Поділитись:

Бджоли гинуть, а отруйний мед потрапляє на полиці супермаркетів

Понеділок, 17 червня 2019, 01:35
Бджоли гинуть, а отруйний мед потрапляє на полиці супермаркетів

Аграрії відкидають звинувачення у тому, що обробляють поля недозволеними інсектоцидами.

Такої кількості вбитих бджолиних сімей, як цьогоріч, пасічники навіть не пригадують. Звинувачують у своїй біді аграріїв, які кроплять поля забороненою в цивілізованому світі отрутою. Ті відхрещуються, що нічого поганого не робили. Але європейський ринок, на який так важко пробивалися наші фермери з українським медом, може зачинитись, а скарбниця не дорахуватися валюти, бо мед від бджіл, що вижили, наївшись хімії, також отруєний.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Біда фермерів і пасічників – то ще не все, адже відбракований європейцями мед від хворих уже бджіл потрапляє на наші прилавки.

 Одещина, Полтавщина, Волинь, Поділля – в останні роки гори мертвих медоносних бджіл ростуть по всій Україні.

"Те, що діється зараз, на початку 2019 року, масова загибель бджіл пішла – це справді сьогодні катастрофа", – каже експортер меду Валентин Паньковський.

Катастрофа це саме те слово, яке описує ситуацію на нашій планеті і в Україні зокрема. І не тільки через сам мед, українська  частка якого  на світовому ринку досі весь час била рекорди. Просто одною з теорій загибелі нашої цивілізації є зникнення бджіл. Не буде їх – не буде запилення, не буде запилення - не буде плодів, не буде плодів – буде голод, та важливіше, буде  розірваний ланцюг народження нових рослин, після якого – вимирання.  І найстрашніше, що  вбивцями бджіл стали ті, хто досі вважався найбільшим їх союзником – фермери.

Бджоли гинуть, а отруйний мед потрапляє на полиці супермаркетів

Такої кількості убитих бджолиних сімей, як цьогоріч – пасічники навіть не пригадують. Звинувачують у своїй біді аграріїв, які кроплять поля забороненою у цивілізованому світі отрутою. Ті відхрещуються: нічого поганого не робили. 

Після посівної пасічник не дорахувався 40 бджолосімей. 

"У Славутському районі пасіка, і нас агрофірми травлять. Воно по всій Україні, і дуже багато пасічників не знають, що робити", –кажуть місцеві мешканці.

У селі Шевченко, що за 10 кілометрів від Славути має пасіку чоловік, який поскаржився на загибель своїх бджіл.

"Зараз вони взагалі якісь після того, як обробили ці поля, то неадекватні. Одкрию вулика, то таке – всі падають", – розповідає пасічник Андрій Данилюк.

Після посівної пасічник не дорахувався 40 бджолосімей. Торік в Ізяславському районі його колеги постраждали більше. Микола Подзигун втратив тоді майже 200 бджолосімей. Весь гнів пасічників обернений на аграріїв. Ті, мовляв, захищають свої посіви, але шкодять довкіллю. Жодних компенсацій за бджолярі не отримали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як на Волині виготовляють екологічний мед (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів