Поділитись:

"Без трусів", або Репортаж із сесії Луцькради (фото)

Четвер, 30 травня 2019, 20:15

Григорій Пустовіт активно намагався завершити сесію Луцькради, коли Микола Дендіберін зрозумів, що його заяву не сприйняли всерйоз:

"У меня был запыт! Вы не поставили на голосование!"

"У вас був запит?" – відповів, ймовірно, шокований секретар ради.

Залу засідань вмить охопило безумство. Депутати сходили з глузду від сміху, журналісти рвали волосся на голові від почутого, а Дендіберін стверджував: приходити в міську раду в трусах – неприйнятно.

"Григорий Александрович, подготовьте, пожалуйста, документ, который запретит приходить в "міську раду" в трусах (шортах). У меня есть хорошие шорты, но я никогда не позволю себе так прийти. А к нам приходят, особенно журналисты!  – "вистрелив" обранець громади, перейшовши на крик. – Я работал журналистом в Москве и никуда в трусах и шортах не ходил! В конце-концов есть культура и уважение к нам, депутатам!"

Хто ж так розлютив відомого у Луцьку футбольного тренера?  Який "клятий покидьок" дозволив собі одягнути труси (ба, навіть шорти) у цей прекрасний сесійний день? Ні, ви помилилися, це був не я. Спровокував Дендіберіна Мирослав Ватащук.

***

Досвідчений медійник з'явився в раді в обідню пору. Його "опонент" (Микола Дендіберін) в цей час завітав до однієї з кав'ярень на вулиці Лесі Українки, де сів за столик з начальницею управління освіти Зіновією Лещенко, яка вже ніби планувала йти, проте затрималася разом з депутатом...

"Стоп! – промайнуло у мене в голові. – А що відбувалося у раді до перерви?"

А й справді? Що ж там було? Пригадати допомагає телефон, який сумлінно зберіг нотатки, якими я з вами зараз поділюсь.

Пустовіт оголошує хвилину мовчання в пам'ять про загиблих під Волновахою волинян (трагедія сталася у травні 2014 року, один із учасників страшних подій – чинний депутат міської ради Олександр Кравченко).

Пустовіт повідомляє: на погоджувальній раді прийнято рішення перенести політичні заяви в "різне" у зв'язку з початком виборчої кампанії. В цей час до зали заходять його однопартійці Андрій Козюра та Валерій Бондарук. Останній затримується біля укропівця Ігоря Поліщука.

Пустовіт оголошує чергове пленарне засідання Луцької міської ради відкритим, з колонок починає лунати гімн, який підхоплюють депутати. Голосніше за всіх співає Павло Данильчук.

Поліщук продовжує спілкуватися з Бондаруком. Він обіймає бізнесмена за плечі. Згодом до них приєднується вище згаданий Козюра та забирає колегу з останнього на перший ряд.

За пропозицією Поліщука з порядку денного знімають два проекти рішення. Один із них – про зменшення розміру пайової участі ТзОВ "Холдінгова компанія "Єврохолдінг"

Розпочалися земельні запитання. В якийсь момент Пустовіт з-під столу дістав, як на мене (можливо, це був оптичний обман або ж мій мозок цієї ночі виробив надто ДМТ, через що мене переслідують галюцинації), маленьку пляшку "Pepsi", налив собі чверть склянки та за кілька секунд спустошив її.

Коли депутати голосують за одне з останніх земельних питань, в залу заходить директорка департаменту бюджету та фінансів Лілія Єлова. "Я вже хотіла телефонувати", – сказала працівниця апарату ради, коли посадовиця зайняла місце.

Єлова досить швидко звітує про виконання бюджету міста за перший квартал 2019 року та переходить до питання про внесення змін до кошторису. На цьому етапі Алла Надточій цікавиться, чи не буде проблем з виплатою премій медичним працівникам міста. Між депутаткою та секретарем ради зав'язалася традиційна суперечка. 

Після класичної "заруби" Григорій Пустовіт дає відповідь Аллі Надточій: "Всі медрацівники отримають премії, навіть Микола Собуцький!"

За трибуною щодо ремонту прибудинкових територій звітує директор департаменту ЖКГ Юрій Крась. Він устами Бориса Смаля пропонував розіслати звіт депутатам на електронки, проте Павло Данильчук наполіг – і керівник пішов доповідати.

Близько 40-хвилин депутати дискутували про роздільне збирання сміття. Суперечка увінчалася нічим і о 13:21 Григорій Пустовіт оголосив перерву.

***

Друга половина засідання, за мірками Луцькради, була нікчемно короткою. Через суттєву 40-хвилинну затримку згаданий на початку Мирослав Ватащук так і не подивився на депутатську роботу і не почув обурення Дендіберіна щодо своїх шортів.

Своєю чергою почула обранця громади Зіновія Лещенко. Політик розхвалив головну освітянку Луцька за чудовий дитячий концерт, який він нещодавно відвідав.

Сама Лещенко стоїть за трибуною та відповідає на запитання щодо положення про конкурс на заміщення вакантної посади директора школи (на минулій сесії депутати не затвердили запропоноване положення). Питання освітянці ставить переважно Алла Надточій, яку колеги Лещенко, які сидять позаду мене, називають "громадським інспектором" управління освіти.

"Ні-ні-ні", – щоразу повторювала одна із цих жінок, коли Надточій щось пропонувала. 

(на фото: Алла Надточій)

Цього разу рішення знайшло необхідну підтримку, усміхнена Зіновія Лещенко запросила депутатів на концерт, який відбудеться в Міжнародний день захисту дітей, і тихенько разом зі своєю підтримкою накивала п'ятами із міської ради. 

Дуже розгнівали депутати позафракційного голову земельної комісії Олександра Козлюка, над яким свого часу вісів Дамоклів меч відкликання з ради. Чоловік з усіх сил переконував погодити проект детального плану території в межах вулиць Берестова, Попова та водоохоронної зони річки Омелянівка у місті Луцьку, проте облажався.

Питання двічі ставили на повторне голосування, але одного "штика" не вистачило. Підприємство, яке налаштоване збудувати на тому місці багатоквартирний будинок, буде змушене чекати на новий шанс щонайменше до наступної сесії...

***

(на фото: Павло Данильчук)

В останні хвилини пленарного засідання перед скандальною заявою Дендіберіна слово взяв Павло Данильчук. Депутат поцікавився у секретаря ради, чому на ДКП "Луцьктпело" вже декілька місяців "сидять" перевірки:

"Ситуація на підприємстві складна, але воно працює. Малютіна, можливо, єдиний директор за останні 10 років, якого підтримують працівники. Проте виникла дивна ситуація: два чи три місяці на "Луцьктеплі" відбуваються перевірки".

Депутат зазначив, що у Валентини Малютіної невдовзі закінчується контракт, і запропонував керівництву ради на одній з наступних сесій заслухати звіт керівника "Луцькатепла". Своєю чергою Григорій Пустовіт пообіцяв дослухатися до Данильчука та розглянути його пропозицію (проте виконати прохання депутата він не обіцяв). Він додав, що згадану перевірку необхідно було провести давно:

"У нас було зауваження від НКРЕКП, що ми за весь термін, що встановлюємо тарифи, не перевірили підприємство. За результатами цієї перевірки будемо робити висновки".

Щирість слів Пустовіта оцінити досить складно, проте з плином часу усі ми й справді зможемо зробити висновки та побачити, чи хотіла міська влада "з'їсти" Малютіну, чи ні.

Можливо, це станеться вже на наступній сесії. На яку усім таки варто одягнути труси.

Текст: Руслан Пилипчук. Фото: Валентина Мельник.

Більше фото із 57-ї сесії Луцькради шукайте на Facebook-сторінці ІА "Конкурент".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів