Поділитись:

Каналу «1+1» можуть заборонити показувати серіал «Свати»

Четвер, 13 червня 2019, 09:36

Експертна комісія при Держкіно проголосувала за відмову у видачі каналу «1+1» повторного прокатного посвідчення на другий сезон серіалу «Свати» виробництва ТОВ «Кіноквартал».

За відмову проголосували 15 членів комісії, один член – за дозвіл, двоє заявили заздалегідь про конфлікт інтересів, а один член комісії не брав участі в засіданні через зайнятість на зйомках, – інформує Детектор медіа. 

Прізвища членів комісії не оголошували, але представникам «1+1» на усний запит Держкіно надало заповнені експертні картки з рішенням та аргументацією.

Зі слів голови Держкіно Пилипа Іллєнка, картки були надані членами експертної комісії напередодні, 11 червня. 

Заступник генерального директора «1+1 медіа» з правових питань Вячеслав Мієнко повідомив, що «1+1 медіа» подала заяву на поновлення прокатного посвідчення на другий сезон серіалу «Свати» 28 травня 2019 року. Як зазначив він, Держкіно мало впродовж п’яти днів розглянути цю заяву, оскільки це заява на повторну видачу прокатного посвідчення.

У відповідь на це голова Держкіно Пилип Іллєнко зауважив, що за законом у разі суспільного резонансу і надходження скарг на фільм або серіал Держкіно має право розглядати таку заяву протягом 25 днів, цей строк ще не завершився.

Представники групи «1+1 медіа» запитали в членів Експертної комісії про аргументи для відмови у видачі прокатного посвідчення.

Представниця Експертної комісії Марія Гурська (програмна директорка каналу «Еспресо») сказала, що в серіалі державні установи підписано російською мовою, а деякі вивіски – українською, з чого складається враження, що Україна інтегрована в російський простір. А також – що серіал розвиває в українців комплекс меншовартості, принижує їхню гідність, оскільки родина героїв з українським прізвищем виглядає менш освіченою, «селюками», на відміну від родини з російським прізвищем. Вона зауважила, що в разі перемонтування другого сезону і зміни прізвища героїв серіалу експертна комісія могла би погодитися на видачу прокатного посвідчення.

Член Експертної комісії Сергій Оснач (представник громадського руху «Відсіч») запитав у представників «1+1 медіа», чи хвилює їх, як сприймуть родини учасників АТО і постраждалих у війні серіал, головну з ролей у якому виконує «путінець» Федір Добронравов. На це пан Мієнко відповів, що канал «1+1» завжди був патріотичним і поважав інтереси глядачів.

Пилип Іллєнко зазначив, що офіційне рішення Держкіно буде опубліковано вже завтра, 13 червня. У відповідь на ремарку пана Мієнка, що рішення теоретично може бути іншим, він зазначив: «Ми не маємо права ухвалювати інше рішення і будемо змушені не продовжувати прокатне посвідчення другому сезону серіалу «Свати».

Нагадаємо: серіал «Свати» в Україні офіційно заборонили 30 листопада 2017 року через актора Федора Добронравова. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналіз у Зеленського брав актор, який грав у "Сватах", – ЗМІ

Надрукувати
мітки:
коментарів