Поділитись:

ГОЛА ПРАВДА: "Полігон своїми руками"

Вівторок, 04 червня 2019, 13:00

Я тримаю у руках звичайну обгортку від цукерок і ви можете подумати, що зараз буде інтеграція реклами “Рошен”. 

Але ні, насправді я тримаю ресурс, який прогресивні країни переробляють у інші матеріали, зменшуючи при цьому відходи у без того завалену пластиком та іншими відходами Землю. Так, ми сьогодні говоримо про сміття. 

Нещодавно Луцькрада "влетіла" на чотири мільйони через сміття. Що це значить?  Державна екологічна інспекція оштрафувала Департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради за незаконну діяльність у сфері поводження з відходами на більш ніж 4 мільйона гривень. 

Так, ці рибки говорять тільки за своїм склом і таку інформацію на їхніх каналах та й взагалі на телику ви не побачите тому шерте це відео аби інші також могли бачити Голу правду, яку так замовчують і так не хочуть чути вони. Давайте зробимо їх разом!

Ці кошти,а саме 4 мільйони штрафу, очевидно не можуть бути запланованими і оплачуватимуться за рахунок скорочення інших статтей міського бюджету, наприклад бюджету регіонального розвитку, тобто облаштування наших доріг та дворів до прикладу. 

У міській раді гадки не мають звідки брати кошти і взагалі сподіваються на те, що вони виграють суди, але з огляду на останні тенденції з програними судами, їм лишається таки мріяти.

За що ж конкретно оштрафували міську раду? Полігон твердих побутових відходів у селі Брище переповнений. Приписи Інспекції за результатами попередніх перевірок міською радою не виконані. Тепер я вам на пальцях розкажу технологію підготовки та експлуатації полігону.

“Полігон своїми руками з Галиною Падалко” 

Є ділянка з відповідним цільовим призначенням з виготовленою проектною документацією. Формується така своєрідна чаша: тобто виривається яма на насипаються вали. Дно ями застеляється спеціальною оболонкою, туди проводять дренажні системи.

По цих трубах з дірочками в колодязь, який будують поруч котловану, відводиться фільтрат. Це, якщо ви бачили, та смердюча речовина, яка витікає з продірявлених сміттєвих баків. Дуже смердюча. Цей фільтрат згодом викачують з колодязю і поливають ним сміття. Роблять це у певній послідовності, формуючи саму цю сміттєву яму із власне сміття та шарів землі. Коли наповнюється одна чаша тоді її консервують, проводять рекультивацію, засівають по верху травичку, висаджують дерева та починають використовувати наступну яму для сміття. Так мало би бути.

Але на Брищенському полігоні дещо пішло не так. Жителі поруч почали скаржилися письмово та телефоном на діяльність сміттєзвалища. Насамперед про те, що накопичується забагато фільтрату. Так от, перевірка вияснила, що на даний момент захоронено набагато більше відходів, ніж це передбачено потужностями полігону.
Відповідно до картографічних матеріалів, по факту можна говорити про захоронення поза межами чаші. Складування поза чашею і стало основою причиною цього величезного штрафу. Зараз активно ведуться роботи на другій чаші полігону, хоча проти цього активно виступають місцеві і громадського обговорення не було та й проектної документації по ній також немає.

Колодязь з фільтратом завалений сміттям і зі слів місцевих його виливають просто в водойму, що поруч сміттєзвалища, що спричиняє забруднення навколишніх грунтів. Більше про сміттєвий колапс читайте у гострому матеріалі Тетяни Грішиної на сторінках ІА Конкурент.  

Так отож, що ж ми маємо на даний момент? Небезпечний фільтрат спричиняє забруднення навколишніх середовища та води, місцеві скаржаться на неймовірний сморід та підвищення захворюваності і смертності, полігон переповнений вщент і технологіями захоронення відходів на ньому нехтують, натомість починаються якість роботи на 2 черзі полігону, проектна документація на яку досі не готова. 

І у нас таки дуже хороші перспективи повторити повчальну історію Львова, просячи прийняти наше сміття або ж розкидуючи його по всій Україні, якщо не будуть нарешті прийняті якісь міри для вирішення даного питання. Ну а якщо коротко загалом: люди бідкаються, влада розводить руками.

Що робити – ніхто не знає.Підвищуйте свою екологічну та політичну свідомість та боріться за краще життя на яке ми з вами заслуговуємо! 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів