Поділитись:

15 пласких питань косметологу

Середа, 26 червня 2019, 09:00

З давніх-давен жінки, а останнім часом і чоловіки, замислюються над тим, як стати привабливішими і правильно доглядати за собою. 

Напередодні Дня косметолога, який святкується 26 червня, ІА «Конкурент» адресував пласкі питання на тему краси і здоров’я лікарю-косметологу beauty salon DIVA Наталії Солобчук. Вона розповіла, на які процедури у Луцьку приходять чоловіки, як зберегти молодість та як правильно доглядати за своєю шкірою.

1. Як доглядати за собою, щоб лишатися молодою і красивою?

Любити себе та бути щасливою. Вести здоровий спосіб життя, пити багато чистої води, раціонально харчуватися, займатися спортом та користуватися якісною косметикою в домашньому догляді.

2. Як чоловікам доглядати за собою?

Зараз чоловіки активно дбають про свій зовнішній вигляд. І лише стрижкою, голінням вже не обходяться. Існує безліч послуг та процедур, які для чоловіків вже є нормою. Це – манікюр, педикюр, епіляція, косметологічні процедури для обличчя та тіла. Наприклад, ін’єкційні та апаратні методи, а також солярій, масаж і ще багато іншого.

3. На які процедури приходять чоловіки?

Чоловіки приходять на процедури з догляду за обличчям за типом шкіри, роблять чистку обличчя, хімічні пілінги, ін’єкційні процедури: контурну пластику та ін’єкції ботулотоксину.

4. Навіщо змивати міцелярну воду?

Міцелярна вода, на відміну від тоніків, – очищуючий засіб, який потребує обов’язкового змивання. Міцели – це дрібні часточки, які обволікають бруд на шкірі, зменшуючи тим самим негативну його дію. Далі необхідно змивати цей засіб, адже він містить різноманітного роду хімічні домішки, на які шкіра може негативно реагувати. 

5. Яку косметику з догляду за шкірою купувати не можна?

Особисто я віддаю перевагу якісній професійній косметиці. Якщо ви все-таки обираєте продукцію мас-маркету, підбирайте її відповідно до свого віку та типу шкіри, стежте за складом. Не варто купувати надто дешеві засоби, ймовірно, ніяких корисних складників там немає. Різкий запах чи яскравий колір мають насторожити. Будьте бережні з використанням масел.

6. Що з народних методів дійсно допомагає освіжити, омолодити, висвітлити чи пом’якшити шкіру?

Пийте воду і висипайтеся.

7. Як можна вивести пігментні плями зі шкіри?

Головне у пігментації – її попередження. Боротися з нею досить складно. Головне визначити природу її виникнення, щоб скласти правильний протокол і послідовність процедур. Серед косметологічних процедур використовують хімічні пілінги, мезотерапію та біоревіталізацію, лазерні технології. Курс процедур завжди суворо індивідуальний і потребує систематичної роботи і дотримання усіх рекомендацій спеціаліста.

8. Чому не можна самому видаляти прищі?

Прищ від прища дуже відрізняється, і зазвичай у поняття «прищ» люди вкладають своє розуміння, тому можуть видушувати те, що взагалі не можна пошкоджувати та травмувати. Це все небезпечне попаданням і приєднанням інфекцій, чим можна спричинити ще більше запалення, розповсюдження інфекції на сусідні тканини. Після неправильно видушеного і не обробленого прища можуть залишатися рубці та пігментні плями, з якими боротися надалі буде тяжко.

9. Чим відрізняється догляд за шкірою у різні пори року?

Базовий догляд за обличчям повинен містити три основні продукти: засіб для очищення або вмивання, тонік та крем по типу шкіри. Всі інші засоби –  скраби, пілінги, маски, лосьйони – вже є додатковими і використовуються з певною періодичністю. Влітку всі засоби повинні бути легкими і гарно зволожувати, не залишати зайвої жирності на обличчі. Обов’язкове використання доглядового крему з Spf, щоб максимально оберегти свою шкіру від негативної дії ультрафіолетових променів. Влітку використання термальної води у вигляді спреїв допомагають освіжити шкіру. Зимовий догляд направлений на захист та живлення шкіри, засоби можуть бути щільнішими за своєю структурою. Головне – підбирати відповідно до свого типу шкіри. Скраби влітку можна використовувати один раз в тиждень, взимку – один раз у два тижні.

10. Скільки щонайменше разів потрібно відвідати косметолога, аби досягти бажаного результату?

Все дуже індивідуально: в одних шкіра майже ідеальна і потребує лише періодичного професійного очищення, підтримуючих доглядових процедур. Наприклад, чистка обличчя один раз у три місяці та один раз в місяць процедура догляду за типом шкіри чи процедура хімічного пілінгу. В інших є наявні шкірні проблеми, які вирішуються лише курсом процедур і поєднанням медикаментозної терапії та косметологічних процедур. Наприклад, при акне, розширених порах, пігментації, куперозі курс кожної з процедур може становити і до десяти.

11. Які косметологічні процедури дають стовідсотковий ефект?

Усі косметологічні процедури і до- та пост- процедурні рекомендації, які були назначені правильно і правильно дотримані пацієнтом, дають результат.  Найбільш видимий результат від одної процедури є у варіанті контурної пластики та ботулінотерапії .

12. Чи всім варто користуватися сонцезахисним кремом? Навіть узимку?

Сонцезахисними кремами потрібно користувати всім без винятку, незважаючи на те, надворі літо чи зима. Це – профілактика старіння і виснаження шкіри, розвитку пігментації. Рівень Spf (цифра) є показником  часу захисту, адже він потребує періодичного повторного нанесення упродовж дня. Своїм пацієнтам, обираючи крем, я раджу опиратися на свій режим дня і визначати за формулою зі сталим коефіцієнтом «5». Наприклад, крем з Spf 10 (10 * 5 = 50), тобто 50 хвилин ви можете відносно безпечно перебувати на сонці; крем з Spf 50 (50*5= 250 хв). Якщо ви вранці виходите на роботу, перебуваєте протягом всього дня в офісі і лише на вечір виходите, можете обрати для себе спф 10-20-30. Але якщо ваша робота пов'язана з переміщення на вулиці, а то й постійним перебуванням під відкритим сонцем, обирайте більший ступінь захисту. Такий крем ви зможете наносити через більшу кількість часу, що не принесе вам зайвого дискомфорту.

13. Зараз в моді повністю натуральна косметика. Вона справді може замінити «хімічну»?

На мою думку, не існує повністю натуральної косметики. Для того, щоб ми мали змогу її використовувати впродовж тижня, місяця чи півроку, туди додоють консерванти. І якість цих консервантів зазвичай різна. Звичайно, приємніше відчувати, що це натурально, безпечно. Але слід бути обачливими. Термін придатності цієї косметики ніяк не може бути рік після відкриття.

14. Чим відрізняється косметолог від дерматолога?

Дерматолог – це лікар, який отримував знання протягом шести років навчання в університеті, проходив відповідну спеціалізаційну підготовку, проводить лікувальний процес шкірних хвороб різної складності за допомогою медикаментів. Косметологія, як естетична так і медична, направлена на покращення зовнішнього вигляду пацієнта за допомогою певних маніпуляцій та процедур. Медична косметологія просто неможлива без дерматолога, без розуміння проблеми пацієнта і чим йому допомогти. Тому косметолог повинен мати вищу медичну освіту, якщо він провидить серйозні  маніпуляції. Наприклад, ін’єкційні процедури, хімічні пілінги. Тут виняток – косметолог-естетист, який проводить доглядові процедури щодо обличчя та тіла, масаж, епіляція, макіяж, перманентний макіяж тощо. 

15. Які найпоширеніші захворювання шкіри? Чи можуть вони свідчити про якісь більші проблеми в організмі?

Усе, що проявляється на шкірі, є результатом певних захворювань внутрішніх органів. Тому корекція різних шкірних проявів спершу починається з грамотного обстеження та лікування причини, а наслідками займаються косметологи. Найпоширенішими захворюваннями є акне чи вугрова хвороба. Вона виникає внаслідок ендокринних порушень, тобто гормонального дисбалансу, захворювань травної системи, демодекозу. Купероз чи розацеа – це патологія судинної стінки внаслідок різних причин, як-от розширення судин від перепадів температур, стресу, гормонального дисбалансу, неправильного догляду та багато інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів