Поділитись:

Закон про видачу Карти поляка змінили: що буде тепер

Четвер, 06 червня 2019, 16:10
Закон про видачу Карти поляка змінили: що буде тепер

Українці знайомі з Картою поляка ще з 2008 року. Саме тоді в Польщі ухвалили відповідний закон і почали видавати цей документ.

Першопочатково Карта поляка була спрямована підтримати громадян Польщі, які перебувають в інших країнах (в основному тих, що утворилися внаслідок розпаду СРСР), а також їхніх нащадків. Дотепер Карту поляка могли отримати громадяни з переважно колишніх республік СРСР, тобто з України, Росії та Білорусі, які мають польське коріння і можуть документально це підтвердити, – інформують на порталі vsetutpl.com

Однак у вівторок, 4 червня, Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Карту поляка, що передбачають поширення цього документа на всі країни світу. 

Зміни до Закону про Карту поляка 2019

Відтепер на Карту поляка зможуть претендувати особи польського походження в усіх країнах світу, а не лише громадяни колишніх республік СРСР.

Наявність в особи Карти поляка підтверджує її приналежність до польського народу за межами історичної батьківщини. Раніше її могли отримати особи польського походження, котрі живуть у 15 країнах за східним кордоном Польщі, що виникли або відновилися після розпаду СРСР, і які не визнають подвійного громадянства. Однак відтепер Карту поляка будуть видавати у всіх країнах світу.

Як повідомив глава канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик, «поширення дії Карти поляка на весь світ має служити поверненню поляків до Польщі. За оцінками, у світі живе близько 20 мільйонів поляків, з них близько 1-1,5 мільйона проживає у країнах колишнього Радянського союзу, інші – у країнах Європи та Америки, і поширення дії Карти поляка буде в основному адресоване їм».

Закон про видачу Карти поляка змінили: що буде тепер

Власне, в самій процедурі отримання Карти поляка нічого не зміниться. Особи, котрі хочуть отримати Карту поляка, мусять документально підтвердити своє польське походження або представити довідку від повноважної польської організації в країні проживання, що підтверджує активну участь в діяльності, спрямованій на підтримку польської мови і культури впродовж щонайменше останніх 3 років; володіти польською мовою; орієнтуватися в питаннях культури та історії Польщі та пройти співбесіду із польським консулом.

Переваги Карти Поляка

Перші спроби запровадження Карти поляка відбулися ще в 1999 році, але остаточно її було запроваджено законом 2007 року, а вже у 2008 році з’явилися перші власники Карти поляка. 

Фактично Карта поляка підтверджує приналежність особи до польської нації. Вона видається людям, які мають польське походження або протягом трьох і більше років бере активну участь у діяльності на благо польської мови та культури. 

Карта Поляка надає своєму власнику:

  • право офіційного працевлаштування в Польщі без необхідності отримання дозволу на роботу;
  • можливість вести підприємницьку діяльність у Польщі;
  • право вступати у ВНЗ Польщі і вчитися на безкоштовній основі;
  • можливість студентам отримувати стипендію та фінансову допомогою;
  • безкоштовна медична допомога;
  • 37 % знижка на проїзд залізничним транспортом в Польщі;
  • безкоштовне відвідування всіх польських державних музеїв;
  • ви можете розраховувати на кошти, які виділяються з польського бюджету на підтримку поляків за межами країни. 

Закон про видачу Карти поляка змінили: що буде тепер

Крім того, в результаті внесення змін до закону про Карту поляка у 2016 році власники Карти, котрі прибувають до Польщі із наміром залишитися у країні, отримують безкоштовно дозвіл на постійне проживання, ще за рік вони можуть одержати польське громадянство, а також можуть сподіватися на допомогу у період адаптації, йдеться про фінансову підтримку, допомогу в оренді квартири, активному вивченні польської мови та відвідуванні професійних курсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів