинно-прогресуючий розсіяний склероз, коли симптоми розвиваються поступово. Тобто рецидивів і ремісій у таких людей зовсім немає: стан погіршується плавно і невідступно.
  • Кількість випадків діагностування розсіяного склерозу в останні роки збільшилась. Це може бути пов’язане як із більшою тривалістю життя людей, так і з вчасною діагностикою хвороби.

Як діагностувати та лікувати розсіяний склероз. Клінічно доведено, що діагностування розсіяного склерозу на початкових стадіях і раннє призначення правильного патогенетичного лікування дозволяє запобігти виникненню загострень. Це також сповільнює прогресування та інвалідизацію пацієнтів. Сучасний підхід до терапії розсіяного склерозу включає симптоматичне лікування, лікування гострих рецидивів та прийом лікарських засобів, які модифікують перебіг захворювання. Симптоматичне лікування зменшує вираженість симптомів та можливі ускладнення. Серед них підвищена втомлюваність, спастичність, атаксія, порушення ходи та слабкість.

Ліки для пацієнтів з розсіяним склерозом закуповуються за державні кошти. Цього року на це передбачено 120 млн – на 49 млн більше ніж у 2018 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів