Поділитись:

Створення Камінь-Каширської ОТГ врятує район, – децентралізатори

Середа, 05 червня 2019, 09:34
Створення Камінь-Каширської ОТГ врятує район, – децентралізатори

Із кожним місяцем добровільний етап децентралізаційної реформи наближається до свого логічного завершення. А ті, від кого залежать об’єднавчі процеси і хто не встигне зстрибнути на підніжку останнього вагону чи то через власні амбіції, чи то через недалекоглядність, ризикують назавжди стати антигероями нашого часу, що позбавили свої території на подальший прогресивний розвиток.

Громади, створені примусово, не матимуть інфраструктурної субвенції, а це мільйони гривень. На цьому наголосили у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України. 

До критичної часової межі затягнулися децентралізаційні процеси у Камінь-Каширському районі. Із п’яти ОТГ, передбачених перспективним планом формування територій Волинської області, тут створили лише Гуто-Боровенську. Решта з різних причин пасуть задніх. Ризики не отримати інфраструктурну субвенцію на п’ять років тут величезні. Втім нині на кону не лише фінансові втрати.

Зважаючи на серйозність ситуації, вже вп’яте, до Камінь-Каширського району приїхали з виїзною консультацією консультанти Асоціації міст України – Валентин Малиновський із правових питань, Василь Гром – із бюджетних і Тамара Зубенко – із питань комунікацій. Як відомо, вони працюють в Офісі реформ при Волинському РВ АМУ в межах проекту «ПУЛЬС», що його Асоціація втілює за підтримки USAID. Конкультанти-«ПУЛЬСовики», цього разу стали учасниками круглого столу, який із ініціативи небайдужих впливових людей за підтримки голови райдержадміністрації Валерія Дунайчука організували в сесійній залі райради.

Поговорити про наболіле зібралися керівники громад і районної влади, зокрема голова Камінь-Каширської райради Віктор Сус та голова РДА Валерій Дунайчук, частина депутатів міської і районної рад, авторитетні жителі Камінь-Каширщини, а також колишній голова ради Федерації профспілок Волинської області Іван Карпомиз, народний депутат України IV скликання Микола Потапчук та інші.

Тригодинна дискусія була непростою, емоційною, але вкрай необхідною. Консультант АМУ Малиновський вкотре закликали камінь-каширців зважити на серйозність ситуації, не дати зникнути з карти Волині району, створити Камінь-Каширську ОТГ, щоб місто, яке мало магдебурзьке право, не опинилося на задньому дворі історії. На все про все часу є два місяці, щоб встигнути подати всі документи на реєстрацію, провести до нового року вибори і отримати гарантію від держави на інфраструктурну субвенцію на наступні п’ять років. 

Консультант-«бюджетник» Василь Гром озвучив фінансові перспективи майбутньої Камінь-Каширської ОТГ, яка, на його думку, за відповідними підрахунками у перспективі матиме збалансований бюджет. Він вкотре звернув увагу на цікаву пропорцію – 12,5 тисяч міського населення і стальки само, а, за умови приєднання Полицівської сільської ради, може, і трішки більше, сільського. А це шанс для ОТГ мати у перспективи солідні освітню і медичну субвенції.

Закликав своїх колег-самоврядців об’єднуватися й очільник Гуто- Боровенської ОТГ Микола Оліферчук, мовляв, зважуйтесь, бо хоч роботи і більше, але й фінансові можливості не порівняти. До речі, з його слів, після об’єднання бюджет їхньої ОТГ становив 33 мільйони 500 тисяч, за чотири місяці 2019-го його помісячні бюджетні призначення вже перевиконали на 700 тисяч, які вкладають у розвиток території.

Результатом круглого столу в Камені-Каширському стало створення робочої групи, яка допомагатиме у створенні ОТГ в районі та контролюватиме об’єднавчі процеси. Окрім того, найближчим часом, депутати Камінь-Каширської міської ради мають намір зібратися на сесію для обговорення і, можливо, ухвалення рішення щодо створення ОТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів