Поділитись:

На Парковій у Луцьку заливають асфальтом старовинну бруківку (відео)

Субота, 22 червня 2019, 05:24
На Парковій у Луцьку заливають асфальтом старовинну бруківку (відео)

Шашку Терлінського, якою вмощені 200 метрів вулиці Паркової в Луцьку, почали закладати асфальтом.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

За словами робітник фірми-підрядника, плитку виявили у вівторок 19 червня, коли почали знімати старий асфальт. У департамент ЖКГ Луцької міськради про знахідку повідомили після того, як очистили від бетонно-асфальтового покриття всю дорогу.

20 червня створили комісію у складі представників Луцької міської ради, проектної організації і генпідрядника. Як розповів начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міськради Петро Троневич, дорогу обстежили і на засіданні вирішили не реставрувати шашку Терлінського. Суспільне звернулося за поясненням такого рішення, однак начальник відділу інженерно-транспортної  інфраструктури департаменту ЖКГ Луцької міськради Володимир Козел спілкуватися відмовився.

Нагадаємо, у квітні цього року під час капітального ремонту вулиці Пушкіна, яка також вмощена «терлінкою», ці плити вирішили реставрувати. Їх демонтували, очистили і повернули на своє місце. Витратили на це з міського бюджету більше мільйона гривень. Наразі на цій вулиці робітники завершують вмощувати відновлені плити на останніх кількох метрах дороги.

За словами Петра Троневича, на вулиці Парковій вирішили зробити по-іншому через окремі причини.

«Це був би зупинений рух по цій вулиці на дуже тривалий період, це були б значні кошти і головне, що ефективність від цього була б низькою: коефіцієнт зчеплення шашки Терлінського дуже низький, а вулиця має великий повздовжній ухил. Якщо залишити цю шашку для використання, то це створить додаткові загрози у безпеці дорожнього руху», – пояснив Троневич.

Як зазначив начальник відділу, шашки Терлінського на Парковій вимостили ймовірніше на початку 50-х років минулого століття. Під шаром асфальту вони збереглися ідеально. В небагатьох місцях їх пошкодили, знімаючи асфальт зверху та прокладаючи комунікації. За словами Троневича, у департаменті ЖКГ не знали про те, що дорога вмощена «терлінкою». Начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури впевнений, що асфальт забезпечить надійне збереження унікальної плитки до наступного ремонту. Тоді розглядатимуть можливість перенесення шашок в інше місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулицю Карпенка-Карого перекрили на 1,5 місяця через ремонт (відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів