Поділитись:

Чому зараз, коли діятиме і як бути школам: важливі питання про новий правопис

Неділя, 02 червня 2019, 12:10

Схвалення Кабінетом Міністрів нової редакції Українського правопису породжує багато питань.

Журналісти ВВС Україна зібрали найважливіші з них і поставили їх фахівцям. 

Чому правопис змінюють саме зараз? 

Як розповів член Національної комісії з питань правопису, директор Інституту мовознавства імені О.Потебні НАН України, професор, доктор філологічних наук Богдан Ажнюк, кожна мова у світі оновлюється. Саме тому потрібно унормовувати написання слів. Українська мова звільняється від нашарувань, що з'являлися внаслідок історичних факторів, зокрема русифікації за часів СРСР.

Національна комісія з питань правопису працювала над документом понад три роки. Вперше проект документа був опублікований у серпні 2018 року. Після того тривало громадське обговорення та дискусії фахівців. Тому в остаточній редакції правопису було враховано чимало зауважень. А загалом праця над Українським правописом тривала впродовж останніх 30-ти років, тричі змінювався склад правописної комісії. 

Коли нова редакція правопису почне діяти? 

Зі слів Богдана Ажнюка, правопис вже почав діяти – з моменту його затвердження Кабінетом Міністрів і оприлюднення. Тобто якщо будь-хто з нас вже сьогодні напише і опублікує щось за правилами правопису 2019 року, то ця людина вчинить відповідно до норм, бо є урядова постанова.

Однак офіційне оприлюднення відбуватиметься у кілька етапів. Остаточним оприлюдненням вважатиметься випуск друкованої книжки, збірника на замовлення міністерства освіти та науки України. Третього червня текст нової редакції Українського правопису буде опублікований на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук, які є співрозробниками нового правопису.

Наступний етап запровадження – це розпорядження Міністерства освіти та науки із планом впровадження нової редакції правопису у школах та інших навчальних закладах.

Як діяти школам, університетам, ЗМІ? 

Правопис впроваджуватиметься поступово, поетапно. Оцінювати учнів, студентів під час ЗНО чи інших атестацій будуть лише після того, як вони пройдуть відповідне навчання за цими правилами. Міносвіти працює над циклом розпорядчих документів, в яких все буде унормовано.

Кількість змін не є критичною, тому вивчит їх не буде важко. Правопис передбачає паралельне використання слів нового і старого правописів, хоч є і кілька винятків, коли слова можуть вживатися без варіантів.

Зі слів Богдана Ажнюка, у практичному плані нова редакція правопису є досить дружньою. 

Що буде з офіційними документами? 

Фахівці наголошують, що в офіційних текстах правильним буде не використовувати різні варіанти написання слів, причому перевага має бути надана словам за новим правописом. Це допоможе уникнути юридичних колізій у майбутньому.

Впровадити зміни в електронних словниках і на вебсайтах з перевірки правопису – теж одне із завдань Міністерства освіти і науки. Ці ресурси в інтернеті підвладні певним інституціям, структурам, тому міносвіти мають контактувати з ними, аби стимулювати впровадження нових правил.

Скільки витратять на нові підручники, словники тощо? 

Представники національної правописної комісії кажуть, що про значні кошти не йдеться. Підручники оновлюються щороку, тому додатково державне замовлення зросте несуттєво, можливо, на кілька відсотків.

Чи можна скасувати нову редакцію Українського правопису? 

Оскільки правопис був затверджений постановою Кабінету Міністрів, теоретично вона може бути скасована урядом. Однак для цього треба, аби уряд, Міністерство освіти та науки взяли на себе не лише політичну, але й фахову, наукову відповідальність і пояснили причини, через які це робиться.

«Сумніваюся, що хтось візьме на себе відповідальність щось подібне заявити. Тим паче, що для цього вже був час – на етапі обговорення, впродовж кількох останніх років", - зазначає він», – сказав Богдан Ажнюк. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів