Поділитись:

Як лучанам заощадити на компослугах

Четвер, 19 травня 2016, 17:03
Як лучанам заощадити на компослугах

У Луцьку розповіли, як правильно поводитися з побутовими приладами та що потрібно зробити, аби економити.

Для безробітних лучан Громадянська мережа ОПОРА провела черговий інформаційний семінар "Енергозбереження вдома. Прості поради для кожного", – повідомляє прес-служба ОПОРИ.

Частина порад стосувалась роботи побутових пристроїв: холодильника, праски, пральної машини, пилосмока. Купувати обладнання потрібно найвищих класів енергетичної ефективності.

Відповідно до маркування, енергоефективність позначається класами від класу А до G, де клас А++ означає найвищу енергоефективність, а G – найнижчу.

Активісти ОПОРИ зробили акцент на порадах, дотримуватись яких може кожен. Ці рекомендації дозволять зменшити споживання води, тепла та світла.

  1. Варто мити посуд у закритій пробкою раковині, а не під проточною водою. Це у 3-5 разів зекономить споживання води.
  2. Якщо родина велика, корисно придбати посудомийну машину, так можна зекономити в середньому до 12 000 літрів води щороку.
  3. Прати речі необхідно у правильному режимі пральної машини, адже 90% енергії, яку вона споживає, йде на обігрів води.
  4. Корисно приймати душ замість ванни, таким чином заощаджується 60% води. 140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів – на прийняття п'ятихвилинного душу.
  5. Необхідно вимикати з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети та іншу техніку після того, як вони зарядилися. Так можна заощадити багато електроенергії та вберегти від швидкого зношування акумулятори.

"Варто встановити лічильник. Тоді ви будете платити тільки за те, що спожили. А економію побачите одразу", – розповіла, як заощаджує, одна з учасниць семінару.

Під час семінару представники ОПОРИ наголосили також на вторинному використанні сировини. Для зменшення побутових відходів сміття варто складати принаймні у два окремих контейнери: для органічних та неорганічних відходів (тобто усе, що можна переробити). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу треба викидати у спеціалізовані контейнери. Макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки та склобій потрібно здавати у пункти прийому вторинної сировини.

"Для заощадження енергоресурсів (води, тепла та газу) нам потрібно просто змінити свої звички. Ми повинні подбати про те, щоб наше приміщення було утеплене, наприклад, замінити чи заклеїти вікна, відремонтувати систему вентиляції тощо. Ми маємо встановити лічильники та намагатися переходити на альтернативні джерела енергії. Все це дасть можливість сплачувати у два-три рази менше", – прокоментувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

Надрукувати
мітки:
коментарів