Поділитись:

Вступ-2019: терміни, пільги, умови

П'ятниця, 14 червня 2019, 09:38

У четвер, 13 червня, завершилася основна сесія ЗНО, а вже через два тижні повноцінно стартує вступна кампанія.

Журналісти "Сьогодні" підбили короткі підсумки тестів і з'ясували, що потрібно знати абітурієнтам перед вступом до ВНЗ.

Підсумки ЗНО

Загалом це ЗНО відбулося без скандалів, але дрібними проблемами все ж відзначилося. Автори завдань допустили помилки відразу в двох тестах: у одній із завдань з фізики не передбачили дві правильних відповіді, а в оцінюванні з історії поставили для впізнання фото не тієї церкви. В результаті відповіді на ці пункти зарахували всім учасникам.

В УЦОЯО ж, днями назвавши дати проведення додаткової сесії з 26 по 11 липня, зайнялися визначенням порогових балів. Вчора їх було оголошено з трьох предметів: української (23), математики (11) і фізики (13). В результаті з’ясувалося, що українську цього року провалили 53,6 тис. (16%) школярів, математику – 28,2 тис. (18%), а фізику – 3,2 тис (15%). Втім, минулого року цифри не надто відрізнялися: тоді ці предмети не здали 14, 18 і 16% відповідно.

Дати

За планом Міносвіти, реєстрація е-кабінетів розпочнеться з 1 липня. Заявки прийматимуть з 10 по 22 липня: час на їхній прийом поточного року скоротили з 15 до 13 днів. З 1 по 10 липня у вишах мусять відбутися і творчі конкурси, але для контрактників їх проведуть з 11 до 22 липня. Для пільговиків (сиріт, військових, переселенців), які збираються вступати на основі співбесід та іспитів, прийом заявок закінчується 16 липня: самі ж перевірки для них проведуть з 17 по 22 липня. До слова, такі ж умови тепер будуть доступні всім військовим, а не тільки учасникам АТО та ООС.

Уже 20 липня для пільговиків і 26-го для всіх інших оприлюднять списки тих, хто вступили на бюджет. До 31 липня вони мусять принести до вишу оригінали документів, а не пізніше 1 серпня їх зарахують до вишу. Тоді ж університети покажуть списки контрактників – їх візьмуть на навчання до кінця вересня.

Нюанси

Поточного року на бюджет так само можна відіслати 7 заяв на 4 спеціальності, а на контракт – скільки душа забажає. Як і минулого року, до вишів дозволять подавати сертифікати ЗНО за останні три роки (2017, 2018, 2019). Однак тести з іноземних мов все ж мають бути тільки за 2018-й і 2019-й.

Для вступників на "Стоматологію", "Медицину" і "Педіатрію" продовжить діяти мінімальний поріг – за двома конкурсними предметами вони мусять набрати щонайменше 150 балів. Кордон в 130 балів ввели поточного року і для бажаючих навчатися на "Фармації", "Праві", "Публічному управлінні" та "Міжнародних відносинах". Поточного року з'явиться і першочергове зарахування для майбутніх педагогів і медиків – за умови, що після вишу вони попрацюють в селах не менше трьох років. Також залишаться коригувальні коефіцієнти: регіональний, сільський і галузевий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів