Поділитись:

Супрун розповіла, чому корисно дивитися футбол

Неділя, 02 червня 2019, 06:51
Супрун розповіла, чому корисно дивитися футбол

Перегляд футбольних матчів може бути корисним для психічного здоров'я. А безпосередня і регулярна участь у командній грі допоможе вберегти себе від багатьох хронічних хвороб.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Чому корисно дивитись футбол:

  • Коли ми дивимося гру, ми почуваємося частиною команди. Це відбувається завдяки так званим дзеркальним нейронам – тим самим, що дозволяють нам відчувати емпатію. Це явище дозволяє відчувати зв'язок і спільність без вербального спілкування та безпосередньої розмови.
  • Якщо команда, за яку ви вболіваєте, виграє або грає добре, мозок починає випускати нейромедіатор дофамін, який безпосередньо бере участь у регулюванні центрів мотивації та задоволення. Ця реакція працює й у зворотному напрямку: якщо команда програє – вивільняється кортизол.
  • Переглядання футболу має вплив і на когнітивні навички. Перегляд старих футбольних матчів із "золотого фонду" сповільнює розвиток деменції. Це пов’язано з так званою емоційною пам’яттю. Коли ми переживаємо піднесені емоції, переглядаючи матч, це може стимулювати спогади, потенційно посилювати діяльність мозку.

Чому корисно грати у футбол:

  • Як і будь-яка фізична активність, регулярна гра у футбол робить нас щасливішими – ми здоровіше харчуємось, покращуємо здоров’я, позитивно впливаємо на самооцінку та зменшуємо стрес. 
  • Футбол – це й хороше кардіотренування, що покращує аеробні здібності та здоров’я серця і судин, допомагає тримати в нормі вагу та покращує тонус м'язів, позитивно впливає на силу і витривалість.
  • Навчає координації, сприяє спільній роботі та обміну, вчить "думати на ходу", допомагає підвищити навички концентрації, наполегливості та самодисципліни, підвищує впевненість та самооцінку.
  • Гра у футбол як ліки – багато досліджень вказують на користь цього виду фізичної активності для людей будь-якого віку.

За інформацією посадовиці, існує навіть практика "ходячого футболу" для людей літнього віку. Її створили, щоб люди за 60 могли грати у футбол (вони роблять це значно повільніше, майже зі швидкістю ходьби), водночас зменшити ризики дискомфорту та появи травм. 

Чому саме футбол?

  • Є докази, що футбол в різних форматах тривалості тренувань і навантаження – корисний вид фізичної активності в разі хронічних хвороб. Наприклад, таких як: діабет 1 та 2 типу, гіпертонія, ожиріння, різноманітні захворювань м'язів, кісток і суглобів (остеоартрит, ревматоїдний артрит, остеопороз), синдром хронічної втоми та депресія. 
  • Фізична активність сама по собі може бути джерелом стресу. Командні ігри, такі як футбол – це адреналін. Ми напоготові і серце калатає. Але будь-яка фізична активність схоже на відволікання – поки ви тренуєтеся, ви не думаєте ні про що, крім тренування та гру, і тим самим заспокоюєтеся.
  • Гра у футбол – це хороша стратегія подолання психічних розладів та соціалізації. 
  • Командні види спорту пов’язані з активним виділенням окситоцину – важливого гормону та нейромедіатора, що знеболює та заспокоює. Кілька досліджень про роль окситоцину в соціальній поведінці показали, що він підвищує позитивні соціальні емоції. Окситоцин бере участь у співпереживанні, довірі, щедрості, альтруїзмі, згуртованості, співпраці та (соціальній) мотивації.
  • Футбол (як і співи чи забіги) породжує стан соціального потоку та виділення окситоцину, внаслідок чого виникає стан спорідненості. Це корисно в подоланні розладів, коли ми почуваємося самотніми чи ізольованими.

Уляна Супрун також розповіла, що футбол як вид фізичної активності часто використовують в стратегіях громадського здоров’я та поширення здорового способу життя.

За її словами, одним з цікавих прикладів в цьому напрямку є кейс Ісландії. Там завдяки залученню підлітків до занять фізичною активністю, зокрема футболом, вдалося зменшити рівень вживання алкоголю та наркотиків серед молоді. 

"Порада не пити пива зі смаколиками під час перегляду футболу – може виглядати безглуздо. Але закликаємо хоча б не перевищувати дозування алкоголю, пити воду та слідкувати за тим, що ви їсте. До прикладу, пива варто пити не більше 350 мл – це та кількість спирту, яку печінка може знешкодити відносно швидко", – наостанок порадила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ліверпуль" став переможцем Ліги чемпіонів

Надрукувати
мітки:
коментарів