Поділитись:

Суд дозволив ФОПам не платити ЄСВ за місяці без доходу

Неділя, 16 червня 2019, 04:10
Суд дозволив ФОПам не платити ЄСВ за місяці без доходу

Кіровоградський окружний адміністративний суд дозволив ФОПам, котрі не отримують доходу, не сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Про це інформує LegalHub.

Відповідно до рішення суду від 23 травня 2019 року, фізичні особи-підприємці на спрощеній системі оподаткування при неотриманні доходу (що не здійснює підприємницьку діяльність), не зобов’язані сплачувати ЄСВ.

У рішенні суду йдеться, що згідно з Законом “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, єдиний внесок нараховується для платників, (крім ФОПів, котрі обрали спрощену систему оподаткування), на суму доходу, отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Якщо такий платник не отримав дохід у звітному кварталі, він зобов`язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за мінімальний страховий внесок.

Відтак, у рішенні суду йдеться про те, що вказані платники податків повинні сплачувати внесок у розмірі, встановленому законом, незалежно від отримання доходу. До переліку цих платників податків не відносяться фізичні особи-підприємці, котрі обрали спрощену систему оподаткування.

“У фізичної особи-підприємця, яка обрала спрощену систему оподаткування та не отримує дохід (не здійснює підприємницьку діяльність), не виникає обов`язку сплачувати внесок у мінімальному розмірі”, – йдеться у рішенні суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податки волинян поповнили бюджети майже на 15 мільйонів гривень 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024