Поділитись:

12 пласких питань про волинських змій: кого не треба боятися, а кого остерігатися

Вівторок, 25 червня 2019, 20:00

Волиняни з давніх часів жили поруч із плазунами. Однак чим далі людина відходить від природи, тим дикішими стають зустрічі із представниками фауни.

Так, нещодавно в соціальній мережі «Фейсбук» користувачка опублікувала фото, на якому на вилах тримає плазуна. Жінка написала, що знайшла його на подвір’ї та закликала бути обережними.

Цей плазун є безпечним вужем. Тож пост викликав жваве обговорення. Хтось критикував авторку за поводження із твариною, інші ставали на її бік, а багато коментарів й взагалі свідчили про незнання елементарної біології. Отож, розібратися у цьому питані допоміг Ярослав Степанюк, доцент кафедри зоології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

  1. Які змії є на Волині?

На Волині мешкають плазуни, більшість з яких не може заподіяти жодної шкоди людині. Серед отруйних змій в нашій області трапляється лише гадюка звичайна. А серед неотруйних Волинь обрали домівкою водяний та звичайний вуж, мідянка.

Дуже схожа на гадюк веретільниця – це ящірка, яка має змієподібне тіло та не має ніг. Її можна сплутати зі змією. Вона не становить жодної небезпеки для людини. За розміром досягає 50 сантиметрів, але в середньому має розмір 30 сантиметрів. Веретільницю можна зустріти на лісовий галявинах, у сосновому лісі. Вони не швидко пересуваються і, на відміну від змій, мають нетипове забарвлення та форму голови і тіла. У змій голова розширена відносно до тулуба, а у веретільниці «шиї» як такої немає.

Веретільниця - це не змія, а ящірка><span class=Веретільниця - це не змія, а ящірка

Мідянка звичайна – це змія, яка теж немає отруйних залоз. Трапляється в лісах Волині, вона близько 50 сантиметрів завдовжки та має бурувато-сіре забарвлення тіла, яке може бути коричневим, ледь не мідним. До слова, мідянка занесена до Червоної книги України.

Мідянка. Ця красуня занесена до червонокнижних тварин><span class=Мідянка. Ця красуня занесена до червонокнижних тварин

Вужів (звичайних та водяних) найчастіше можна зустріти поруч із поселенням людини. Обидва види заселяють вологі території, де є озеро, річка, ставок тощо. Відмінною рисою вужиків є жовті  «вушка» поруч голови.

Водяний вуж><span class=Водяний вуж

Вуж звичайний><span class=Вуж звичайний

А ось отруйною змією, яка живе на Волині, є гадюка звичайна. Вона має отруйні зуби та отруйні залози. Мешкає також на галявинах лісів та луків.

Гадюки><span class=Гадюки

  1. Чи правда, що вужі полюють на мишей?

В основному вужі їдять жаб, пуголовків, рибу, можуть харчуватися пташенятами, які ще не можуть ані літати, ані ходити, чи навіть кажанами. Окрім цього, вужі можуть полювати на гризунів, малих мишей. Саме тому колись люди не виганяли вужів, а тримали поруч, щоб ті полювали на гризунів і навіть підгодовували для цього молоком.

  1. Чи може вуж атакувати людину?

Вуж за своєю природою боїться людини. Він буде тікати. Однак якщо людина проявляє агресію чи загнала плазуна у глухий кут, то він може оборонятися. Наприклад, кинутися або прикинутися мертвим. Гнатися за людиною вуж не буде.

Окрім цього, у вужа до того дрібні зуби, що вони навряд серйозно пошкодять шкіру людину. Ймовірно, це буде звичайна подряпина. Тож бити їх або вбивати абсолютно немає сенсу.

Якщо люди живуть на території поруч із водоймою чи йдуть до парку, то мають бути готовими, що там живуть мешканці цього біотопу. Зокрема вужі.

  1. Як відрізнити вужа від гадюки?

Вуж звичайний має яскраво-жовте або оранжеве забарвлення за головою, так звані жовті вуха.

"Вушка" вужа мають жовте забавлення

У водяного вужа таких «вух» немає, але він має своєрідне забарвлення – плямистий візерунок.

Шкіра у водяного вужа плямиста><span class=Шкіра у водяного вужа плямиста

А гадюка, на відміну від інших волинських плазунів, на спині має темну зигзагоподібну смугу.

  1. Чому вужів стало візуально більше?

Чисельність популяції вужів залежить від кліматичних умов. Хоча насправді велику частину плазунів ми просто не бачимо. На Волині навесні був холодний період, а потім – різке потепління. Тож вужі повилазили грітися, і людина почала їх частіше бачити. Тобто те, що візуально можна було би назвати «масовою появою вужів», насправді такою не є. Вужі існують, але не завжди показуються.

Нині у вужиків починається період розмноження. Зазвичай він припадає на кінець червня. Вужі-самиці, які за розмірами більші від самців, шукають місця, аби відкласти яйця. Часто такими «колисками» стають місця під колодами, листям, перегній. 

  1. А що робити, якщо помітили у дворі яйця вужів?

Не чіпати. Яйця розвиваються приблизно місяць. Зимують вужі у норах та щілинах. А прокидаються у квітні.

  1. Чи може гадюка схреститися з вужем і дати отруйне потомство?

Ні, це безглуздя. Це два види, які не схрещуються між собою.

  1. А які будуть дії гадюки під час зустрічі з людиною?

Гадюка – це справді отруйна змія, тому з нею потрібно бути дуже обережним. Тобто спокійно відійти подалі. Гадюка під час зустрічі з людиною може просто лежати, може тікати. Але якщо гадюка згортається у кільце, то будьте готовими до її нападу. Цей рух попереджає, що зараз можливий стрибок. Тому до гадюки не варто наближатися і турбувати її. Однак і гнатися за людиною вона теж не буде. Є змії, які здатні до такої поведінки, але це не ті змії, які живуть на Волині.  

  1. Щось вкусило: як зрозуміти, був вуж чи гадюка?

Вужик щонайбільше може подряпати, а від гадюки буде два отвори на місці укусу. Ба більше, від укусу отруйної змії ви відчуєте біль вже за кілька хвилин. Але в будь-якому випадку – краще звернутися до медиків.

  1. Якою має стати перша допомога?

Поради щодо дій ми знайшли на сайті Міністерства охорони здоров’я. Тут сказано, що укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті. Водночас, до медиків звернутися слід, бо укус може мати важкі прояви та серйозні наслідки. Особливо небезпечними вони є для дітей, людей похилого віку та людей зі зниженим імунітетом.

Після укусу на ураженому місці спостерігається болючий набряк з множинними дрібними крововиливами – геморагіями.  Отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини: з’являється загальна слабкість, тиск сильно знижується, виникає головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів.

У разі укусу намагайтеся якнайшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

  1. Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався.
  2. Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо.
  3. На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.
  4. Дайте постраждалому воду – при укусі змії важливо багато пити.
  5. Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії.
  6. При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.
  7. Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.
  1. Чого не варто робити при укусі змії?

Якщо вас укусила змія, то:

  • не намагайтеся обробляти рану додатково;
  • не припікайте рану;
  • не накладайте джгут;
  • не висмоктуйте отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу.
  • не вживайте алкоголь.

Найголовніша допомога для постраждалого – медична, тому якнайшвидше доправте постраждалого у лікарню.

  1. Якою є відповідальність за вбивство змії?

На це питання погодилася відповісти суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області Ольга Шевченко.

Відповідно до чинного законодавства, кримінальна відповідальність за вбивство змій (отруйних чи ні) можлива лише, якщо вбивство було наслідком жорстокого поводження над цією твариною. Жорстоке поводження має місце у разі вчинення діяння (дії чи бездіяльності), що завдає тваринам істотного болю, має характер мучення, які вчиняються особливо болючим способом шляхом катування, заподіяння травм, термічного чи хімічного впливу, позбавлення повітря тощо. При цьому злочином таке діяння буде лише за умови, що особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння, що полягало у жорстокому знущанні над твариною і бажала його вчинення, тобто діяла умисно. Максимальне покарання за вчинення такого злочину – три роки обмеження волі. Слід звернути увагу на те, що, якщо такі дії вчинено в присутності дитини, злочинець може понести більш суворе покарання – до п’яти років позбавлення волі. У випадку, якщо дії винної особи мали характер особливої жорстокості, щодо двох або більше тварин, вчинені або повторно, або групою осіб, за це передбачено покарання до восьми років позбавлення волі. Якщо особа вбила змію задля самозахисту або захисту інших осіб і такі дії не мали ознак жорстокого поводження (знущання), такі дії особи не підпадають під кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність передбачена, знову таки, за жорстоке поводження з тваринами, а саме знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі. Якщо настала смерть тварини, то за це передбачена кримінальна відповідальність, саме тому я і писала лише про кримінальну відповідальність у вашому випадку. Ще варто додати, що, відповідно до ст.. 17 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», умертвіння тварин допускається за необхідності оборони від нападу тварини, якщо життя або здоров'я людей є в небезпеці. Проте при умертвінні тварин мають дотримуватися такі вимоги: умертвіння проводиться методами, що виключають передсмертні страждання тварин; забороняється застосовувати негуманні методи умертвіння тварин, що призводять до загибелі від задушшя, електричного струму, больових ін'єкцій, отруєння, курареподібних препаратів, перегріву та інші больові методи; забороняється використовувати для умертвіння тварин пестициди з вмістом фосфіду цинку.

Підсумовуючи: адміністративна відповідальність передбачена лише за жорстоке поводження з тваринами і якщо це не призвело до загибелі тварини, у випадку загибелі тварини – кримінальна відповідальність, але якщо такі дії були наслідком жорстокого поводження (визначення жорстокого поводження було наведено). Вбивство змії допускається за необхідності оборони від її нападу, якщо життя або здоров'я людей є в небезпеці, але таке вбивство має виключати передсмертні страждання тварини та проводитись не жорстокими методами. Тобто ключове значення має метод вбивства цієї тварини, якщо воно не мало характеру жорстокості, то і відповідальності за такі дії нема.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів