Поділитись:

Початкові школи хочуть вбудовувати у перші поверхи житлових будинків

Субота, 15 червня 2019, 20:02

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України хоче дозволити проектувати невеликі школи І-го ступеня (початкові школи, 1-4 класи), вбудовані у перші поверхи житлових будинків. Це вирішить ситуацію з переповненістю шкіл у великих містах і забезпеченню жителів будинків необхідною соціальною інфраструктурою в умовах щільної забудови.

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – повідомляє Урядовий портал.

«У нових будівельних нормах ми вже дозволили робити вбудовані в житлові будинки дитячі садки і зараз знаходимося на порозі рішення, щоб також дозволити можливість робити вбудовані школи до 4-го класу включно. Адже міста продовжують ущільнюватися, тому потреба в школах і садках буде тільки збільшуватися», – повідомив він.

Відповідну зміну пропонується внести у чинні ДБН «Заклади освіти».

Лев Парцхаладзе зазначив, що сьогодні існує велика проблема переповненості шкіл у містах України.

«50 % міських шкіл переповнені або взагалі відсутні там, де обов’язково мають бути побудовані. Ми робили аналітику – міста, в яких будівництво житла випереджує будівництво шкіл: Чернігів (-50, 5%), Луцьк (-50 %), Рівне (-50,7 %), Тернопіль (-49,1 %), Київ (-29%)», – сказав заступник міністра.   

Крім того, за інформацією Інституту освітньої аналітики, в більшості шкіл у цих містах діти навчаються у 2 та більше змін. Деякі навчальні заклади переповнені на 100 %. При цьому кількість учнів у класах перевищує 27 осіб.

Лев Парцхаладзе пояснив, що сьогодні, згідно з будівельними нормами, мінімальний розмір земельної ділянки в містах, на якому можна розмістити будівлю школи, – 1,4 га. Але в центральних районах великих міст в умовах щільної забудови виділити таку площу під будівництво окремої будівлі школи практично неможливо. Інша проблема – відсутність актуальної містобудівної документації та контролю відповідності ДПТ генпланам. 

«Тому головні архітектори видають містобудівні умови і обмеження з порушеннями, прикриваючись тим, що там нібито колись побудують школу. Житловий комплекс будується, а школи немає», – додав він.

Для вирішення цієї проблеми Мінрегіон вже розробив план дій. Зокрема, пропонується виключити в законодавстві можливість розробки ДПТ, які не відповідають генпланам. Також є пропозиція дозволити розміщувати невеликі вбудовані початкові школи там, де немає можливості побудувати окремий заклад. Цю пропозицію підтримують Міністерство освіти і науки України, ДСНС та інші профільні відомства. По-перше, це забезпечить жителів будинків необхідною соціальною інфраструктурою, по-друге, буде зручно для батьків та дітей, адже така школа буде знаходитися зовсім поруч, по-третє, дозволить суттєво зменшити диспропорцію між житловим будівництвом та соцінфраструктурою. При проектуванні таких вбудованих і вбудовано-прибудованих початкових шкіл, у першу чергу, мають бути обов’язково виконані необхідні пожежні, санітарні та інші умови, інсоляція та шумоізоляція приміщень.

Нагадаємо: у нових ДБН «Заклади дошкільної освіти», які вступили в дію з 1 жовтня, вже введена можливість проектувати невеликі дошкільні заклади, вбудовані або вбудовано-прибудовані у житлові будинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 750 метрів до школи та 300 – до дитсадка: забудовникам нагадали норми

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
12 квітня 2024
10 квітня 2024
30 березня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024
25 березня 2024
15:05
24 березня 2024
22 березня 2024
21 березня 2024