Поділитись:

Обережно, кліщ: погода в Україні сприяє небезпечній активності

Понеділок, 10 червня 2019, 16:35

Висока вологість і проливні дощі в Україні сприяють активності і поширенню кліщів.

Про це розповів співробітник Науково-виробничої компанії "КІН" Олександр Шинкарук, – повідомляє УНН.

"Як тільки температура навколишнього середовища – на земній поверхні і в повітрі – підвищується вище 7-8 градусів, кліщі проявляють активність. Для кліщів також важлива висока вологість. У силу того, що у нас цієї весни затяжні дощі, для кліщів прекрасна ситуація, вони відчувають себе добре", – зазначив Шинкарук. 

З його слів, крім того, вітер і проливні дощі нинішнього теплого сезону сприяють пересуванню кліщів, оскільки самі по собі вони пересуваються дуже мало. Так, за своє життя тривалістю 10 років кліщ проходить по горизонталі не більше 100 м.

"Кліщів потрібно "підвозити". Його "підвозять" сильні вітри, потоки води, тварини і люди на одязі. Тому зараз кругообіг кліщів в природі максимальний", – пояснив експерт. 

При цьому він додав, що як тільки в Україні встановиться спека і знизиться вологість, активність кліщів знизиться і про них можна буде забути до ранньої осені. 

У той же час, зі слів фахівця, в болотистій місцевості кліщів завжди багато, також їх можна "наловити" у важкопрохідних лісових місцях, проте оскільки ці комахи прагнуть бути ближче до людей і домашніх тварин, їх чимало і в міських парках, скверах, вздовж лісових стежок.

"Зараз час, коли потрібно бути обережними. Буде спекотне літо – ми про них забудемо на якийсь час", – додав експерт. 

Під час прогулянок в лісі лікарі радять обов'язково носити закритий одяг, щоб захиститися від укусів кліщів. Як зазначають медики, головна небезпека кліщів у тому, що вони можуть переносити такі захворювання, як енцефаліт або хвороба Лайма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів