Поділитись:

Експерт пояснив, чому впала гривня і що буде далі

Середа, 05 червня 2019, 12:31
Експерт пояснив, чому впала гривня і що буде далі

Курс гривні вирішив не чекати осені і другий рік поспіль почав своє сезонне зниження вже влітку.

Однак рік тому це стартувало в липні, а цьогоріч – вже на початку червня. Але поки немає приводу для паніки, йде звичний процес, – наголосив економічний експерт Сергій Фурса у Facebook. 

«До української сезонності пора давно звикнути. І багато хто вже звик. Саме наявність звички до сезонності є причиною більш раннього старту падіння курсу. Просто всі гравці хочуть бути першими, і, відповідно, намагаються випередити ринок. І щойно з'являється привід, сигнал, який, на їхню дмуку, може стати важливим для курсу національної валюти, починають купувати або продавати. У підсумку – минулого року гривня почала падати в липні на тлі загальних проблем з валютами країн, що розвиваються. Аргентинський песо, турецька ліра зіпсували настрій на глобальних ринках. Тому іноземні компанії почали активніше репатріювати дивіденди. Це внесло дисбаланс на валютний ринок і сезонність стартувала», – пояснив Фурса. 

Цьогоріч справа в Ігореві Коломойському, який налякав багатьох в Україні, – запевнив економіст. 

«До його інтерв'ю в Financial Times гривня була в прекрасній формі. В країну заходили іноземці, активно купували у Мінфіну державні облігації, номіновані в гривні. Що сприяло зміцненню курсу. Інтерв'ю дуже багато змінило. По-перше, ми бачимо вже два фактично провальних первинних аукціони, гривневі облігації практично перестали активно купувати. І нехай поки обсяги у нерезидентів ще росли, на ринку вперше з'явився продаж середньострокових паперів. Якими апріорі володіють тільки іноземці», – пояснив експерт.

Тому, зі слів Фурси, на валютному ринку знову трапився дисбаланс. До того ж, після інтерв'ю іноземні компанії вирішили, що «українська ніч тиха, але сало краще переховати», почавши сезон виведення дивідендів. А це додало ще трохи дисбалансу.

«Характерно, що драйвером падіння курсу є організований валютний ринок, де якраз і оперують іноземці та прозорі українські компанії. Курс на чорному ринку, який зазвичай відображає панічні настрої українців, відставав від міжбанківського ринку і продовжує відставати. Українці спокійні в своїй масі. Що в підсумку? Поки що можемо говорити про дострокову сезонності, а значить ніякого приводу для паніки. Ймовірно, є привід пошкодувати щодо «недоотриманого прибутку», адже якби не злякався іноземців Ігор Валерійович, ми б могли побачити сотні мільйонів доларів, які зайшли в країну і зміцнили б курс гривні. І сезонне ослаблення почалося б з іншого рівня курсу. Зараз же доведеться обмежуватися стандартними для України грошовими потоками. Якщо більше не буде чорних лебедів, якими, наприклад, можуть стати судові рішення по Приватбанку. Поки Україна перебуває в програмі МВФ, немає ніяких причин говорити про різке падіння курсу гривні в найближчі місяці. Звичайно, в разі якщо ситуація в міжнародній економіці залишиться сприятливою. Ціна на руду висока, ціна на газ падає. Але ключовим є саме програма МВФ. Адже дефолт – це просто факт відсутності МВФ. І запас міцності в України без отримання зовнішнього фінансування закінчується в грудні, коли з'являється дірка завбільшки в 3 млрд доларів. Просто тому, що треба фінансувати дефіцит бюджету. Чи не зовнішні борги, основні виплати за якими припадає на вересень, а саме фінансування внутрішніх витрат може виявитися під загрозою. А такий дисбаланс в бюджеті неминуче обернеться дисбалансом на валютному ринку», – наголосив Сергій Фурса. 

Він запевнив, що гарантією валютної стабільності залишається збереження співпраці з МВФ. Є МВФ – немає проблем з фінансуванням дефіциту бюджету. Наразі ж Фонд очікує завершення дострокових виборів, щоб повернутися до переговорів після формування нового уряду. Для України критично важливо отримати підтримку Фонду до грудня.

«Базовий план передбачав, що вибори пройдуть в липні, що дозволило б сформувати уряд до вересня, узгодити нову програму до жовтня і отримати транш вже в листопаді. У той же час, у цей сценарій можуть внести зміни Конституційним Судом, який призначив усні слухання щодо указу Президента про розпуск парламенту вже на 11 червня. І якщо Суд вирішить, що указ не відповідає Конституції, то вибори пройдуть за графіком. Прискорена процедура і публічність роблять шанси на скасування указу вищими. А значить тепер критично важливо отримати необхідні рішення вже від поточного складу парламенту, передусім йдеться про «незаконне збагачення». Зараз цей закон підготовлений, якісний і він повністю задовольняє МВФ. І якщо реалізується сценарій з виборами восени, то для збереження співпраці з МВФ його ухвалення буде дуже важливим. Втім це буде важливо і для покарання корупціонерів. Але насамперед – для курсу гривні. Якщо діра в грудні стане реальністю, то прогнозувати курс гривні на 1-ше січня навряд хтось зможе. При цьому,важливо розуміти, що в грудні Україна не має зовнішніх виплат. А є виплати внутрішні, зокрема пенсії. І саме на ці виплати може забракнути грошей без підтримки МВФ», – наголосив Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів