Поділитись:

Волиняни планують протестувати проти нових назв сіл

П'ятниця, 20 травня 2016, 08:49
Волиняни планують протестувати проти нових назв сіл

Жителі перейменованих сіл Волині не погоджуються з новими назвами і збираються протестувати.

Про це пише газета "День".

Нагадаємо: 19 травня Верховна Рада проголосувала за перейменування низки населених пунктів України, зокрема нові назви отримали два волинські села: Маяки Луцького району відтепер зватиметься Княгининок, а Жовтневе Володимир-Волинського носитиме назву Сусаль (на честь полеглого бійця Петра Сусваля).

Але насправді громади геть не збиралася змінювати назву сіл взагалі.

Два рази збирали сходи селян Жовтневого, перед ними виступали і сільський голова Сергій Панасевич, і 5 депутатів районної ради, проте жодного голосу не було подано за перейменування. У Жовтневому не хотіли повертатися до назви Могильне, хоча пов'язана вона з давньою історією села, яку досліджував відомий історик, професор Цинкаловський. Поблизу села в часи набігів татаро-монголів відбувся бій між ними і руськими воїнами. В урочищі поблизу села залишилося 15 могил-курганів, з яких до наших часів дійшли лише сім, але саме вони і дали назву селу. Коли при радянській владі тут з'явилася потужна льотна частина, то назву Могильне змінили на Жовтневе, тому що на карті село позначалося жовтим кольором.

Сергій Панасевич запевнив, що село не погодиться з перейменуванням, а йому "загрожує" звільнення з посади. Не сприйняли наразі нову назву і в Маяках-Княгинінку. Громадські слухання, які відбулися у свій час, висловили протест проти перейменування. З назвою Маяки більшість звиклася, "маяком" може бути і шлях у Європу, який проходить через село – так аргументували. Також місцеві депутати на сесії виступили проти перейменування, котре ініціював, як каже сільський голова Олена Твердохліб, Інститут національної пам'яті.

Отож, у Маяках готуються зібрати підписи усіх жителів: за яку вони назву. І якщо більшість таки проти перейменування, писатимуть Президенту. У Жовтневому-Сусвалі ситуація делікатніша, бо ж назвали на честь бійця і Героя, родина тут живе. Важко буде вирішити, але невдоволення серед людей перейменування таки додало.

Надрукувати
мітки:
коментарів