Поділитись:

Між "існувати" та "розвиватись" – велика різниця", – мер Тернополя Сергій Надал

Понеділок, 03 червня 2019, 20:00

Команда суспільно-політичного ток-шоу «Протилежний Погляд LIVE» випустила  інтерв’ю із мером міста Тернопіль Сергієм Надалом.

"Між питанням "існувати" та "розвиватись" існує дві великі різниці", – Тернопільський міський голова Сергій Надал пояснив чому Луцьку важливо обрати свого мера.

Місто без очільника – місто «сирота». Луцьк третій рік живе без свого керманича. Чому так важливапосада мера? Щоб дати відповідь на ці запитання «Протилежний Погляд» запустив спецпроект – серію інтерв’ю із мерами успішними міст України, аби на прикладі їхньої роботи та їхньогорозвитку показати лучанам, як багато втрачає наше рідне місто. 

Проспівпрацю Тернополя і Луцька, роботу із бізнесом та як політична приналежність очільника впливає на процес керування містом розповів мер Тернополя Сергій Надал.

– Поки відбувалися вибори Президента України, Луцьк продовжує жити без міського голови. І місто все-таки, незважаючи ні на що, продовжує існувати. Тут виникає запитання: для чого ж тоді взагалі потрібен очільник місту?

– Частина відповіді є у вашому запитанні. Тобто, між словами «існувати» і «розвиватися» є дві великі різниці. В будь-якому випадку завжди було притаманно українцям мати місцеве самоврядування, завжди обирати керівника, – тобто першу особу, яка могла б прийняти на себе відповідальність, яка могла б приймати відповідальні рішення. Це – перша теза. Наступна: сьогодні в місті існує самоврядування, яке складається з числа депутатів. Жоден з депутатів не отримав підтримки більшості людей. Кожен з них отримав якусь часткову підтримку на своєму окрузі і не може представляти інтереси всього міста, чи відповідати за інтереси всього міста. Далі, всі депутати проходили в раду як представники певних політичних партій. І є великий ризик того, що депутати можуть виконувати в першу чергу ті завдання, які перед ними ставить політична сила. Тому має бути обов’язково людина, яка має їх об’єднувати брати на себе відповідальність. Я вважаю, що до того часу, поки місто не буде мати керівника, який здатний брати на себе відповідальність, який здатний мати якусь чітку програму розвитку міста і по цій програмі проводити діяльність, до того часу це буде тільки погано для міста.

–  Яким чином ви працюєте з різними фракціями у раді і як ви взагалі формували більшість?

– Одразу після проведення виборів я звернувся до всіх депутатів Тернопільської міської ради з проханням створити єдину протернопільську більшість. Єдине, що мало всіх об’єднати – це успішний розвиток міста, громади. Тому дуже швидко вдалося сформувати більшість практично по всіх питаннях: програми розвитку міста, питання бюджету, питання фінансування – завжди підтримуються практично більшістю, не то що більшістю, а майже одноголосно. Випадки, коли хтось з депутатів намагається використати для себе особисто чи для політичних потреб - це одиничні випадки. І саме тому, що є розуміння між депутатами і співпраця з міським головоювдається успішно реалізовувати програми. Тому що всі зацікавлені в успішнішій їхній реалізації.

– Особисто ви – політична фігура, член партії «Свобода». Скажіть, як впливає політична приналежність на процес керування містом?

– Я чудово розумію, що в Тернополі живуть прихильники не лише Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Тобто я є міським головою не «Свободи», я є міським головою міста Тернополя, де живуть люди, які мають різні політичні, релігійні, інші вподобання. І моє завдання – забезпечити успішний розвиток міста і комфортні, зручні умови для проживання всіх мешканців міста. Тому будь-які політичні вподобання залишаються моїми особистими вподобаннями, а всі рішення приймаються виходячи з потреб громад. Звичайно, я залишаюся націоналістом і більшість рішень, які приймаються в раді, я намагаюся робити з позиції підтримки української національної ідеї. Але це в будь-якому випадку не повинно шкодити будь-кому з мешканців міста чи його розвитку.

– Чи є у Тернополя стратегія розвитку міста?

– Звичайно, в Тернополі діє стратегічний план розвитку міста. Він був прийнятий ще 5 років тому, але після подій Майдану, курсу на євроінтеграцію, після такого бурхливого розвитку подій в країні ми змушені були приймати до нього зміни. Сьогодні є новий діючий стратегічний план, і все ж таки ми теж вважаємо, що він не є константою. Він може бути змінений відповідно до вимог, які є сьогодні і в Україні і в Європейській спільноті. Тернопіль став першим обласним центром, який створив територіальну громаду. Тобто в нас діяв стратегічний план розвитку міста Тернополя. Сьогодні ми вже змушені вносити в нього корективу, передбачати стратегічний план розвитку Тернопільської територіальної громади. Основні засади, принципи – це впровадження дій на енергоощадність, енергоефективність, нові сучасні технології, зміни в громадському транспорті в місті Тернополі, покращення обслуговування населення міста Тернополя,створення і перехід на роботу через електронне врядування, максимальна прозорість органів влади, формування свідомості органів влади, який служить як сервісний центр. І, як результат цього – це створення нових робочих місць, розвиток малого і дрібного підприємництва, покращення умов проживання для мешканців Тернополя.

– На вашу думку, наскільки Тернопіль взагалі інвестиційно привабливе місто?

– У травні місяці Національне рейтингове агентство підняло рівень інвестиційної привабливості Тернополя до рівня invA (це є один з найвищих рівнів в Україні). Декілька років поспіль Тернопіль за даними опитування, яке проводить відоме видання «FDiIntelligence», які є відділенням видання «FinancialTimes» (воно робить раз в два роки опитування і визначає інвестиційну привабливість міст) вже два роки поспіль Тернопіль отримує перше місце в категорії малих міст Європи. Тобто, це є свідченням того, що місто є інвестиційно привабливим і цікавим. Буквально декілька днів тому в Тернополі за участі посла Нідерландів в Україні був підписаний договір між тернопільською компанією «Електросвіт» і всесвітньо відомою компанією “Signify” про співпрацю. Від тепер в Тернополі починають виробляти світильники марки«‎Philips», які будуть продаватися по всьому світу. Це є свідченням якісного розвитку місцевого бізнесу, довіри до нього. Але поряд з тим залучення і внутрішнього інвестора для роботи в Тернополі, надання йому сприятливих будь-яких переваг – основна мета. Тому що ми живемов час глобальної конкуренції. Сьогодні між собою конкурують не тільки підприємці, фірми, компанії, сьогодні між собою конкурують міста і навіть країни. І той, хто сьогодні дасть кращі, комфортніші умови для праці бізнесмена, підприємця чи інвестора, той буде мати більше шансів отримати ці інвестиції.

– На вашу думку, очільник міста повинен взагалі працювати із бізнесом?

– Однозначно. У нього іншого виходу немає, тому що бізнес – це той, хто формує як розвивається місто, це ті, хто дають робочі місця, це ті, хто сплачують податки, це ті, в кого є перспектива розвитку. Сьогодні Тернопіль має з кожними роком все більшу і більшу частину надходжень до міського бюджету за рахунок малого і середнього бізнесу

– Після місцевих виборів 2015 рокув українських містах з’явилися територіальні виборчі округи, які не були представлені депутатами. Журналісти волинського видання «Конкурент» наприкладі Луцька та Києва довели, що райони і міста, які ніким не представлені у раді, отримують менше коштів на свій благоустрій.

– Проблема дійсно існує. І як результат ми маємо округа, які мають декілька депутатів, а є округа, які не отримали жодного депутата, хоча там були люди, які здобували більшість підтримки від мешканців. Там, де таких депутата два, це робиться вдвічі ефективніше. Де цього депутата немає, звичайно, цим людям важче. Звичайно, знову ж таки, в чому перевага, що є міський голова, - люди не мають депутата, люди йдуть до міського голови і кажуть про проблему, яку необхідно вирішити.

– У Луцьку, наприклад, такою проблемою осиротілих округів активно опікується депутат Луцької міської ради Андрій Покровський та заснований ним Громадянський Рух «Свідомі», у Дніпрі – сам міський голова Борис Філатов. У Тернополі є люди такі?

– Цим займаюся я. Ну тому що всі інші депутати говорять: «Ну, це ж не мій округ. Мені потрібно допомогти своєму округу».

–  Які перспективи у Тернополя щодо об’єднанняіз такими прилеглими територіями?

– Тернопіль став першим обласним центром в Україні, якому вдалось створити Тернопільську територіальну громаду. До нас приєдналося 8 населених пунктів – це 4 сільські ради, які розташовані поруч з містом Тернополем. Вважаю, що це є незавершеним, тобто ми прагнемо долучити ще населені пункти, особливо ті, які знаходяться в межах з містом Тернополем. Всі ці населені пункти, які поруч, користуються мережами міста Тернополя, більшість з них працює в Тернополі, вони користуються нашим громадським транспортом, нашими навчальними закладами, дитячими садочками, лікарнями, і так далі. В будь-якому випадку будь-яке місто, будь-який населений пункт повинен мати перспективу розвитку і росту. Звичайно, що можливості міст обмежені їхньою територією. Єдина перспектива розвитку, створення нових робочих місць, будівництва нових виробництв – це розширення території. Відповідно, об’єднуючись з навколишніми населеними пунктами – це є перспектива розвитку для всіх: і для міста, і для того села, яке приєдналося. Сьогодні добрим прикладом може бути приклад створення Тернопільської територіальної громади, тому що мешканці тих сіл, які приєдналися до Тернополя, вони отримали вперше фінансування, якого раніше ніколи не мали, від Тернополя. Тобто, ми їм, коли йшла мова про приєднання, про гарантували, що ті кошти, які будуть виділятися на потреби села, підуть на ті потреби, які потрібні мешканцям села. І приймаючи бюджет на 19-ий рік, ми зібрали потреби від мешканців навколишніх сіл, які були подані їхніми сільськими головами, і власне ці потреби були профінансовані, передбачені в бюджеті міста Тернополя і в плані соціально-економічного розвитку.

– Відповідно до рейтингу аналітичного порталу «Слово і діло» (це видання, яке займається перевіркою фактів) ви – найвідповідальніший мер України. Наостанок підсумуйте свою діяльність на посаді тернопільського міського голови. Що вдалося, що не вдалося за час керування містом?

–  Я кожного року проводжу зустріч з мешканцями міста Тернополя, де говоримо про те, що вдалося зробити за рік часу. І в принципі вважаю, що аналізувати свою діяльність, давати оцінку мають саме мешканці міста. Коли я йшов на вибори, то я йшов на вибори з чіткою програмою, яка передбачала план дій, який має бути зроблений протягом роботи міським головою, і власне по цьому плану ми сьогодні працюємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів