Поділитись:

Із 2020 року дітей у дитбудинки не прийматимуть, – Супрун

Неділя, 02 червня 2019, 17:03
Із 2020 року дітей у дитбудинки не прийматимуть, – Супрун

фото ілюстративне 

Міністерство охорони здоров'я разом з іншими міністерствами минулого року розпочали зміни в системі підтримки дітей, що живуть без батьків.

Про це у Facebook повідомила в.о. Мінздоров'я Уляна Супрун.

Як повідомила вона, насправді з дітей, що живуть у таких закладах в Україні, лише 8 % мають статус дітей-сиріт. У решти є мама чи тато або обидва з батьків, які опинилися в скрутному становищі та не можуть виховувати дитину. Щоб ці діти зростали у своїй сім’ї, шукаємо способи допомогти таким сім’ям.

Торік у МОЗ підготували проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про центри реабілітації та паліативної допомоги дітям». За ним передбачено трансформацію будинків дитини в центри медичної реабілітації та паліативної допомоги.

Що саме відбуватиметься? 

До 2020 року будинки дитини будуть працювати у звичному режимі. Паралельно проводитиметься необхідна підготовка, щоб усіх дітей, від яких відмовилися батьки, влаштувати у сім’ї. А з 2020 року дітей не будуть приймати в будинки дитини. Буде створено всі умови, щоби ці діти могли повноцінно зростати зі своїми рідними батьками. У винятковому випадку вони будуть жити в патронатній чи прийомній сім’ї.

До 2023 року на місці дитячих будинків будуть організовані паліативно-реабілітаційні центри. Кількість місць в центрах буде створена відповідно до потреб громади.

Зі слів Супрун, сьогодні критично не вистачає реабілітаційних та паліативних центрів. Від моменту направлення дитини в такий центр до початку лікування проходить близько року. Це сильно впливає на ефективність лікування та реабілітації дитини.

У новостворених центрах можна буде отримати послуги з реабілітації або паліативу. Центр також може надавати послуги з респісу – тимчасового перепочинку батьків дитини з інвалідністю. Допомогу дітям надаватимуть в обов’язковій присутності батьків або людей, які їх замінюють. На інтернати ці заклади не перетворяться.

Паліативна допомога і реабілітація увійшли в «зелений перелік» – гарантований державою пакет послуг, за який платитиме Національна служба здоров’я України. Ці послуги для громадян будуть безоплатні.

«Всі ці зміни не означають, що діти з дитячих будинків залишаться без житла. Ми прагнемо, щоби діти, які зараз живуть у них, були влаштовані в хороші сім’ї або ж могли рости в умовах, наближених до сімейних. Таке середовище вкрай важливе для фізичного, емоційного і психічного розвитку дитини (особливо в перші роки життя) та кардинально впливає на майбутнє цих дітей», – запевнила Уляна Супрун. 

Як зазначила вона, як альтернатива дитячим будинкам існує практика патронатної сім’ї (тимчасової). Це перехідний період перед підготовкою передання дитини родині, яка нею опікуватиметься. Наразі в країні бракує патронатних сімей. Кожна дитина, батьки якої не можуть з певних причин забрати її додому і налагоджують своє життя, має перебувати не в інтернаті, а в патронатній сім'ї. Місцеві департаменти охорони здоров’я та управління соцзахисту мають активно займатися впровадженням цих змін.

Рішення про введення послуги з патронату над дитиною ухвалюють місцеві державні адміністрації або виконавчі органи місцевих рад. Вони ж здійснюють підбір і сприяють навчанню кандидатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024
29 березня 2024